Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Blogmas Countdown #23 - 35 δώρα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά σας




Πραγματικά είναι ελάχιστα τα δώρα που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Πέντε, δέκα ίσως και πολλά να λέω! Στις δικές μου αναμνήσεις υπάρχουν 3 - 4 και αυτά γιατί το συναίσθημα εκείνη τη στιγμή που τα έπαιρνα ήταν πολύ έντονο!

Το ένα είναι ένα τεράστιο βιβλίο με χρωμοσελίδες που μου είχαν φέρει οι θείοι μου στην ηλικία των 5-6 (νομίζω νηπιαγωγείο πήγαινα!). Μου είχε φανεί τεράστιο, δεν ήξερα τι να διαλέξω για να χρωματίσω. Το φυλούσα σαν τα μάτια μου και δεν άφηνα κανέναν άλλο να χρωματίζει σε αυτό. Μάλιστα, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να είμαι πολύ προσεκτική και να μην αφήνω στη μέση ζωγραφιές ούτε να "βγαίνω από τις γραμμές"! Το βιβλίο αυτό μου το έδειξε η μαμά μου πριν από μερικά χρόνια! Τελικά, δεν ήταν τόοοοσοοοο μεγάλο όσο νόμιζα... αλλά ακόμα είναι μεγάλο μέσα στο μυαλό μου και αυτό δεν αλλάζει!

Το επόμενο δώρο που θυμάμαι ήταν κάτι Χριστούγεννα. Ήμου μεγαλύτερη και ήξερα πως Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, έτσι με τον αδελφό μου δεν είχαμε να περιμένουμε κάποιο δώρο από εκείνον. Μια χρονιά όμως, μας πήραν οι γονείς μας και μας πήγαν στο Λαμπρόπουλο (ε.. κάποιοι θα το θυμάστε, ήταν τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα εκείνη την εποχή μαζί με το Μινιόν!) για να διαλέξουμε ότι παιχνίδι θέλουμε. Μου είχε φανεί τόσο γεναιόδωρο και θυμάμαι είχα διαλέξει μια κασέτα με παραμύθια! Την άκουγα κάθε μέρα, είχα μάθει σχεδόν όλα τα παραμύθια απ' έξω...
Και το άλλο δώρο σχετικό με τον Άγιο Βασίλη είναι! χαχαχ.... Είχαμε μεγαλώσει, δημοτικό θα πηγαίναμε σίγουρα, βέβαιοι πια με τον αδελφό μου ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Και εκείνα τα Χριστούγεννα τα περάσαμε στην Κεφαλονιά, στο σπίτι της γιαγιάς με τον ξαδέλφια μας - μικρότερα από εμάς. Οι γονείς τους λοιπόν, τους αγόρασαν και τους έβαλαν δίπλα στο κρεβάτι τους τα δώρα του Αη. Βασίλη και το ίδιο έκαναν και σε εμάς. Το πρωί που ξύπνησα είδα ένα ντόμινο δίπλα στο κρεβάτι μου. Όλα είχαν ανατραπεί μέσα μου.  Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά Άγιος Βασίλης;;;

Θυμάμαι σίγουρα και κάποια από τη νονά μου, η οποία ποτέ δεν με ξεχνούσε ούτε σε γιορτές, ούτε σε γενέθλια.

Σήμερα, όμως που σε κάθε βόλτα στα μαγαζιά αγοράζουμε και ένα παιχνίδι ή ένα πραγματάκι στα παιδιά μας, αναρωτιέμαι τι θα έχουν να θυμούνται; Τι θα τα κάνει να ξεχωρίσουν το ένα δώρο από το προηγούμενο ή το επόμενο του;

Και όμως μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας «δώρα» που ποτέ δεν θα ξεχάσουν. Δώρα που θα επηρεάσουν τη ζωή τους και σίγουρα θα την αλλάξουν.

35 δώρα που ποτέ δεν θα ξεχάσουν τα παιδιά σας (με αλφαβητική σειρά):

1. Αγάπη. ... Τελικά δεν είναι και τόσο τυχαίο που στη γλώσσα μας έρχεται πρώτο στη λίστα. Το μεγαλύτερο απ' όλα είναι η αγάπη!

2. Αγκαλιές και φιλιά. Άκουσα κάποτε την ιστορία ενός ανθρώπου που είπε στον 7-χρονο γιο του, πως είναι μεγάλος για φιλιά. Να ξέρετε ότι τα παιδιά σας δεν είναι ποτέ πολύ μεγάλα για να λάβουν τη «σωματική» επιβεβαίωση της αγάπης σας για αυτά.

3. Αίσθηση του χιούμορ. Γελάστε με τα παιδιά σας καθημερινά ... για χάρη δική σας και δική τους. 

4. Αισιοδοξία. Οι απαισιόδοξοι δεν αλλάζουν τον κόσμο. Οι αισιόδοξοι όμως σίγουρα. 

