Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Βιβλιοπρόταση - Ένα νανούρισμα για αρκούδες


Καλημέρα! Καλή Σαρακοστή!
Τι κάνετε; Πετάξατε χαρταετό χτες ή αρκεστήκατε στο σαρακοστιανό τραπέζι;;; Εμείς το δεύτερο μιας και η Αγνή είναι ακόμα με ίωση.

Οι επισκέψεις μας στην δημοτική βιβλιοθήκη συνεχίζονται, κι ας προσπαθούν να μας το κάνουν όλο και πιο δύσκολο. Θυμάστε την προηγούμενη ανάρτηση επί του θέματος; Αν όχι, για δείτε εδώ
Πρόσφατα πηγαίνοντας να επιστρέψω κάποια βιβλία στην βιβλιοθήκη, βλέπω στην πόρτα την εξής ανακοίνωση!

Αλλάγη ωραρίου βιβλιοθήκης. 
Το χειμερινό ωράριο είναι 08:00 - 17:00

Το πρώτο που αναφώνησα ήταν "Ωραία!!!"


Αμέσως κάνω τους υπολογισμούς μου!
Έχουμε και λέμε:
Παιδική βιβλιοθήκη: Ωράριο 9:00 - 14:00 (για το κοινό)
Παιδική βιβλιοθήκη: Σάββατα κλειστά!
Κεντρική βιβλιοθήκη: Ωράριο 8:00 - 17:00 (για το κοινό)
Κεντρική βιβλιοθήκη: Σάββατα κλειστά!

Και καταλήγω... "Τέλεια!"

Άρα, για να δανειστούμε παιδικά βιβλία από τη δημοτική βιβλιοθήκη θα πρέπει να το κάνουμε πια μόνο στις 8:00 το πρωί. Όταν δηλαδή: Τρέχουμε για να ξεκινήσει η μέρα μας. Βιαζόμαστε να μην αργήσουμε και φύγουμε από το σπίτι μετά τις 8:00 (δηλαδή πριν ο Κιφισσός μποντιλιάρει σε "κανονικές συνθήκες πιέσης και θερμοκρασίας") και βρε παιδί μου, το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας εκείνη την ώρα είναι να χαλαρώσουμε και να επιλέξουμε με την ησυχία μας ένα βιβλίο...

Τι να πω... Συγχαρητήρια στο δήμο μας που κάνει τα πάντα για να απομακρύνει του δημότες του από τις βιβλιοθήκες!!! Α... όλα κι όλα όμως, βιβλιοθήκες έχουμε!!!

Παίρνω βαθιές ανάσες να χαλαρώσω, γιατί φούντωσα η γυναίκα, και έρχομαι στην βιβλιοπρόταση που σας έχω.
Σας έχω ένα βιβλίο που δανειστήκαμε την τελευταία φορά και άρεσε τόσο στην Αγνή όσο και σε εμένα. Ένα βιλίο του Benjamin Chaud με φοβερή εικονογράφηση που σε κερδίζει με το πρώτο ξεφύλλισμα. Είναι το "Ένα νανούρισμα για αρκούδες" από τις εκδόσεις Κόκκινο.


Το βιβλίο ξεκινά κάπως έτσι...
"Έρχεται ο χειμώνας, ο καιρός κρυώνει και η φωλιά είναι ήσυχη και ζεστή. Ο Μπαμπάς αρκούδος ήδη ροχαλίζει, πέφτει σε χειμερία νάρκη. Ξαφνικά, μια αργοπορημένη μέλισσα περνάει ολοταχώς έξω απ’ τη φωλιά αφήνοντας έναν ζωηρό βόμβο: βζζζζ. Όπου υπάρχει μέλισσα, υπάρχει και μέλι, ο Μικρός αρκούδος το ξέρει καλά αυτό και, χοπ χοπ, αποφασίζει να την ακολουθήσει.
Ο Μπαμπάς νιώθει ένα ρεύμα κρύου αέρα εκεί που θα έπρεπε να νιώθει τη ζεστασιά της κοιλίτσας του Μικρού. «Μα πού πήγε;» αναρωτιέται ο Μπαμπάς αρκούδος…" και η περιπέτεια ξεκινά...


και η περιπέτεια ξεκινά... όπου ο Μπαμπάς αρκούδος κυνηγώντας το μικρό του περνά από το δάσος (για βρείτε τον μπαμπά και το μικρό αρκούδο που κυνηγά τη μέλισσα...)


 μπαίνει στην μεγάλη πόλη (ψάξτε και πάλι στην εικόνα τους ήρωες της ιστορίας...)


και καταλήγει στην όπερα! Δεν σας αποκαλύπτω άλλα...


Απ' ότι καταλάβατε είναι ένα βιβλίο με εκπληκτική εικονογράφηση. Μια οπτική πανδαισία που σε συνεπαίρνει. Μέσα από μια απλή ιστορία ο συγγραφέας σπάει τα στερεότυπα με τις δύο αρκούδες να αφήνουν το αχανές, οικείο τους δάσος και να περνούν στην πολύβουη και μποτιλιαρισμένη πόλη. Κι αν ο πανικόβλητος μπαμπάς περνάει απαρατήρητος από τους βιαστικούς περαστικούς, τους επιθετικούς οδηγούς και τους πολυάσχολους εργαζόμενους της όπερας, φανταστείτε τι γίνεται με το μικροσκοπικό αρκουδάκι που συνεχώς τρέχει πίσω από μια μέλισσα… Και μέσα σε όλο αυτό το χάος καλούμαστε εμείς οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, να συνδράμουμε στην αναζήτηση σαρώνοντας κάθε λεπτομέρεια της εικόνας μπας και πετύχουμε το μικρό αρκουδάκι, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μικρές δευτερεύουσες ιστορίες που ξεπηδούν από την πανδαισία των εικόνων!



Ο Benjamin Chaud είναι ο δημιουργός του "Αντίο Καλτσούλη", του "Ένα καλοκαιράκι για αρκούδες" και ο εικονογράφος του "Πομελό μεγαλώνει", από τις Εκδόσεις Κόκκινο
Το ξέρατε το βιβλίο αυτό; Το έχετε διαβάσει;

Οι εικόνες είναι από εδώ .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...