Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Μουσικοκινητική αγωγή

Είμαστε στην διαδικασία επιλογής παιδικού σταθμού και σε όλους τους παιδικούς σταθμούς μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει μουσικοκινητική, γυμναστική, θεατρικό παιχνίδι κλπ. Τι είναι όλα αυτά; Ακούγονται τόσο ενδιαφέροντα! Μα το παιδί μου θα τα κάνει όλα αυτά; Μπορώ να τα κάνω και στο σπίτι μόνη μου;  Ας δω τι είναι όλα αυτά. Απο πού να αρχίσω...
Άντε από την μουσικοκινητική.
Ορφ. Πήγα σε ένα παιδικό σταθμό και τους λέω, έχετε και μουσικοκινητική, με την μέθοδο Ορλοφ; Γιατί το είχα και στο χωριό μου αυτό, χαχαχαχα! Μου απάντησε κανονικότητα και ας το είπα λάθος.

mama365.gr

Καρλ Ορφ.(1895-1982) & μουσικοκινητική αγωγή συστήματος Ορφ Ένας  από τους  σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης εποχής και δημιουργός της μουσικοκινητικής αγωγής Ορφ. Διασημότερη έργα του τα  Carmina  Burana &Catulli  Carmina. Το Carmina Burana ήταν  στην πραγματικότητα τόσο δημοφιλές που ο Ορφ ανέλαβε να  συνθέσει τη μουσική "το όνειρο θερινής νυχτός".Το σύστημα OΡΦ είναι μια φιλοσοφία, όχι μόνο ένα χορωδιακό πρόγραμμα ή τα όργανα που παίζουν παιδιά.Παίρνει τους μαθητές από το επίπεδο που είναι  και τους προχωράει από εκείνο το σημείο. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση, δεν υπάρχει κανένας φόβος.  Κάνει την εκπαίδευση μουσικής,της κίνησης παιχνίδι. Η κα. Πολυξένη Ματέυ Ρουσοπούλου (1902-1999) έκανε γνωστό από το 1962 το σύστημα της μουσικοκινητικής αγωγής Orff και στην Ελλάδα.


Η ''συνήθεια'' παίζει ουσιαστικό ρόλο στις μουσικές επιλογές κάθε ατόμου. Καθένας προτιμάει την μουσική που έμαθε και συνήθισε να ακούει. Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουν τα παιδιά πολλά και διαφορετικά μουσικά ακούσματα ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν την παγκόσμια μουσική δημιουργία χωρίς προκαταλήψεις.

Η συνειδητοποίηση του ρυθμού είναι πρωταρχική σε κάθε μουσική δραστηριότητα. Ο Orff υποστηρίζει ότι ο ρυθμός πρέπει να συνειδητοποιηθεί αρχικά από το σώμα και μετά αν εκφραστεί μουσικά σε κάποιο όργανο. Εισάγει την έννοια του ρυθμού μέσω της κίνησης αλλά και μέσω του λόγου. Έτσι ο λόγος και η κίνηση δένονται ιδανικά με τον ήχο και τη μουσική. Σ' ένα ιδανικό-κινητικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ο Orff επιλέγει την δημιουργική απασχόληση με την μουσική δίνοντας έτσι το στίγμα για το ρόλο της μουσικής στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Ο αυτοσχεδιασμός και η ελεύθερη μουσική έκφραση έρχονται να αντικαταστήσουν την θεωρητική εκμάθηση κανόνων που ο στόχος της ήταν η ανάγνωση γραπτών μουσικών έργων αλλά όχι η ουσιαστική ενεργητική επαφή με την τέχνη της μουσικής. Η ομαδική μουσική δραστηριότητα υπήρξε μία άλλη σημαντική καινοτομία στο Orff. Μέσα σε μία ομάδα που κάνει μουσική επιβεβαιώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της μουσικής τέχνης. Μέσα στην ομάδα το κάθε παιδί συνειδητοποιεί ότι το μουσικό αποτέλεσμα είναι προϊόν αρμονικής συνεργασίας κι ότι το κάθε άτομο μπορεί να συνεισφέρει σ' αυτό. Η επιλογή κρουστών οργάνων υπαγορεύεται από πολλούς διαφορετικούς λόγους. Σε αντίθεση με τα πνευστά και έγχορδα, τα κρουστά όργανα κρούονται με απλό τρόπο (η ξύλινη μπαγκέτα θεωρείται μία προέκταση του χεριού μας και κυρίως του αντίχειρα). Η κίνηση που κάνουμε είναι απλή και φυσιολογική κίνηση χτυπήματος και δεν απαιτεί δεξιοτεχνία ή προηγούμενη άσκηση. Παρόλα αυτά, ο Orff θεωρεί ότι η χρησιμοποίηση ενός ξένου αντικειμένου (του οργάνου) μπορεί να προξενήσει πρόβλημα γι' αυτό εισάγει ηχηρές κινήσεις σαν πρώτο στάδιο του ρυθμικού παιξίματος. Το παιδί συνειδητοποιεί τον ρυθμό πρώτα με ολόκληρο το σώμα του (κινητικά παιχνίδια, τρέξιμο, περπάτημα κ.λπ), στη συνέχεια με χτυπήματα των χεριών και των ποδιών του και τέλος παίζοντας-κρούοντας τα απλά κρουστά.

