Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Πως να μάθουμε ένα μωρό 2 ετών να ζωγραφίζει;



Με επιμονή φυσικά! Μπορεί; Φυσικά και μπορεί! Μάλιστα μπορούμε με έξυπνους τρόπους να το βοηθήσουμε να εξασκηθεί, ακόμα και στην προγραφή!
Ένα πολύ μεγάλο βήμα είναι να μάθει το μικρό μας να κρατά, την μπογιά! Ακόμα και αν την κρατά λάθος, μόνο και μόνο που προσπαθεί να την γραπώσει είναι σημαντικό. Σιγά σιγά θα μάθει να την κρατά καλύτερα. Έτσι θα μάθει να ελέγχει και τα δάκτυλά του.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, που δεν το συνειδητοποιούμε, επειδή το θεωρούμε δεδομένο,  είναι ότι απλά πιάνοντας την μπογιά και κάνοντας μια μουτζούρα, το μωρό έχει καταφέρει να συντονίσει το βλέμμα του με το χέρι του με επιτυχία.

Πως λοιπόν μπορούμε να ζωγραφίσουμε με το παιδί μας;


  • Μια πολύ καλή αρχή είναι να βάλετε μπόλικη κέτσαπ πάνω στο τραπεζάκι που τρώει και να το αφήσετε να παίξει με τα δάχτυλα του. Και αν την φάει δεν έγινε κάτι! Το ίδιο μπορεί να κάνει με αφρό ξυρίσματος, μόνο που αυτός δεν τρώγεται:)


  • Πάρτε μια σελίδα και ζωγραφίστε 4 λουλούδια. Από κάτω ζωγραφίστε 4 γλάστρες. Πάρτε το χεράκι του και τραβήξτε μια γραμμή. Έτοιμο το κοτσάνι. Βοηθήστε το να κάνει και τα υπόλοιπα. Ομοίως μπορείτε να φτιάξετε 4 μπαλόνια, και 4 χεράκια, που πρέπει πάλι να ενωθούν.


  • Ζωγραφίστε ένα λουλούδι μεγαλούτσικο και βάλτε το μωρό να το γεμίσει μέσα. Βοηθήστε το να κάνει μικρές κινήσεις. Δεν πειράζει αν βγει έξω από την γραμμή. Ούτε αν βγει έξω από το μπλοκ στο πάτωμα:) Έτσι θα κάνει στην αρχή.


  • Ζωγραφίστε δύο πρόσωπα. Το ένα με στόμα, μύτη, μαλλιά, μάτια και αυτιά. Στο άλλο πρόσωπο παραλείψετε κάτι. Παροτρύνεται το παιδί να ζωγραφίσει τα μάτια που λείπουν.

  • Ζητήστε του να ζωγραφίσει έναν δρόμο, τραβώντας δυο γραμμές στο μπλοκ του. Πάρτε μικρά αυτοκινητάκια και κάντε βολτούλα στον δρόμο που μόλις φτιάξατε.


Όπως και κατά την εκμάθηση του να τρώει το παιδί μόνο του, έτσι και στην ζωγραφική, πρέπει να χωνέψουμε ότι το παιδί θα λερωθεί. Πάρτε μπογιές που βγαίνουν με το νερό. Δεν περιορίζουμε το παιδί, αλλά δεν το αφήνουμε και να ζωγραφίσει τους τοίχους :) Αν και κάποιες φορές δεν θα το προλάβετε...

Μια ιδέα που έχω δει σε πολλά Blog είναι να βάψετε με μπογιά μαυροπίνακα, μια επιφάνεια, τραπέζι, πόρτα ή τοίχο και να ζωγραφίζει εκεί.

Στο 4moms, βρήκα και μια συνταγή που κυκλοφορεί για homemade μπογιές.

Υλικά
1 φλιτζάνι κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι κρύο νερό
3 φλυτζάνια ζεστό νερό
Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το κορν φλάουρ με το κρύο νερό. Στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει κρέμα. Μοιράστε την ποσότητα σε βαζάκια και προσθέστε το χρώμα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...