Σήμερα μόλις γυρίσαμε από την βόλτα μας ο Νικόλας είχε κάτι μάγουλα κατακόκκινα! Καλά τι ζέστη είναι αυτή; Τι τέλειος καιρός!!! Έρχεται το καλοκαιράκι! Άντε να μας φτιάξει η διάθεση!
Αφού κοιμήθηκε λοιπόν ο Νικόλας είπα να ψάξω για αντηλιακά, μπας και είναι πιο φτηνά στα web φαρμακεία. Μπαααα το ίδιο είναι τελικά οπότε καλύτερα να τα πάρω απο της γειτονιάς, να δω και σε τι συνθήκες φυλάσσονται.
Μετά έψαχνα τρόπους να τον κάνω να βάλει καπέλο που δεν το θέλει. Τελικά μου φαίνεται ότι ο τρόπος που τον αναγκάζω να το βάλει τώρα είναι ο καλύτερος. Εκβιασμός! χεχεχε. Τσάμπα ανεβάζαμε μου φαίνεται εκπαιδευτκές μεθόδους τόσο καιρό. χιχιχιχι.
Ε βρε παιδιά τι να κάνω; Δεν το θέλει το καπέλο. ε του είπα και εγώ αν δεν το βάλεις πάμε σπίτι. Ε το έβαλε και μια χαρά ήταν όλα:)
Βρήκα λοιπόν το παρακάτω άρθρο που το παραθέτω παρακάτω μιας και το βρήκα πολύ ωραίο!
Η προφύλαξη από τον ήλιο πρέπει να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία λένε σήμερα οι ειδικοί!
Ξεφυλλίζοντας τα οικογενειακά άλμπουμ της εποχής που ήσασταν παιδί, θα διαπιστώσετε ότι τα ηλιοκαμένα παιδάκια που πριν 25 – 30 χρόνια έπαιζαν ανέμελα με τα κουβαδάκια τους στην άμμο είναι πλέον μακρινή ανάμνηση. Οι εικόνες αυτές στις παραλίες σήμερα έχουν αντικατασταθεί με παιδιά που φοράνε σκούρα γυαλιά, πλατύγυρα καπέλα και τα προσωπάκια τους είναι καλυμμένα με αντηλιακό.
«Είναι γεγονός πως τους βασικούς κανόνες προφύλαξης από τον ήλιο οι περισσότεροι γονείς τους γνωρίζουν, ειδικά μετά τα όσα ακούγονται τα τελευταία χρόνια για την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας εξαιτίας της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Αυτό όμως που ίσως πολλοί γονείς δε γνωρίζουν είναι ότι η εμφάνιση μελανώματος (μορφή καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τα εγκαύματα που έχουν συμβεί στην παιδική ηλικία. Επομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία». Τα παραπάνω τόνισαν ακόμη μία φορά με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος, καθηγητής Ανδρέας Κατσάμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας (ΕΔΑΕ) καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος. Επίσης επισήμαναν: «Τα παιδιά, ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Ακόμη κι ένα απλό ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες κατά την παιδική ηλικία διπλασιάζει τον κίνδυνο μελανώματος κι άλλου είδους καρκίνο του δέρματος». Δείτε λοιπόν ποια είναι τα 5 δραστικά μέτρα που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να πάρετε ώστε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας την καλύτερη δυνατή προστασία.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ
Όπως δείχνουν πρόσφατες κλινικές μελέτες, η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφά το δέρμα ενός παιδιού κάτω των 6 ετών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που απορροφά το δέρμα ενός ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν πολύ πιο εύκολα την παιδική επιδερμίδα, καθώς τα κύτταρα που συμβάλλουν στην προστασία της δεν εργάζονται ακόμη σε πλήρη ρυθμό ώστε να παράγουν την απαιτούμενη ποσότητα μελανίνης (ουσία της επιδερμίδας η οποία προστατεύει από τις βλαπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας). Αυτός είναι και ο λόγος που αν ένα παιδί δεν προστατεύεται σωστά, η τρυφερή και ευάλωτη επιδερμίδα του κινδυνεύει όχι μόνο από επικίνδυνα εγκαύματα (που οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος) αλλά και από αλλεργίες, δερματίτιδες, ηλιάσεις κ.α. Ωστόσο, επειδή ο ήλιος βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι πολύτιμη στην παιδική ηλικία (συμβάλλει στην απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τα οστά), η σχέση των παιδιών με τον ήλιο δεν πρέπει να είναι απαγορευτική. Αρκεί όμως η έκθεση αυτή να γίνεται με μέτρο και με τις σωστές προφυλάξεις, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού, δηλαδή με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30, 50) που μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB.
ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
«Τα αντηλιακά είναι άχρηστα αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά» τονίζουν οι ειδικοί. Εκτός λοιπόν από το να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό, σημαντικό είναι να επαλείφετε το δέρμα του 15 – 30 λεπτά πριν εκτεθεί στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 – 3 ώρες, επειδή μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μειώνεται η προστασία που παρέχει το αντηλιακό. Παράλληλα, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές του παιδικού σώματος: τα αφτιά, τη μύτη, τα χείλια, τα πέλματα και τις παλάμες, το κάτω μέρος του λαιμού, τους αγκώνες και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Και μη ξεχνάτε ότι ο ήλιος δεν «βλέπει» το παιδί μόνο στην παραλία, αλλά και στη βόλτα, όταν αθλείται ή παίζει σε ανοιχτούς χώρους κ.λπ.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ
Ένα ακόμη σημαντικό μέσο προστασίας του παιδιού από την ηλιακή ακτινοβολία είναι τα ρούχα. Για να αυξήστε την προστασία, φροντίστε να επιλέγετε τα σωστά υφάσματα για τα καλοκαιρινά ρούχα του παιδιού σας και τα σωστά καπέλα. Για παράδειγμα, ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με πυκνή ύφανση είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να επιμένετε να το φοράει καθημερινά στην παραλία και όχι μόνο αφού έχει ήδη κοκκινίσει το δέρμα του. Αναζητήστε επίσης στην αγορά ρούχα με προστασία ενάντια στις ακτίνες UV, όπως μαγιό, T-shirts, σορτς και καπέλα για μωρά και παιδιά, τα οποία προσφέρουν SPF 40 ή και περισσότερο, ακόμη κι αν βραχούν.
ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΕΛΟ
Έχετε πάντα ένα στη τσάντα σας και κάποια άλλα σε σημείο που να φαίνονται, ώστε να τα βρίσκει γρήγορα το παιδί πριν βγει έξω. Και μία υπενθύμιση στις μητέρες που έχουν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σ’ αυτή την ηλικία, το τρίχωμα του κεφαλιού δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένο και έτσι δεν προσφέρει επαρκή προστασία. Άρα ένα παιδί κάτω των 5 ετών που παίζει στον ήλιο με το κεφάλι ακάλυπτο είναι εκτεθειμένο περισσότερο στους κινδύνους του ήλιου από ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η προστασία των ματιών πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία (από τα 4 ή 5 χρόνια τους ή και νωρίτερα αν χρειαστεί). Και αυτό γιατί η ηλιακή ακτινοβολία δρα αθροιστικά. Και βέβαια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, Στέλιος Μυλόβας, «τα παιδικά γυαλιά ηλίου οφείλουν και πρέπει να είναι απορροφητικά απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία, να είναι κατασκευασμένα από οργανικά υλικά (πλαστικά) για να αποφεύγονται έτσι ατυχήματα από πιθανή θραύση τους και να φέρουν επάνω τους το σήμα πιστοποίησης CE. Πρόκειται για σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνει ότι τα γυαλιά αυτά πληρούν τις προδιαγραφές, είναι δηλαδή οπτικά κατεργασμένα και κατάλληλα για να προφυλάξουν τα μάτια».
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Όταν οι συνθήκες έρχονται «σε κόντρα» με την ασφάλεια στον ήλιο, πρέπει να γίνετε λίγο πιο δημιουργικές.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Μόλις φτάνετε στην παραλία, η κόρη σας το σκάει. Είναι δύσκολο να βάλετε σωστά αντηλιακό σε ένα 3χρονο, ιδιαίτερα όταν το κυνηγάτε.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Βάλτε αντηλιακό από το σπίτι. Θα είναι πιο εύκολο να την ακινητοποιήσετε και θα της εξασφαλίσετε και καλύτερη προστασία. Ιδανικά, η εφαρμογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνετε 30 λεπτά πριν φύγετε. Τόσο χρειάζεται το νερό στη σύνθεσή του για να εξατμιστεί, ώστε να δημιουργηθεί μια προστατευτική μεμβράνη.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Το παιδί σας μένει μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα για ώρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι μερικές φορές καίγεται αν και χρησιμοποιείτε αδιάβροχο αντηλιακό.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς αδιάβροχο, οπότε θα πρέπει να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες, ίσως και πιο συχνά. Το αδιάβροχο αντηλιακό μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητα του ακόμη και μετά από 40 λεπτά μέσα στο νερό. Άλλη μία εξαιρετική επιλογή: μαγιό με δείκτη προστασίας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Είναι δύσκολο να βάλετε αντηλιακό στο παιδί σας όταν είναι γεμάτο άμμο.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Η άμμος δε θα κολλάει πάνω του τόσο πολύ αν χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό σε μορφή τζελ. Αν αυτό δεν βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αντηλιακό σε σπρέι που θα το ψεκάσετε πάνω από την άμμο στο δέρμα του. Ακόμη μπορείτε να το σκουπίσετε πρώτα με μια πετσέτα.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Το ένα από τα παιδιά σας δε φοράει καπέλο και το άλλο δεν ανέχεται τα γυαλιά ηλίου και αντιστέκεται στην εφαρμογή αντηλιακού.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Σε εκείνο που δε θέλει καπέλο, βάλτε του καλά αντηλιακό στο μέτωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα αφτιά και το λαιμό. Πιθανότατα θα γκρινιάξει λιγότερο με ένα παιδικό, «διασκεδαστικό» αντηλιακό, ίσως με τον αγαπημένο του ήρωα στο μπουκάλι. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το παιδί που δε φοράει γυαλιά φοράει οπωσδήποτε καπέλο.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ε: Όταν βρισκόμαστε στην παραλία με τον 5χρονο γιο μου και έχει συννεφιά ή κάθεται κάτω από την ομπρέλα, είναι το αντηλιακό απαραίτητο;
Α: Ούτε η σκιά της ομπρέλας ούτε η συννεφιά προφυλάσσουν απόλυτα από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες όπως είναι το νερό και η άμμος, η ακτινοβολία αντανακλάται. Για παράδειγμα στην άμμο αντανακλάται σε ποσοστό 17 – 25%, οπότε το αντηλιακό είναι απαραίτητο ακόμη και κάτω από την ομπρέλα. Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σε μας ακόμη και όταν υπάρχει συννεφιά ή την ώρα που κολυμπάμε. «Ο γνωστός λοιπόν…εξοπλισμός (καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό, γυαλιά) επιβάλλεται και σε αυτές τις περιπτώσεις» τονίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μ. Θεοδωρίδου.
