Η στοματική υγιεινή των μωρών είναι υποχρέωση των γονιών μέχρι σχεδόν τα 3. Τα παιδιά απο 3 και πάνω μπορούν να ξεκινήσουνε να βουρτίζουν τα δόντια τους μόνα τους.
Τα δόντια του μωρού λοιπόν πρέπει να ξεκινήσουμε να τα φροντίζουμε απο την πρώτη τους εμφάνιση. Στην αρχή με καθαρά χέρια 2 φορές την ημέρα καθαρίζουμε με το δάχτυλό μας τα πρώτα δοντάκια. Μπορείτε επίσης να το κάνετε με μια μικρή βρεγμένη γάζα.
Είναι πολύ καλό το μωρό να το βάζουμε να μας βλέπει όποτε βουρτσίζουμε τα δικά μας δόντια έτσι ώστε να μας μιμηθεί μεγαλώνοντας. Επίσης μπορούμε να του πάρουμε μια παιδική οδοντόβουρτσα απο πολύ μικρό και να προσποιούμαστε ότι βουρτίζουμε τα δόντια απο το αρκουδάκι ή την κούκλα του.
Μεγαλώνοντας μπορεί να χρησιμοποιήσει οδοντόβουρτσα, η οποία πρέπει να είναι μαλακή, και ειδική οδοντόκρεμα με λίγο φθόριο, που υπάρχει στα φαρμακεία.
Η ποσότητα που βάζουμε πάνω στην οδοντόβουρτσα είναι το μέγεθος αρακά.
Το παιδί μας πρέπει να συνηθίσει το πλύσμο των δοντιών του και πρέπει να μην το αισθάνεται βαρετό και μαρτύριο.
Ωραία όλα αυτά και προσπάθησα να τα τηρήσω ευλαβικά. 'Ελα όμως που ο Νικολιός έβαλε την σκούφια του αλλιώς και έβλεπε οδοντόβουρτα και έφευγε. Στην αρχή ακολούθησα την εκπαιδευτική μέθοδο, κρατάμε το παιδί ακινητοποιημένο και του βουρτίζουμε τα δόντια ενώ του κάνουμε κεφαλοκλείδωμα:) Αλλά κατάλαβα ότι δεν θα αντέξει πολύ αυτή η μέθοδος (πάλι καλά) και είπα να σοβαρευτώ και να δω τι θα κάνω με το θέμα.
Τι με βοήθησε λοιπόν εμένα. Του πήρα βιβλιαράκι που έδειχνε ένα παιδάκι να πλένει τα δόντια του πριν πάει για ύπνο. Έτσι όταν πηγαίναμε να τα βουρτίσουμε αναφέραμε πάντα το βιβλίο.
Επίσης τον έβαζα να βουρτσίζει τα δικά μου δόντια και του μπαμπά.
Τον ρωτούσα πως πλένουμε τα δοντάκια μας; Και όταν έκανε την κίνηση τον επιβράβευα λες και έλυσε δευρεροβάθμια εξίσωση στα δύο του.
Πήρα οδοντόβουρτσες και για τους παππούδες, οπότε και εκείνοι του δίνανε οδοντόβουρτσα να βουρτίσει τα δόντια του.
Έτσι με την πολύ πλύση εγκεφάλου τώρα κάθετε με ορθάνοιχτο το στόμα και του βουρτσίζω τα δοντάκια. Τα δοντάκια επίσης μας μιλάνε και μας ζητάνε να τα πλύνουμε. Ειδικά αυτά που είναι πίσω πίσω φωνάζουν να τα ακούσουμε και να μην τα ξεχάσουμε...:) Εντάξει μην φανταστείτε ότι κάνουμε το καλύτερο πλύσιμο, αλλά απο το ολότελα..
Τέλος εχθές μου είπανε κάποια νέα κόλπα που θα τα εφαρμόσω άμεσα.
Μου είπανε λοιπόν μετά απο κάθε γεύμα να βάζω λίγη οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτα και να του βουρτσίζω τα δοντάκια έστω και για λίγο. Και αυτό μετά απο κάθε γεύμα έτσι ώστε να συνδυάσει στο μυαλό του την γεύση και την φρεσκάδα της οδοντόκρεμας μετά το φαγητό και μεγαλώνοντας να την αποζητάει.
Επίσης μου είπανε να συννενοηθώ με τον οδοντογιατρό μου και να τον πάω μια μέρα, όχι για εξέταση, αλλά για να δει τον χώρο, να δει την αναμμένη λάμπα, να δει τα εργαλεία του γιατρού, να ξαπλώσει στο κρεββάτι και να μάθει τι είναι ο οδοντογιατρός και τι κάνουμε εκεί έτσι ώστε να αποφύγουμε τον φόβο που πολλά παιδιά έχουν με τον οδοντογιατρό (Δεν νομίζω ότι θα πιάσει αλλά θα το κάνω σίγουρα, ποιος ξέρει...).
Τέλος μου είπανε κάτι που δεν ήξερα και δεν είχα σκεφτεί. Το βούρτισμα των δοντιών, προκαλεί τέτοια ερεθίσματα στο παιδί, που το κάνει να ενεργοποιήσει την γλώσσα του, να την κάνει να κινηθεί μέσα στο στόμα, κάτι που βοηθάει στην σωστή τοποθέτηση της και συνεπώς στην ομιλία του παιδιού. Απίστευτο ε;
Άντε να δούμε τι θα καταφέρουμε. Εσείς πως μάθατε στο παιδί σας να βουρτίζει τα δόντια του;
photo source