Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Friday Play Date #14


Είναι φορές που είσαι στο αμάξι και θέλεις να απασχολήσεις το παιδί με κάτι. Να του δώσεις μια αφορμή να μη βαριέται και ταυτόχρονα να το κρατάς απασχολημένο δημιουργικά. Και δεν θα μείνω στη διάρκεια ενός ταξιδιού αλλά ακόμα και μέσα στο σπίτι. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να μαγειρεύετε και τα μικρά σας να έρχονται κοντά σας και να σας ζητάνε επίμονα να παίξετε... Να λέτε σε λίγο και εκείνα να επιμένουν. Ή να θέλετε να καθίσετε στον καναπέ όταν εκείνα είναι μέσα στην ενέργεια και το μόνο που θέλουν είναι παιχνίδι; Μια καλή λύση είναι τα παιχνίδια χωρίς τίποτα! Παιχνίδια που δεν χρειάζεται να έχουμε πιόνια, ζάρια ή κούκλες και αυτοκινητάκια αλλά απαιτούν την προσοχής μας και τη φαντασίας μας.



Το καλύτερό μας με την Αγνή είναι τα απογεύματα επιστρέφοντας στο σπίτι, να καθόμαστε στον καναπέ ή να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι και να τις κάνω ερωτήσεις. Για το πως πέρασε τη μέρα της, τι της άρεσε περισσότερο σε κάτι που έκανε, να μιλήσουμε για την ταινία που είδαμε κάποια στιγμή ή ακόμα και ερωτήσεις για το ποιο φαγητό της αρέσει, ποιο είναι το αγαπημένο της χρώμα... ερωτήσεις που έχουμε πει και ξαναπεί χιλιάδες φορές! Αυτό είναι κάτι που μας χαλαρώνει από την ένταση της ημέρας και ταυτόχρονα ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία.Το σύνθημα μας είναι "Έλα Αγνή, σου έχω ερωτήσεις!"... και τρελαίνομαι όταν λέει "Άντε μαμά, επόμενη ερώτηση...".


Κάποιες άλλες στιγμές επιλέγουμε να παίξουμε παιχνίδια χωρίς τίποτα. Τα αγαπημένα μας είναι:

Βρες ποιος λείπει:
Στην οικογένειά μας είμαστε τρεις, η μαμά, ο μπαμπάς και η Αγνή. Λέω 2 από εμάς, για παράδειγμα μπαμπάς και Αγνή και εκείνη πρέπει να βρει ποιος λείπει. Μετά χρησιμοποιώ και τον παππού και τη γιαγιά, οπότε από τα πέντε άτομα τώρα παραλείπω κάποιον ή κάποιους και εκείνη ονοματίζει αυτούς που λείπουν.

Βρες τι κάνω:
Εγώ κάνω μια πράξη, πως κοιμάμαι, πίνω, τρώω, περπατάω, χορεύω, ντύνομαι και εκείνη προσπαθεί να βρει τι κάνω. Έχει πολύ γέλιο. Κάποιες φορές μάλιστα κάνω πιο σύνθετες ενέργειες για παράδειγμα στύβω και πίνω τον χυμό ή τρώω σάντουιτς ή με μαχαιροπίρουνο.

Εναλλαγή:
Αυτό το παιχνίδι παίζεται λέγοντας την ΑΒ ή μετρώντας 123... Ξεκινώ με το Α, εκείνη λέει το Β, εγώ το Γ και πάει λέγoντας. Ή εγώ λέω 1, εκείνη 2, εγώ 3 και ουτω καθεξής. Έχει πλάκα γιατί μερικές φορές μπερδεύει την ΑΒ και στην προσπάθειά της να μη χαλάσει την αλληλουχία λέει άσχετα!

Βλέπω κάτι... :
Είναι ένα κλασσικό παλιό παιχνίδι που νομίζω έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Το χαιρόμαστε πολύ και η Αγνή το ζητάει συνεχώς. Εγώ της λέω "Βλέπω κάτι που το χρώμα του είναι... πχ κόκκινο" Και εκείνη μαντεύει τι είναι αυτό λέγοντας ότι κόκκινο βλέπει μέσα στο δωμάτιο. Κάποιες φορές δίνω ακόμα ένα στοιχείο για να γίνει πιο συγκεκριμένο το αντικείμενο. Για παράδειγμα, "Βλέπω κάτι μπλε που κρέμεται".

Κάνε ότι κάνω:
Νομίζω πως είναι το πιο απλό παιχνίδι. Καθόμαστε η μια απέναντι στην άλλη και αντιγράφει ότι κάνω. Για παράδειγμα κάνω παλαμάκια, πιάνω την μύτη μου, τα πόδια μου, τον αγκώνα μου, κάνω αστείες γκριμάτσες...και ότι άλλο μου έρθει εκείνη τη στιγμή.

Τα παιχνίδια αυτά είναι κατάλληλα για παιδιά γύρω στα τρία χρόνια. Μπορούν όμως να προσαρμοστούν και για μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά δίνοντας  πιο απλές  ή πιο σύνθετες εντολές και κινήσεις, αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα παίζοντας τα παιχνίδια αυτά με την Αγνή εξασκείται και μαθαίνει τα παιχνίδια, οπότε πάντα βρίσκω νέα τρικς για να τα κάνω πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστα.

Γράφοντας αυτήν την ανάρτηση, θυμήθηκα όταν ήμουν πιο μικρή και με τις μικρές μου ξαδελφες (που τώρα είναι 25 χρονών κοριτσάρες) παίζαμε τις 10 ερωτήσεις. Το παιχνίδι είχε ως εξής: κάποιος έβαζε στο μυαλό του ένα ζώο και με 10 ερωτήσεις προσπαθούσαν οι υπ;oλοιποι να το μαντέψουν... Οι ερωτήσεις ήταν τύπου ΝΑΙ-ΟΧΙ και κάθε μαντεψιά μετρούσε στις 10 ερωτήσεις. Αλησμόνητες εποχές και αλησμόνητες ώρες παιχνιδιού!

Εσεις παίζετε παιχνίδια χωρίς τίποτα; 
Θα παιζατε με τα παιδιά σας τέτοια παιχνίδια; Θα τα δοκiμάσετε;

Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στα Friday Play Dates με τη δική σας πρόταση για παιχνίδι, μάθετε πως πατώντας εδώ >>>>>>.
Δείτε όλα τα παιχνίδια των Friday Play Dates συγκεντρωμένα σε μια σελίδα, πατώντας εδώ >>>>>>.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...