Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Τι φοράνε τα παιδιά στο σχολείο



Στη σημερινή στήλη " Μας είπαν οι ειδικοί" μια ειδική παιδαγωγός θα προσπαθήσει να δώσει συμβουλές για ένα θέμα "ειδικό και γενικό". Δεν θα παραπέμψουμε σε βιβλιογραφικές αναφορές ούτε θα στηριχθούμε σε στατιστικά δεδομένα. Το παρόν άρθρο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εμπειρικά δεδομένα .

Ερώτηση: -Τι ( μπορούν να ) φοράνε τα παιδιά μας στο σχολείο;

Απάντηση: -Τα πάντα. 

Και όμως τα παιδιά δεν μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν στο σχολείο. Υπάρχουν άτυποι ενδυματολογικό κανόνες που θέτουν ως πρωταρχικό στόχο όχι την αισθητική αλλά την άνεση και την ασφάλεια του παιδιού.

Ας ξεκινήσουμε...

1) Οι γονείς αποφασίζουν τί θα φορέσουν τα παιδιά

Τα παιδιά( κυρίως τα μικρά) δεν είναι σε θέση να επιλέγουν το κατάλληλο ντύσιμο για το σχολείο. Συνηθίζουν να φορούν μόνο όσα τους αρέσουν (δηλ. 2-3 κομμάτια). Όταν αυτά τα συγκεκριμένα ρούχα δεν είναι διαθέσιμα ή δεν ταιριάζουν με την εποχή, τα παιδιά δεν δέχονται να φορέσουν κάτι άλλο γιατί οτιδήποτε άλλο δεν τους αρέσει. Έτσι ξεκινά ένας κύκλος πρωινών μικροκαβγάδων που έχει ως αποτέλεσμα μέχρι και την καθυστέρηση του παιδιού στην πρωινή προσέλευση, πολλές φορές και την άρνησή του να πάει στο σχολείο.

2) Επιλέγουμε τα ρούχα από το προηγούμενο βράδυ

Τα ρούχα που θα φορέσει το παιδί την επόμενη μέρα, θα πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένα στο δωμάτιό του από το προηγούμενο βράδυ. Μπορείτε να συζητήσετε μαζί του, γιατί επιλέξατε τα ρούχα (σε περίπτωση που διαφωνήσει). Την επόμενη όμως ημέρα θα φορέσει αυτά που συμφωνήσατε το προηγούμενο βράδυ.

3) Αφήστε το να ντυθεί μόνο του

Αφού επιλέξετε τα ρούχα από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετήστε τα με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να μπορεί να τα φορέσει μόνο του. Γυρίστε τα από την καλή μεριά και ακουμπήστε τα ανάποδα( να φαίνεται το πίσω μέρος) για να μπορεί να τα φορέσει κατευθείαν.

4)Το σχολικό καθημερινό πρόγραμμα καθορίζει το ντύσιμο

Αν το παιδί έχει στο πρόγραμμα του Γυμναστική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που να περιλαμβάνει άθληση, τότε θα πρέπει ν' ακολουθήσει συγκεκριμένες ενδυματολογικές επιλογές( φόρμες, κολάν και αθλητικά παπούτσια). Υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι φυσικής αγωγής που είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με το ντύσιμο των παιδιών και αποκλείουν από το μάθημά τους όσα παιδιά δεν είναι κατάλληλα ντυμένα.

5) Αν πάει σχολική εκδρομή;

Αν το παιδί σας βρίσκεται σε εκπαιδευτική εκδρομή, τότε οι ενδυματολογικές σας επιλογές θα πρέπει να καθορίζονται από το ότι το παιδί θα χρησιμοποιήσει μικρές κοινόχρηστες τουαλέτες, θα κάτσει στο πάτωμα και θα μετακινηθεί με λεωφορείο.

6) Αποφύγετε τα μη πρακτικά ρούχα

Οι φούστες, τα καλτσόν και τα κοντά σορτσάκια για τα κορίτσια καθώς και τα πουκάμισα με τα παντελόνια( που έχουν πολλά κουμπιά) δίνουν μια καλαίσθητη και ιδιαίτερα περιποιημένη εικόνα. Όμως δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά στο διάλειμμα, στην τουαλέτα και ορισμένες φορές ακόμα και να κάτσουν στο ίδιο το θρανίο. Κρατήστε τα για συγκεκριμένες περιπτώσεις( σχολικές γιορτές). Επίσης αποφύγετε φόρμες ή παντελόνια με μακριά κορδόνια (συνηθίζουν να τα τραβούν την ώρα του μαθήματος και έτσι αποσπάται η προσοχή τους).

7) Φορέστε παπούτσια σταθερά 

Η επιλογή του παπουτσιού είναι πολύ σημαντική καθώς από αυτή εξαρτάται πολλές φορές η ασφάλεια του παιδιού. Όσοι έχουμε εμπειρία από εφημερίες σε σχολικά διαλείμματα και έχουμε δει ατυχήματα, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα παπούτσια. Αυτό δεν σημαίνει ότι φορώντας το κατάλληλο παπούτσι, το παιδί δεν θα πέσει ποτέ. Απλά μειώνουμε τις πιθανότητες να συμβεί. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά να δένουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους. Ακόμα και αν δυσκολεύονται, να επιμείνετε. Σε διαφορετική περίπτωση, επιλέξτε παπούτσια με αυτοκόλλητα σκρατς.

8) Μαλλιά πάντα πίσω

Μην αφήνετε ποτέ τα μαλλιά των παιδιών να πέφτουν μπροστά στα μάτια τους. Αν έχετε κορίτσι, χρησιμοποιήστε σαν κίνητρο πολύχρωμες κορδέλες, λουλουδάτα τσιμπιδάκια, περίεργες κοτσίδες για να έχουν πάντα τα μαλλιά τους μαζεμένα. Αν έχετε αγόρι, φροντίστε με κάποιο τρόπο να έχει τα μαλλιά του πίσω πάντα από τα αυτάκια του.

9) Βάλτε μια μικρή αλλαξιά στη τσάντα του

Αυτό αφορά κυρίως τους γονείς των παιδιών που ετοιμάζονται να πάνε πρώτη δημοτικού. Βάλτε στην τσάντα των παιδιών σας 1-2 ρουχαλάκια (ένα εσώρουχο, ένα παντελόνι)γιατί τα ατυχήματα στην τουαλέτα είναι συχνά, οπότε είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι

10) Μην δίνετε υπερβολική σημασία στο ντύσιμο των παιδιών.

Προσπαθήστε να τα κρατήσετε μακριά από τα πρότυπα ενηλίκων. Τα παιδιά πρέπει να ντύνονται σαν παιδιά. Επιλέξτε ρούχα πρακτικά, άνετα, χρωματικά ασυνδύαστα αλλά πάντα κατάλληλα για παιχνίδι. Αφήστε τα ν' ανησυχούν για άλλα πιο ασήμαντα και όχι για αυτά που φορούν... Άλλωστε το στυλ καθώς και τα ενδυματολογικά πρότυπα που θ’ ακολουθήσουν στη ζωή τους αξίζει να τα ανακαλύψουν μόνα τους.


Παπακωνσταντίνου Ιωάννα
Ειδική Παιδαγωγός

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...