Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δραστηριότητα Μαθηματικών - Πίνακας με κουμπιά


Θέλετε να μυήσετε το μικρό σας στα μαθηματικά; 
Πάρτε το πιστόλι σιλικόνης και φτιάξτε έναν πίνακα με κουμπιά! Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε παιδία προσχολικής ηλικίας.

Με μερικά απλά υλικά το μικρό σας θα έρθει σε επαφή με βασικές μαθηματικές έννοιες για την ηλικία του.


Τι θα χρειαστείτε:
  • Πιστόλι σιλικόνης
  • Κουμπιά σε διάφορα
  • Ένα σκληρό χαρτί
  • Κορδόνι ή κλωστή ή λάστιχο

Τι θα κάνετε:

Πριν βάλετε το παιδί σας να κάτσει, πάρτε τη σιλικόνη και κολλήστε τα κουμπιά στο χαρτόνι. Τα κουμπιά πρέπει να κολληθούν στοιχισμένα! Όταν στεγνώσει η κατασκευή θα είναι ώρα για παιχνίδι!!!

  • Σχήματα! Δώστε στο παιδί σας το κορδόνι / κλωστή / λάστιχο  και δείξτε του πώς να την βάζει γύρω από τα κουμπιά ώστε να φτιάχνει σχήματα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ξέρουν πως να φτιάχνουν σχήματα οπότε ζητήστε τους να φτιάξουν τρίγωνο, ορθογώνιο, τετράγωνο κτλ Αν δεν θυμάται, υπενθυμίστε του ότι «το τρίγωνο έχει τρεις πλευρές» ή « το τετράγωνο έχει τέσσερις ίσες πλευρές».
  • Μετρήστε! Μάθετε στο παιδί σας την πρακτική του «ένα προ ένα αντιστοιχίας». Με άλλα λόγια δείξτε του να μετράει δυνατά και παράλληλα να δείχνει τα αντικείμενα που μετράει, ένα προς ένα. Πείτε του εάν αριθμό και ζητήστε του να βάλει την κλωστή γύρω από τον αριθμό κουμπιών που ζητήσατε. Μπορεί να φαίνεται προφανές σε εσάς ότι ο αριθμός «τέσσερα» αντιστοιχεί σε 4 στοιχεία/αντικείμενα, αλλά για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι κάτι που πρέπει να μάθει. Και τα κουμπιά βοηθούν!!! 
  • Ομαδοποίηστε! Μάθετε από το παιδί σας πως να χωρίσει τα αντικείμενα σε ομάδες. Άλλη μια προσχολική μαθηματική έννοια! Ζητήστε του να κυκλώσει με την κλωστή συγκεκριμένα κουμπιά με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικό, όπως «τα μεγάλα κουμπιά», «τα μικρά κουμπιά» ή «μόνο τα κόκκινα».
Τα Μαθηματικά προσχολικής ηλικίας είναι κάτι περισσότερο από το μέτρημα από το ένα έως το δέκα. Ο πίνακας με τα κουμπιά είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να έρθουν σε επαφή και να εξοικειωθούν με τα σχήματα, το μέτρημα, την αντιστοίχιση και την ομαδοποίηση!

Πως σας φάνηκε αυτή η δραστηριότητα;


Πηγή: www.education.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...