5. Ακεραιότητα/ Ειλικρίνεια. Τα παιδιά που μαθαίνουν την αξία και τη σημασία της ειλικρίνειας σε νεαρή ηλικία έχουν πολύ μεγαλύτερη ευκαιρία να γίνουν ειλικρινής ενήλικες. Και οι ειλικρινής ενήλικες που συναναστρέφονται με εντιμότητα στους άλλους τείνουν να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους, να απολαμβάνουν τη ζωή τους περισσότερο και να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα.

6. Αμέριστη προσοχή. Ίσως αυτή η απεικόνιση θα είναι χρήσιμη: Αποσυνδεθείτε για να συνδεθείτε. 

7. Αναζητήστε την ομορφιά. Βοηθήστε τα παιδιά σας να βρουν την ομορφιά σε ό, τι βλέπουν ... και με όποιον συναναστρέφονται. 


8. Αποφασιστικότητα. Ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία ενός ατόμου είναι το μέγεθος της θέλησης τους. Πώς βοηθάτε εσείς να αναπτυχθούν σήμερα τα παιδιά σας; 

9. Αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι που μαθαίνουν να εκτιμούν τον εαυτό τους είναι πιο πιθανό να έχουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να γίνουν ενήλικες που σέβονται τις αξίες τους και επιμένουν σε αυτές ... ακόμα και όταν κανένας άλλος δεν τα κάνει.

10. Αφήστε τα να κάνουν λάθη. Τα παιδιά είναι παιδιά. Αυτό είναι που τα κάνει τόσο πολύ ευχάριστα ... και έχουν ανάγκη από την υπομονή σας. Δώστε τους χώρο για να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν και να κάνουν λάθη. 

11. Γενναιοδωρία. Διδάξετε τα παιδιά σας να είναι γενναιόδωροι με τα πράγματά σας, έτσι ώστε να γίνουν γενναιόδωροι με τα δικά τους.

12. Γευματίστε μαζί. Τα γεύματα προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για επαφή και τα οφέλη τους δεν βρίσκονται πουθενά αλλού. Είναι τόσο σημαντικά, ώστε μια οικογένεια που δεν τρώει μαζί, δεν μεγαλώνει και μαζί. 

13. Διά Βίου Μάθηση. Το πάθος για μάθηση είναι διαφορετικό από την απλή μελέτη για να κερδίσουν έναν βαθμό ή να ευχαριστήσουν τους γονείς και τους καθηγητές τους. Ξεκινά από το σπίτι. Γι’ αυτό διαβάστε, κάντε ερωτήσεις, αναλύστε, εκθέστε. Με άλλα λόγια, κάντε τα παιδιά σας να αγαπούν να μαθαίνουν.


14. Ειρήνη. Σε παγκόσμια κλίμακα, μπορεί να νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που δεν περνά από τα χέρια μας. Αλλά σε σχέση με τους ανθρώπους γύρω μας, αυτό είναι εντελώς στα χέρια μας ... και είναι καλό από εκεί να ξεκινήσουμε.


15. Ελπίδα. Η ελπίδα είναι αυτή που γνωρίζει και πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και θα βελτιωθούν. Δημιουργεί τη δύναμη, την αντοχή και την αποφασιστικότητα. Και στις απελπιστικά δύσκολες στιγμές της ζωής, μας καλεί να πάμε μπροστά.

16. Ένα φιλόξενο σπίτι. Το να ξέρουν ότι μπορούν πάντα να έρθουν στο σπίτι είναι από τις πιο γλυκές και ζωτικές διαβεβαιώσεις σε όλο τον κόσμο. Το σπίτι σας δεν είναι αυτό που δίνει ζωή στο παιδί σας;

17. Ενθάρρυνση. Οι λέξεις έχουν δύναμη. Μπορούν να δημιουργήσουν ή να καταστρέψουν. Οι απλές λέξεις που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σήμερα μπορεί να ενθαρρύνουν και γεμίσουν με θετικές σκέψεις ένα παιδί και ίσως κάποιο άλλο να το αποθαρρύνουν. Επιλέξτε τες προσεκτικά. 

18. Επιβεβαίωση. Μερικές φορές μια απλή λέξη επιβεβαίωσης, μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη ζωή. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ξέρουν πόσο τα εκτιμάτε και κάντε το σε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται.

19. Ευκαιρία. Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για να δοκιμάσουν νέα πράγματα, ώστε να ανακαλύψουν τι τους αρέσει και σε τι είναι καλοί. Και σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, αυτό δεν πρέπει να απαιτεί πολλά χρήματα. 

20. Ικανοποίηση. Η ανάγκη για περισσότερα είναι μεταδοτική. Ως εκ τούτου, ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας είναι να εκτιμούν και να είναι ευχαριστημένο με αυτά που έχουν... αλλά όχι με όσα έχουν καταφέρει.

21. Μοναδικότητα. Αυτό που μας κάνει διαφορετικούς είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Η μοναδικότητα δεν πρέπει να κρύβεται. Θα πρέπει να είναι περήφανα, να εκτιμούν και να απολαμβάνουν αυτό που είναι.


