Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Αυτοσχέδια παιχνίδια

Πόσα έχουμε ακούσει για τη σπουδαιότητα της λεπτής κινητικότητας! Στη γραφή, στο δέσιμο των κορδονιών, στα κουμπιά μας, να κλειδώσουμε μία πόρτα, να απλώσουμε τα ρούχα, να κόψουμε ένα χαρτί ή τα νύχια μας, είναι μερικές από τις χιλιάδες δραστηριότητες στις οποίες χρησιμοποιούμε την λεπτή κινητικότητα των χεριών μας.

Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ακριβά παιχνίδια, ή να κάνουμε περίπλοκες κατασκευές για να βοηθήσουμε ένα παιδί να βελτιώσει την λεπτή κινητικότητά του. Καθημερινά αντικείμενα μπορούν να φανούν χρήσιμα και να παίξουν σπουδαίο ρόλο.

Παρακάτω σας έχω 8 αυτοσχέδια παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας:

 1. Σε μία θήκη για μικρά κέικ ή σε μία παγοκύστη βάλτε διάφορα χρωματιστά βαμβάκια. Το παιδί με μία λαβίδα πρέπει να τα ξεχωρίσει ανά χρώμα.
 

 2. βάλτε το παιδί να περάσει καλαμάκια σε τρύπες που θα έχετε κάνει στο καπάκι ενός ποτηριού ή να τα περάσει στις τρύπες από έναν τρίφτη.

3. Δανειστείτε από τον μπαμπά βίδες και παξιμάδια, και αφήστε το παιδάκι σας να βιδώσει και να ξεβιδώσει!
 
4. Εδώ τα υλικά είναι ακόμα πιο εύκολα και απλά. Στραγάλια και μία λαβίδα. Και αν θέλετε να γίνει πιο δημιουργικό το παιχνίδι σας φτιάξτε ένα σχέδιο στο χαρτί, βάλτε κόλλα και κολλήστε επάνω τα στραγάλια!

5. Αυτοκόλλητα! Όλα τα παιδάκια τα λατρεύουν! Μπορείτε να σχεδιάσετε σε ένα χαρτί τα σχήματα, αριθμούς, γράμματα ή ότι άλλο θέλετε και να κολλήσετε μικρά αυτοκολλητάκια σε όλο το περίγραμμα, με την σειρά το ένα μετά το άλλο.
 
6. Λαστιχάκια! Περάστε τα στο πόμολο μίας πόρτας, γύρω από ένα ποτήρι ή ένα κουτί.
 
7. Μετά απο ένα πάρτυ γενεθλίων σίγουρα μερικά σημαιάκια-οδοντογλυφίδες θα έχουν περισσέψει. Βάλτε το μικρό σας να τα καρφώσει σε ένα σφουγγάρι.
 
8. Συνδετήρες, χαρτόνι.
 





Άντε λοιπόν... ξεκινήστε το παιχνίδι!


Της Σοφίας Μ. Κουλουρη, εργασιοθεραπεύτριας S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...