Η πρώτη επαφή με τη μουσική έχει ως στόχο να ξυπνήσει την αγάπη για τον ήχο και την ρυθμική κίνηση. Τα παιδιά ακούν και μιμούνται μεγάλη ποικιλία ήχων, από οποιαδήποτε ηχητική πηγή, και μαθαίνουν να παρατηρούν όλα τα ακουστικά ερεθίσματα. Έχει μεγάλη σημασία οι δραστηριότητες των παιδιών να γίνονται ελεύθερα, χωρίς εξαναγκασμό, γι' αυτό ο παιδαγωγός ακολουθεί με ευελιξία τα παιδιά.

Ένας τρόπος να ασχοληθεί με την μουσική το παιδάκι μας στο σπίτι είναι τα μουσικά οργανάκια.

Πώς θα καταλάβετε ποιο είναι το κατάλληλο μουσικό όργανο για το παιδί σας:

1ον «Ακούστε» τη συμπεριφορά του παιδιού Ως πρώτο βήμα, παρατηρήστε τον τρόπο που κινείται και φέρεται στην καθημερινότητά του.
Όταν παίζει, φωνάζει δυνατά κάνοντας γρήγορες και απότομες κινήσεις ή προτιμάει τη σιωπηλή ενασχόληση με το αντικείμενο που του έχετε δώσει? Όταν ακούει μουσική, εστιάζει σε έντονους και γρήγορους ήχους ή σε απαλές μελωδίες? Όταν διαβάζει, ψιθυρίζει ή ανεβάζει τον τόνο της φωνής του;

2ον Φτιάξτε μαζί του μουσικά… παιχνίδια Δώστε στο παιδί διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά ερεθίσματα. Αφήστε το να ακούσει περισσότερα από ένα είδη μουσικής και διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά όργανα, σε εναλλασσόμενες εντάσεις.
Συνήθως τα μικρότερα παιδιά, «μιμούνται» τον ήχο που προτιμούν, είτε είναι μουσική, είτε είναι το ίδιο το όργανο. Βάλτε το να σας «αναπαραστήσει» τον ήχο που κάνει η μελωδία που απόλαυσε περισσότερο.

3ον Διαλέξτε και δοκιμάστε ένα μουσικό όργανο Ένα παιδί που έχει θορυβώδη παρουσία στην καθημερινότητά του, είναι πιθανό να επιλέξει ένα όργανο όπως η τρομπέτα ή τα κρουστά. Αντίθετα, ένα παιδί που κινείται σε χαμηλότερους τόνους, είναι πιο πιθανό να επιλέξει το πιάνο ή τη φλογέρα.

Τι επιλογές έχετε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:
kathrynpagano.com


Έγχορδα μουσικά όργανα
Η ηλικία περίπου των 3 ετών θεωρείται κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει έγχορδα μουσικά όργανα.
Μπορείτε να επιλέξετε τη δημοφιλέστατη κλασική κιθάρα ή ακόμη, και τον βασιλιά των μουσικών οργάνων, το βιολί. Οι χορδές της κιθάρας για παιδιά είναι πλαστικές, οπότε δεν θα ταλαιπωρήσουν τα τρυφερά παιδικά δάκτυλα. Τα μεγέθη ενός βιολιού ποικίλουν, ξεκινώντας από μεγέθη του ενός τετάρτου (¼), οπότε μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος, για να φτάνουν τα δάκτυλα του παιδιού στα σωστά σημεία.
Η διάρκεια σπουδών και για τα δύο όργανα ανέρχεται στα 11 με 12 έτη, αναλόγως με την ευκολία εκμάθησης την οποία το παιδί θα επιδείξει.
Η εκμάθηση βιολοντσέλου συνίσταται από τα 4 με 5 έτη και άνω, ενώ για το μπάσο, το οποίο απαιτεί περισσότερη σωματική δύναμη, θεωρητικά το παιδί θα πρέπει να έχει φτάσει στην ηλικία των 11 ετών.

