Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Θέατρο: Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα



Πήγαμε και ήταν υπέροχη παράσταση. Την καταευχαριστηθήκαμε! 
Μια παράσταση αρτιότατη από κάθε άποψη... για μικρούς (άνω των 6 ετών) και μεγάλους. 
Δύο ώρες πέρασαν με χιούμορ, συγκίνηση και χρώμα και άρωμα Ελλάδας. Περνούσε μηνύματα και είχε πολύ γέλιο!
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και ειδικά στον Δημήτρη Μακαλια που υποδυόταν τον σκύλο-άνθρωπο, να πάτε οπωσδήποτε, αξίζει!

Το έργο της Μιμής Ντενίση «η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα» στηρίζεται στα ημερολόγια και στο Αριστούργημα της Δέλτα «ο Μάγκας». Η Δέλτα είναι το κεντρικό πρόσωπο η αφηγήτρια μα και αυτή που κατευθύνει το έργο σαν αόρατη δύναμη. Σταματάει συνεχίζει και αλλάζει την πλοκή.
Το ιδιοφυές εύρημα της Δέλτα είναι πως όλα αυτά περνούν και μέσα από τα μάτια του Μάγκα -του σκύλου της οικογένειας. Αυτός είναι ο σύντροφος της Πηνελόπης και γι αυτό όλα λέγονται με χιούμορ, εξυπνάδα και χωρίς σοβαροφάνεια. Γέλιο και συναίσθημα πάνε χέρι-χέρι μα πάνω απ όλα λάμπει η αγάπη της Δέλτα για την Ελλάδα. Το έργο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και θυμίζει τις αξίες που πάντα χαρακτήριζαν την Ελλάδα και είναι εποχή να τις ξαναθυμηθούμε.

Ο Μάγκας είναι ίσως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο για παιδιά. Μεγάλωσε γενιές και γενιές και εξακολουθεί να συγκινεί, γιατί μιλάει για όλες τις μεγάλες ιδέες που δημιούργησαν τον Ελληνικό πολιτισμό. 
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο...
Ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ στην ελληνική γλώσσα είναι το δίχως άλλο ο «Μάγκας» (1935) της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα κουτάβι που μεγαλώνει στο σπίτι μιας οικογένειας Ελλήνων της Αιγύπτου την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, είναι ο κεντρικός ήρωας και αφηγητής της Δέλτα σε μια ιστορία όπου η τρυφεράδα συναγωνίζεται τη σκληρότητα της πραγματικότητας. Τον Μάγκα περιστοιχίζει με στοργή η οικογένεια Βασιωτάκη, μια οικογένεια εύπορων Ελλήνων που ζουν στην Αλεξάνδρεια με τα τέσσερα παιδιά τους, το μάγειρα, τον περιβολάρη και τις καμαριέρες τους. Αγαπημένος αφέντης του Μάγκα ο Λουκάς, το μικρότερο αγόρι της οικογένειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το άτακτο κουτάβι δεν ξετρελαίνεται για τα χάδια των διδύμων, της Άννας και της Λίζας. Το ρόλο του αντιπαθητικού έχει ο ξάδερφος Βρασίδας Σαρδελίδης (τί όνομα!), ο οποίος θα μπλέξει το Λουκά σε περιπέτειες με τα ψέματά του, αλλά η αλήθεια θα λάμψει στο τέλος - χάρις στο Μάγκα φυσικά! Ξεφυλλίστε και διαβάστε καθώς ο Μάγκας διηγείται ιστορίες από την Αλεξάνδρεια «με την αράδα», κάνει φιλίες με το άλογο, τον Μπόμπη, μπλέκεται σε θανάσιμο καυγά με μια κιτρινομούτσουνη γάτα και θέλει να λογαριάζεται Ρωμιός, παρόλο που η ράτσα του, τα φοξ τεριέ, είναι Αγγλοι.
Όπως όλα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα δίνει τα πιο όμορφα μαθήματα αγάπης για την πατρίδα, ξεχειλίζοντας ταυτόχρονα από ανθρωπιά και καλοσύνη.
Στον «Μάγκα» οι καθημερινές περιπέτειες του μικρού σκύλου εναλλάσσονται με σκηνές από τη ζωή της οικογένειας Βασιωτάκη, αλλά και ιστορίες από τους πολέμους των Ελλήνων με τους Βούλγαρους και πιο παλιά με τους Τούρκους.
Υπάρχει μια μικρή θλίψη κρυμμένη σε κάθε περιστατικό, αλλά και πολλά γέλια με τις αταξίες αλλά και τις τσαχπινιές του ανήσυχου Μάγκα που αποδεικνύεται στο τέλος ότι έχει μια μεγάλη αποστολή να εξετελέσει.

Παραστάσεις: από 6 Απριλίου έως 28 Απριλίου 2013 (Σάββατο και Κυριακή).
Ώρες Παραστάσεων: Σάββατα 18:00 & 20:30 (διπλές παραστάσεις), Κυριακές 19:00.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος - Τηλ.: 2103418550

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...