Διαφορετικός τύπος δέρματος
Ε: Οι δίδυμες κορούλες μου, 6 χρονών, έχουν εντελώς διαφορετικό τύπο δέρματος. Η μία είναι ξανθιά με δέρμα που κοκκινίζει αμέσως στον ήλιο και δεν μαυρίζει ποτέ, ενώ η άλλη έχει δέρμα σταρένιο που κοκκινίζει. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να είναι τα ίδια ή διαφορετικά για την καθεμία;
Α: Σύμφωνα με τον καθηγητή Ανδρέα Κατσάμπα, «όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ήλιο, γι’ αυτό και η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, ακόμα και σε αυτά με το πιο ανθεκτικό δέρμα που μαυρίζει εύκολα, διπλασιάζει τον κίνδυνο μελανώματος κι άλλου είδους καρκίνων του δέρματος μακροπρόθεσμα». Καλό είναι να αποφεύγετε να πηγαίνετε τα παιδιά στην παραλία από τις 11 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, τις ώρες δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της γης. Επίσης, να τα προστατεύετε και τα δύο με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας (SPF 30, 50). Όσο για το χρόνο έκθεσής τους στον ήλιο, το παιδί με την ανοιχτή επιδερμίδα δεν πρέπει (τουλάχιστον μόλις αρχίσουν τα μπάνια) να ξεπερνά τα 10 λεπτά και το άλλο, με την πιο ανθεκτική, τα 30.
Μωρά στον ήλιο
Ε: Το μωρό μου μόλις έκλεισε τον 5ο μήνα. Μπορώ να το παίρνω μαζί μου στην παραλία έστω και για λίγο ή ο ήλιος σε αυτή την ηλικία δεν πρέπει να το βλέπει καθόλου;
Α: Τα μωρά που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τους έξι μήνες δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο γιατί το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Νεογνολογική Εταιρία, «η ευαισθησία αυτή οφείλεται στο ότι το δέρμα του μωρού δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσα ενός ενήλικα. Έτσι, είναι ευκολότερο για τις ηλιακές ακτίνες να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Επίσης, ο προστατευτικός μηχανισμός ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή το μαύρισμα, δεν αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Στο μέσο λοιπόν μίας καλοκαιρινής μέρας, ένα μωρό μπορεί να καεί από τον ήλιο σε διάστημα λιγότερο των 10 λεπτών. Ωστόσο, αν σε κάποιες περιπτώσεις θέλετε να πάρετε το μωρό στην παραλία, προγραμματίστε να κάνετε οικογενειακώς τα μπάνια σας ή νωρίς το πρωί (8:30 π.μ. με 10:30 π.μ.) ή μετά τις 4:00 μ.μ. και φροντίστε η παραμονή σας να είναι σύντομη και κάτω από ομπρέλα».
Αντηλιακά αποκλειστικά για παιδιά
Ε: Η 4χρονη κόρη μου έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα με πανάδες. Πώς θα ξέρω ότι το παιδικό αντηλιακό που θα αγοράσω θα είναι ασφαλές;
Α: Σχετικά με την ασφάλεια των αντηλιακών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα επανεξέτασε όλα τα συστατικά παρασκευής τους και αξιολόγησε την ικανότητά τους για προστασία των μωρών και των παιδιών από τον ήλιο. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή στα ισχύοντα επιτρεπόμενα όρια χρήσης. Παρ’ όλα αυτά, για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια επιλέξτε αντηλιακά με υποαλλεργική σύνθεση και χωρίς άρωμα. Αν το παιδί που έχει ευαίσθητο δέρμα, παρουσιάζει αλλεργίες ή ατοπική δερματίτιδα, ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου. Θα σας συστήσει το κατάλληλο αντηλιακό και προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης. Και βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μην εμπιστεύεστε αντηλιακά από προηγούμενα καλοκαίρια, καθώς έχουν χάσει τη δραστικότητά τους.
Εσείς πιο αντηλιακό χρησιμοποιείται; Βάζετε καθημερινά;
Πηγή: http://www.moro-blog.gr, parents.gr