Πνευστά μουσικά όργανα
Τα πνευστά όργανα είναι μια καλή βάση για να μάθουν να «διαβάζουν» μουσική, αλλά συνίστανται για παιδιά από 7 ή 8 ετών και άνω.
Το πιο βασικό σημείο που πρέπει να προσέξετε, είναι το παιδί να έχει φτάσει σε ηλικία τέτοια, που να έχει πλέον όλα τα ενήλικα δόντια του, καθώς η εκμάθηση πνευστών μουσικών οργάνων απαιτεί πολύ καλό έλεγχο της αναπνοής, αλλά και καλή τοποθέτηση των χειλιών στις σωστές θέσεις γύρω από το επιστόμιο. Οι ασκήσεις αναπνοής, πάντως, επικεντρώνονται στην εξάσκηση από το διάφραγμα και κατά συνέπεια, δεν ταλαιπωρούν τον πνεύμονα.
Τα πιο δημοφιλή πνευστά μουσικά όργανα είναι, ως προς τα ξύλινα πνευστά, το κλαρινέτο και το φλάουτο, ενώ ως προς τα χάλκινα πνευστά, η τρομπέτα. Επίσης, πριν την ηλικία των 8, μπορεί να διδαχθεί φλογέρα.
Η διάρκεια σπουδών ανέρχεται περίπου στα 8 έτη.
Όμποε μπορεί να ξεκινήσει στην ηλικία των 7 ή 8 ετών, ενώ το φαγκότο, που είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο δεν κρίνεται κατάλληλο μέχρι το παιδί να κλείσει τα 11 ή 12 έτη.

Κρουστά μουσικά όργανα
Η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει το παιδί την εκμάθηση κρουστών μουσικών οργάνων, όπως ντραμς, είναι γύρω στα 8 χρόνια του.
Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται σωματική δύναμη από το παιδί, καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη βαρύτητα και τους φυσικούς μοχλούς του σώματός τους (βραχίονες, καρπούς, κλπ), για να πετύχουν τους επιθυμητούς ήχους.
Αν ανησυχείτε για τον θόρυβο του μουσικού οργάνου αυτού, υπάρχουν στην αγορά ειδικά προστατευτικά που απαλύνουν τους εκκωφαντικούς ήχους.
Η διάρκεια σπουδών ανέρχεται περίπου στα 6 έτη.
Σε μικρότερες ηλικίες, μπορούν να προμηθευτούν αρχικά ένα μικρό ταμπούρο ή να ασχοληθούν με το ξυλόφωνο, το οποίο έχει και λιγότερες απαιτήσεις.Πληκτροφόρα μουσικά όργανα

Με πιο γνωστό το πιάνο, τα πληκτροφόρα μουσικά όργανα μπορούν να αποτελέσουν μια καλή βάση μουσικής παιδείας για ηλικίες από 4 ετών και άνω.
Η διάρκεια σπουδών για ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανέρχεται περίπου στα 6 έτη.
Εναλλακτικά, το παιδί μπορεί να δοκιμάσει και το αρμόνιο, το οποίο έχει πιο μαλακά πλήκτρα και πιο εύκολη πρακτική, με διάρκεια σπουδών περί τα 3 έτη μόνο. Θα πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ένα παιδί που μαθαίνει πιάνο, μπορεί να εξασκήσει και το αρμόνιο, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει. 

Ο Νικόλας είναι τυχερό παιδάκι και από πολύ μικρός ο θείος του τον έφερε κοντά στην μουσική. Άρμόνιο, κιθάρα, ντραμς, καραμούζες, ντέφι και πόσα ακόμα έχουν έρθει στα χέρια του. Όλα τα ράγισε, τα έσπασε, τα έπαιξε δηλαδή όσο δεν πάει! Σήμερα ακούμε από το πρωί μουσική στο σπίτι και ήταν η πρώτη φορά που τραγούδησε μόνος του, το χαρωπά τα χέρια μου χτυπώ. Χωρίς να τον προτρέψω, απλά βγήκε από μέσα του:) Εντάξει δεν το είπε όλο, αλλά ήταν αρκετό για να υποστεί τρίλεπτο ζούληγμα! Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι η μουσικοκινητική θα είναι από τα αγαπημένα του! ΚΑι διαβάζοντας τα παραπάνω, μου έχουν μπει ψύλλοι να του πάρω τα Χριστούγεννα αληθιμή κιθάρα και να κάνει μαθήματα. Είμαι υπερβολική λέτε; Θα το ψάξω πάντως. Τιμές κλπ και θα σας ενημερώσω:)

Πηγή: mousikokinitiki.gr, melodeniaandkroustakias.blogspot.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...