Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

"Ο Χάρης και ο μοβ μαρκαδόρος" και το Future Library

Χτες το απόγευμα πήγαμε στη δημοτική βιβλιοθήκη και δανειστήκαμε με την Αγνή το βιβλίο "Ο Χάρης και ο μοβ μαρκαδόρος" του Κρόκετ Τζόνσον, εκδόσεις Καστανιώτη.
Το έχετε διαβάσει;

Εγώ πάντως ενθουσιάστηκα, και μάλιστα πολύ περισσότερο από την Αγνή.

via
O Xάρης, ένα μικρό αγόρι με μεγάλη φαντασία, αποφασίζει να βγει μια βόλτα στο φεγγαρόφωτο. Δεν υπάρχει όμως φεγγάρι. Tι πιο απλό λοιπόν, από το να σχεδιάσει ο ίδιος ένα φεγγάρι με το μοβ μαρκαδόρο του και να συνεχίσει τη βόλτα του ζωγραφίζοντας το κάθε τι που θέλει να δει.
Στην αρχή ένα μακρύ ίσιο μονοπάτι για να μη χαθεί, έπειτα ένα δάσος με ένα μόνο δέντρο, μια θάλασσα, μια καλοφτιαγμένη βαρκούλα με πανιά, ένα βουνό, ένα αερόστατο και ότι άλλο μπορεί να γεννήσει η φαντασία του. Όμως η αγάπη του για την περιπέτεια θα τον παρασύρει πολύ μακριά... Θα μπορέσει ο Xάρης να ξαναγυρίσει σπίτι του;


Στο βιβλίο αναγραφόταν η λέξη "Future Library" και με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάστηκε στις βιβλιοθήκες που συμμετείχαν στο "Future Library" στα πλαίσιο της καλοκαιρινής καμπάνιας του 2012 με τίτλο: "Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη" με την υποστήριξη του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (δείτε εδώ μια παλαιότερη ανάρτηση για το "Future Library").

Μάλιστα βρήκα πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο όπως αυτή στη Βιβλιοθήκη της Αμφιάλης. Παιδιά ηλικίας από 5-10 ετών παρακολούθησαν σε διαφάνειες το βιβλίο, συζήτησαν για τη φαντασία στη ζωγραφική και κατόπιν με τον δικό τους μοβ μαρκαδόρο, δημιούργησαν τη δική του ιστορία και την διηγήθηκαν σε όλους.
 

Επίσης, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τρικκαίων αφού διαβάστηκε στα παιδιά η ιστορία του Χάρη, τα παιδιά αναδιηγήθηκαν την ιστορία κοιτάζοντας τις εικόνες και σ’ ένα χαρτί με ένα μοβ μαρκαδόρο ζωγράφισαν ένα αντικείμενο: ένα σπίτι, ένα δέντρο, ένα λουλούδι, ένα πουλί, ένα παιδί, ένα αυτοκίνητο, μια νεράϊδα κλπ. Κατόπιν βάζοντας τα χαρτιά με κάποια σειρά ζητήθηκε από τα παιδιά να διηγηθούν τη δικιά τους ιστορία όπως αυτή εξελισσόταν προχωρώντας από τη μια ζωγραφιά στην άλλη. με συτόν τον τρόπο, τα μικρά παιδιά αντιλήφθηκαν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο πώς με τη βοήθεια μιας γραμμής και της φαντασίας μπορείς να σχεδιάσεις σιγά σιγά έναν ολόκληρο κόσμο.

Και φέτος το Future Library έχει το σύνθημα!

Οι αντίθετοι κόσμοι

Γίγαντες και νάνοι…

… μυρμήγκια και τζίτζικες, φως και σκοτάδι, μέρα και νύχτα, γενναίοι και δειλοί, πλούσιοι και φτωχοί, πεντάμορφες και τέρατα, δυνατοί και αδύναμοι. Είναι όλοι ήρωες βιβλίων, κάτοικοι της κάθε βιβλιοθήκης. Τα βράδια συνηθίζουν να βγαίνουν από τις σελίδες, να κάθονται στα ράφια και να συζητάνε για τους κόσμους που ζουν.
alepou mple1

Ο Τζακ περιγράφει το γίγαντα που συνάντησε, ο Κοντορεβιθούλης συμφωνεί μαζί του. Ο Τζίτζικας δικαιολογεί την αγάπη του για το χαλαρό καλοκαίρι και προσπαθεί να πείσει τα μυρμήγκια να κάνουν ένα διάλειμμα από το ασταμάτητο πήγαινε – έλα. Γενναίοι που δε φοβούνται το σκοτάδι ακούνε τις ιστορίες των δειλών, αυτών που δεν τολμούν ποτέ, αυτών που δεν τα κατάφεραν με τα δύσκολα αινίγματα της πεντάμορφης του κόσμου και χάθηκαν. Αυτών που είναι απλώς μια λέξη μέσα στην ιστορία.

Αυτό το καλοκαίρι οι καλοκαιρινές αναγνώσεις των παιδιών θα τους ζωντανέψουν. Οι κόσμοι τους θα μας φιλοξενήσουν τις ζεστές ώρες της ημέρας και θα μας δροσίσουν, στο τελευταίο φως πριν να έρθει το σκοτάδι της νύχτας.

Γιατί το καλοκαίρι ο καθένας μας μπορεί να σκεφτεί ανάποδα, να σκεφτεί το αντίθετο: να πρέπει να ξυπνήσεις και να αποφασίσεις να ξανακοιμηθείς, να ονειρεύεσαι να πας της θάλασσα και την τελευταία στιγμή να ξεκινήσεις για το βουνό. Γιατί το καλοκαίρι στις βιβλιοθήκες ο κόσμος γίνεται τεράστιος μέσα στις άπειρες δυνατότητές του και τις αντιθέσεις του.
alepoumple

Αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε αν και η δική σας κοντινή βιβλιοθήκη συμμετέχει στο Future Library. Όλες οι δραστηριότητες είναι πρωινές και απογευματινές ώρες μέσα στον Ιούνιο και Ιούλιο και αφορούν παιδιά όλων των ηλικιών αλλά κυρίως απο 4 εως 12 ετών.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...