Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Συναισθηματική Αγωγή: Μουσείο Συναισθημάτων

Η χαρά, η λύπη, ο θυμός, η αγάπη, το μίσος, ο φόβος, η απογοήτευση, η μοναξιά, η ικανοποήηση, ο ενθουσιασμός, η ζήλια...είναι συναισθήματα που ο καθένας μας έχει νιώσει και μπορεί να διακρίνει στους γύρω του. Τα Συναισθήματα είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο κομμάτι για τη ζωή μας!

Τα παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής τους, μπερδεύονται με τα συναισθήματα τους και νιώθουν την ανάγκη να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους για να βρούν το δικό τους νόημα στη ζωή. Βιώνουν διάφορετικά συναισθήματα σε καθημερινη βαση και τα εκφράζουν στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις τους με τους άλλους. Μπορεί ένα χαμόγελο σε ένα άλλο παιδάκι να δειξει οτι το συμπαθεί, ενα "κατσουφιασμένο" προσωπάκι προδίδει το θυμό που νοιώθει και βέβαια όταν ζηλεύει φαίνεται η ζήλια ολοζώντανη στην έκφρασή του. Τι κάνουμε όμως στις περιπτώσεις που τα συναισθήματά τους γίνονται ανεξέλεγχτα; Πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων; Πως θα τα μάθουμε να βρίσκουν τρόπους να τα ελέγχουν και να τα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με τους άλλους;

Η συναισθηματική αγωγή έχει ενταχθεί πια στο νηπιαγωγείο και παιζει σπουδαίο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τη συναισθηματική αγωγή βρήκα το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Είναι ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο που λειτουργεί από το 2006. Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξη του. Τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια χρησιμοποιούνται για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων! Παράλληλα ευαισθητοποιεί τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, τα βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Οι δραστηριότητες και οι δράσεις του μουσείου απευθύνονται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 χρονών, σε οικογένειες, σε ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά (γονείς, δασκάλους, παππούδες...) και σε ενήλικες που ενδιαφέρονται για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Καθημερινά, πραγματοποιούνται εκπαιδετικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και για ομάδες φοιτητών. Μέσα από διαδραστικές εκθέσεις και το παιχνίδι με τα εκθέματα ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και την κατανόηση των συναισθημάτων ενώ τα ετήσια παιδικά εργαστήρια στοχεύουν στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών στα πλαίσια της ομάδας. Τα Σαββατοκύριακα ελεύθεροι επισκέπτες αφού περιηγηθούν στην έκθεση, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε εργαστήριο σχεδιασμένο για να συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά μαζί!

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...