22. Πειθαρχία. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων συμπεριφορών, πώς να τα καταφέρνουν μόνα τους, πώς να φτάνουν στο αποτέλεσμα και πώς να επιτυγχάνουν τα όνειρά τους. Η πειθαρχία δεν θα πρέπει να αποφεύγεται ή να γίνεται κατάχρηση. Αντ' αυτού, θα πρέπει να είναι συνεπής και θετική. 

23. Περιέργεια. Διδάξετε στα παιδιά σας να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το ποιος, τι, που, πως, γιατί, και γιατί όχι. Μην τους πείτε ποτέ "Σταμάτα να ρωτάς τόσα πολλά πράγματα».

24. Πίστη στο σύντροφό σας. Η πίστη στο γάμο περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από τα ίδια τα σώματα. Περιλαμβάνει τα μάτια, το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή. Αφιερωθείτε εξ’ ολοκλήρου στο σύζυγό σας. Τα παιδιά σας θα το καταλάβουν.

25. Πνευματικότητα. Η πίστη εξυψώνει την άποψή μας για το σύμπαν, τον κόσμο μας και τις ζωές μας. Θα ήταν σοφό να μάθουμε στα παιδιά μας ότι είναι κάτι περισσότερο από σάρκα και αίμα που πιάνουν χώρο. Είναι κατασκευασμένα από μυαλό, καρδιά, ψυχή και θέληση. Και οι αποφάσεις στη ζωή τους θα πρέπει να βασίζονται σε κάτι περισσότερο από αυτό που θέλει η σάρκα και το αίμα τους.

26. Πρόκληση. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ονειρεύονται μεγάλα όνειρα. Έτσι, θα επιτύχουν πολλά περισσότερα από ό, τι νόμιζουν ότι μπορούν ... και ίσως ακόμη περισσότερα από όσα θα περιμένατε εσείς. 

27. Σκοπιμότητα. Πιστεύω ακράδαντα στην εσκεμμένη διαβίωση και την εκ προθέσεως ανατροφή των παιδιών. Χαλαρώστε, σκεφτείτε ποιοι είστε, που πάτε και πως να πάτε εκεί. Και κάντε το ίδιο για κάθε ένα από τα παιδιά σας.

28. Σταθερότητα. Ένα σταθερό σπίτι γίνεται το θεμέλιο πάνω στο οποίο τα παιδιά χτίζουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν τη θέση τους στην οικογένεια, ποιούς μπορούν να εμπιστεύονται και ποιοι πρόκειται να είναι εκεί για αυτά. Μην αλλάζετε αυτά τα πράγματα.

29. Στην ποδιά σας. Είναι το καλύτερο μέρος του κόσμο για να διαβάσετε ένα βιβλίο, να πείτε μια ιστορία ή να κάνετε μια συζήτηση. Και αυτό το μέρος είναι συνεχώς και ακριβώς μπροστά σας.


30. Συμπόνια / Αίσθημα δικαιοσύνης. Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Ποτέ δεν θα είναι - υπάρχουν άλλωστε πάρα πολλές μεταβλητές για αυτό. Αλλά όταν ένα λάθος έχει διεπραχθεί ή οι όροι ενός παιχνιδιού έχουν δυσκολέψει, προετοιμάστε το παιδί σας ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει..

31. Τέχνη. Με την χρήση του διαδικτύου, ο καθένας που θέλει να δημιουργήσει ... μπορεί. Ο κόσμος μας έτσι κι αλλιώς χρειάζεται λίγο περισσότερο τέχνη…

32. Υπερηφάνεια. Γιορτάστε τα μικρά πράγματα στη ζωή. Στο τέλος, τα μικρά επιτεύγματα στη ζωή είναι που γίνονται μεγάλα.

33. Φαντασία. Αν έχουμε μάθει κάτι τα τελευταία 20 χρόνια, είναι ότι η ζωή αλλάζει πολύ γρήγορα με την κάθε μέρα που περνά. Ο κόσμος του αύριο δεν μοιάζει καθόλου με τον κόσμο του σήμερα. Και οι άνθρωποι με φαντασία είναι αυτοί που όχι μόνο θα τον ζουν, αλλά και θα τον δημιουργήσουν.

34. Φύση. Τα παιδιά που μαθαίνουν να εκτιμούν τον κόσμο γύρω τους, ασχολούνται με τον κόσμο γύρω τους. Οι γονείς, συχνά ζητούν από τα παιδιά τους να διατηρούν τα δωμάτιά τους μέσα στο σπίτι τακτοποιημένα, καθαρά και σε τάξη. Δεν θα πρέπει, να τους διδάσκουν να κρατούν και τον κόσμο έξω τακτοποιημένο, καθαρό και σε τάξη;

35. Χρόνο. Το δώρο του χρόνου είναι το ένα δώρο που δεν μπορούμε να επιστρέψουμε ή να πάρουμε πίσω. Έτσι, σκεφτείτε προσεκτικά για το ποιος ή τι παίρνει το δικό σας. 

Φυσικά, κανένα από αυτά τα δώρα δεν είναι προς πώληση και σε κανένα πολυκατάστημα και αυτό είναι που αξίζει!


Πηγή: Joshua Becker

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...