Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Στάδια ανάπτυξης στα Μαθηματικά για βρέφη και νήπια


Πότε μπορούμε να εισάγουμε ένα μωρό ή νήπιο στον κόσμο των μαθηματικών;

Σίγουρα δεν είναι κάτι που το αποφασίζουμε εμείς συνειδητά. Μάλιστα όταν αρχίσει να πλανάται ένα τέτοιο ερώτημα στο μυαλό μας, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει! Τα μαθηματικά είναι μέσα στη ζωή μας. Κάθε μέρα, σε κάθε δραστηριότητα με το μωρό μας χρησιμοποιούμε τα μαθηματικά και ασυναίσθητα αναπτύσσουμε τις μαθηματικές του δεξιότητες.

Σίγουρα κάθε παιδί έχει την δική του μοναδική πορεία μάθησης. Εδώ υπάρχουν μερικά στάδια που θα μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε την πορεία ανάπτυξης του δικού μας παιδιού όσον αφορά στις μαθηματικές του δεξιότητες.



Αριθμοί

Μεταξύ της ηλικίας ενός και δύο υπάρχουν παιδιά που καταλαβαίνουν, αλλά δεν είναι ακόμα ικανά να εξηγήσουν την έννοια του «περισσότερου» ή του «αρκετού». Για παράδειγμα, όταν θέλουν περισσότερα μπισκότα λένε «κι άλλο».

Μερικά δίχρονα καταλαβαίνουν τις λέξεις «ένα» ή «δύο» και μπορούν να ακολουθήσουν απλές οδηγίες του στυλ «πάρε ένα» ή «διάλεξε δύο». Επίσης, μπορεί να ξέρουν ότι είναι δύο ετών και να δείξουν με τα δύο δαχτυλάκια τους την ηλικία τους.

Κοντά στα τρία τα παιδιά μπορούν να μετρήσουν 1, 2, 3… αλλά προχωρώντας σε μεγαλύτερους αριθμούς χάνουν την σειρά.



Γεωμετρία: Σχήματα και Χώρος

Τα παιδιά ενός έτους καταλαβαίνουν ότι ένα αντικείμενο υπάρχει κι ας μην το βλέπουν και ότι απλά είναι κρυμμένο.

Μεταξύ ενός και δύο τα παιδιά μπορούν να ταιριάξουν αντικείμενα ίδιου μεγέθους και σχήματος. Δηλαδή μπορούν να ταιριάξουν δύο ιδίου μεγέθους κύκλους, ένα τετράγωνο με ένα άλλο τετράγωνο, ή ένα τρίγωνο με ένα άλλο τρίγωνο. Τους είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να κάνουν το ίδιο με διαφορετικού μεγέθους αντικείμενα. Για παράδειγμα να βάλουν ένα μικρό κύκλο σε ένα μεγαλύτερο κύκλο.


Κατά την διάρκεια των δύο μαθαίνουν πώς να βάζουν τρία ή περισσότερα τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο για να φτιάξουν έναν πύργο και πώς να φτιάχνουν παζλς με συγκεκριμένα κομμάτια μιας απεικόνισης.


Μέτρηση

Κατά την διάρκεια του πρώτου έτους, τα μικρά είναι σε θέση να δρουν πολύ καλά σε αντικείμενα που βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις από αυτά. Καταφέρνουν να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους ώστε να φτάσουν ένα κοντινό αντικείμενο.

Κατά την διάρκεια του δεύτερου έτους, καταφέρνουν να πηδάνε πάνω από μικρά αντικείμενα ή ακόμα και να κάνουν μεγαλύτερα βήματα καθώς περπατούν για να τα αποφύγουν.
Επίσης, μόνο λίγα δίχρονα θα καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν σωστά τις λέξεις «μικρό» και «μεγάλο», «γρήγορα» ή «αργά», «βαρύ» ή «ελαφρύ». Για παράδειγμα, ένα μικρό ίσως μπορέσει να πει « Η αδελφή μου είναι μωρό. Είναι μικρή. Εγώ είμαι μεγάλος!»


Μοτίβα, Συλλογιστική και Άλγεβρα

Κάπου εκεί στο τέλος του πρώτου χρόνου, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι η μέρα τους έχει μια σειρά. Για παράδειγμα μετά το μεσημεριανό φαγητό τους θα ακολουθήσει ένας υπνάκος!

Αν ζητήσεις από ένα δίχρονο, σίγουρα θα καταφέρει να σου βάλει σε σειρά κατά μέγεθος τα τουβλάκια του (από το μεγαλύτερο στο μικρότερο). Και κάπου στη μέση των δύο, θα αρχίσει να διακρίνει μοτίβα και σχέδια γύρω του. Κατανοεί δηλαδή ότι η νύχτα και η μέρα ακολουθούν μια συνεχόμενη κυκλική ροή. Ή ακόμα συνειδητοποιούν χρωματικά μοτίβα στο χαλί ή στα πλακάκια στο πάτωμα.
Και καθώς περνούν τα δύο έτη, πολλά παιδιά καταφέρνουν να ακολουθήσουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο όπως να περάσουν μεγάλες χάντρες σε ένα κορδόνι εναλλάσσοντας τα χρώματα, είτε να φτιάξουν ένα πύργο από χρωματιστά τουβλάκια!

Και εκεί κάπου, περνώντας στα τρία θα αρχίσουν να βλέπουν πώς να βάζουν σε σειρά τα αντικείμενα ή να τα κατηγοριοποιούν σε ομάδες. Ομάδες βασισμένες είτε στο μέγεθος, είτε στο σχήμα, είτε στο χρώμα. Για παράδειγμα, αντιλαμβάνονται ότι τα κουκλάκια πάνε όλα στο κουτί, τα καφέ ξύλινα τουβλάκια πάνε στοιβαγμένα στο ράφι ενώ το μεγάλο φορτηγό παρκάρεται κοντά στην βιβλιοθήκη.


Πηγή: http://www.pbs.org

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...