Όλες οι μαμάδες ανησυχούμε για την υγεία και τη διατροφή των παιδιών μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για μια υγιεινή και σωστή διατροφή είτε επιλέγοντας μόνο βιολογικά προϊόντα, είτε μαγειρεύοντας μόνο εμείς, είτε εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.
Τα δέκα βήματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν στην διαμορφώσετε σωστές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά σας.
1. Φάτε μαζί σαν μια οικογένεια. Γευματίστε κάνοντας πέρα το άγχος και την πίεση της μέρας. Ευχαριστηθείτε το γεύμα και απολαύστε το. Δώστε στο μωρό σας να καταλάβει ότι η ώρα του φαγητού είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Κόψτε του μικρά κομματάκια και ενθαρρύνετέ το να φάει με τα δάχτυλα. Φάτε ότι θα θέλατε να φάει το παιδί σας.
2. Επαινείστε το παιδί σας όταν δοκιμάζει νέες γεύσεις και δώστε του χρόνο για να τις μάθει και να του αρέσουν.
3. Αποφασίστε ποια θρεπτικά συστατικά θα περιέχει το γεύμα του, αλλά αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει πόσο θα φάει. Ποτέ μην επιμένετε να φάει τα πάντα στο πιάτο του.
4. Προσφέρετε του τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων κάθε μέρα. Μαζί δίνουν το σωστό μίγμα των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το παιδί σας.
5. Βάλτε πρόγραμμα ώστε να του προσφέρεται τρία γεύματα και 2-3 σνακ κάθε μέρα. Μην παραλείπετε ποτέ γεύμα.
6. Προσφέρετε 6-8 ροφήματα των 100-120ml την ημέρα.
7. Σεβαστείτε τα γούστα και τις προτιμήσεις του παιδιού σας. Μην τα αναγκάζετε να φάνε κάτι που δεν θέλουν. Κάποια παιδιά τρώνε σχεδόν τα πάντα, ενώ άλλα είναι πολύ πιο επιλεκτικά. Μερικά αρέσκονται να τρώνε και να γεύονται τις διαφορετικές τροφές χωριστά σε ένα γεύμα και άλλα είναι ευχαριστημένα με αναμεμιγμένες τροφές.
8. Επιβραβεύστε το παιδί σας με προσοχή. Ποτέ μην του δώσετε ένα φαγητό ή ένα ρόφημα ως ανταμοιβή. Μην προσφέρετε ένα γλύκισμα ως επιβράβευση για την κατανάλωση άλλων τροφίμων πρώτης ανάγκης
9. Βάλτε όρια. Τηγανητά φαγητά, πατατάκια, γλυκά, κέικ και μπισκότα πρέπει να δίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τους ξηρούς καρπούς οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.
10. Ενθαρρύνετε το παιδί σας στο ενεργό παιχνίδι κάθε μέρα και σε περίπου 12 ώρες ύπνο. Αφήστε τα να παίξει έξω, να χορέψει και να περπατήσει. Περιορίστε την τηλεόραση και τον χρόνο μπροστά στην οθόνη, όπως οι υπολογιστές σε μόλις 1 ώρα την ημέρα.
Εσείς εφαρμόζετε κάποιον από τους παραπάνω κανόνες;