Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Πως με τη χρήση των βιβλίων θα ενθαρρύνω το παιδί μου να μιλήσει...



Για τα μικρά παιδιά που τους παίρνει χρόνο να μιλήσουν ή να αναπτύξουν τη γλωσσική επικοινωνία, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσουν οι γονείς τους από το να ξοδέψουν χρόνο διαβάζοντάς τους βιβλία. Τα βιβλία εισάγουν νέο λεξιλόγιο στα παιδιά δίνοντας νόημα και έμφαση στις λέξεις.
Βιβλία για παράδειγμα που έχουν ζωγραφιές και δίνουν αφορμή στο παιδί να αλληλεπιδράσει με το αντικείμενο ή βιβλία που περιγράφουν τις καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειας είναι ιδιαίτερα βοηθητικά για το σκοπό αυτό. Βιβλία που έχουν τίτλο ‘Ο Μπαμπάς και Εγώ’, ‘Η Μαμά και Εγώ’  ή ‘Η Γιαγιά και Εγώ’ βοηθούν το παιδί να εμπλακεί με την ιστορία και να αντιληφθεί τα νοήματα των λέξεων.

Ένας άλλος τρόπος να εμπλέξετε το παιδί σας με την ιστορία και να δώσετε έμφαση στις νέες λέξεις είναι να το προτρέψετε να σας κάνει με το σώμα του αυτό που λένε. Διαβάστε μια ιστορία με ζώα και σε μια δεύτερη ανάγνωση παρουσιάστε του πώς κινείται κάθε ζώο. Τα παιδιά ωφελούνται από τις διασκεδαστικές κινήσεις και την ευχαρίστηση να ακούνε την ιστορία, με αποτέλεσμα να κάνουν συνδέσεις με τις νέες λέξεις και το νόημά τους. Προσφέρεται στο παιδί μια συλλογή από βιβλία που εστιάζουν όλα σε ένα θέμα. Για παράδειγμα, αν έχτε να πάτε στο ζωολογικό κήπο την επόμενη εβδομάδα, βρείτε βιβλία με θέμα τα ζώα ή τα μωρά ζώα.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η απαγγελία παιδικών ποιημάτων. Οι γονείς των παιδιών με γλωσσική καθυστέρηση δεν θα πρέπει να παραβλέπουν την ποίηση. Ο ρυθμός και η ομοιοκαταληξία στα ποιήματα, καθώς και ο τόνος και η αίσθηση των λέξεων συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη της έννοια τους
Η ποίηση διεγείρει τα παιδιά να σκεφτούν για την ίδια τη γλώσσα, όχι μόνο τα μηνύματα που μεταφέρει. Οι γλωσσολόγοι αποκαλούν αυτή την ικανότητα να επικεντρωθεί στις μορφές της γλώσσας ως 'μεταγλωσσική επίγνωση' και δείχνουν ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο στην ανάγνωση όσο και στη γραφή σε μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης.

Κατά την εξερεύνηση βιβλίων ποίησης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορές στο ύφος και τα μέσα που χρησιμοποιούν. Υπάρχουν βιβλία ποίησης που ενθαρρύνουν τα παιδιά να επαναλάβουν το ρεφρέν, το οποίο μάλιστα επαναλαμβάνεται σε όλη την ιστορία, ενώ άλλα επιτρέπουν στα παιδιά να ανταποκριθούν σωματικά στις λέξεις που διαβάζονται φωναχτά.

Κι αν η ανάγνωση ιστοριών και ποιημάτων είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενθαρρύνει τα παιδιά στην ομιλία, μπορεί το δικό σας να δείχνουν απρόθυμο να μιλήσει… Μην το βάζετε κάτω και συνεχίστε να δοκιμάζετε δραστηριότητες που προωθούν το λόγο, με το παιδί σας. Περάστε σε επόμενα βήματα και σε νέες δραστηριότητες. Τίποτα δεν γίνετε με την πρώτη! Όσο περισσότερο αλληλεπιδράτε με το παιδί σας, τόσο περισσότερα πρακτικά αποτελέσματα θα δείτε!

  • Δραματοποιήσετε μια ιστορία. Παίξτε ένα ρόλο εσείς και ένα το παιδί από την αγαπημένη ιστορία του παιδιού σας. Αυτοσχεδιάστε στην έκβαση της ιστορίας και ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει το τι θα επακολουθήσει. Απλές προτροπές κάνουν το παιχνίδι ρόλων ακόμα πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες και μαριονέτες. Τα παιδιά που είναι απρόθυμοι να μιλήσουν μερικές φορές ανταποκρίνονται λεκτικά, αν χρησιμοποιήσουν μάσκες ή μαριονέτες, επειδή γίνεται λιγότερο γι 'αυτούς και περισσότερο για τον χαρακτήρα που δραματοποιούν
Το πιο σημαντικό είναι να διασκεδάσετε με το παιδί σας.  
Απολαύστε το χρόνο που εσείς και το παιδί σας θα περάσετε μαζί κατά την ανάγνωση βιβλίων και αφήστε τα λόγια να έρθουν όταν θα είναι έτοιμα!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...