Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τι κούνια να πάρω;


Από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο πράγμα που εμείς οι γονείς, φροντίζουμε να αγοράσουμε στο παιδί μας, είναι η κούνια του.
Που θα κοιμηθεί το παιδί τον πρώτο καιρό της ζωής του αλλά και αργότερα; Τι επιλογές υπάρχουν;

Στην αρχή λοιπόν συνίσταται το παιδί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του. Εκεί έρχεται το θέμα του χώρου.
Αν υπάρχει χώρος, τότε η πιο οικονομική λύση είναι η κούνια. Αγοράζουμε μια κούνια η οποία θα μεταφερθεί αργότερα στο δωμάτιο του παιδιού μας.

Αν όμως δεν υπάρχει χώρος, τότε οι επιλογές είναι λίκνο ή καλαθούνα. Το λίκνο είναι μια μικρή κούνια ή οποία αν θέλουμε λικνίζεται, εξού και το όνομα.

Στο λίκνο το παιδί επιτρέπεται να κοιμάται μέχρι 6 μηνών. Αυτό γιατί το λίκνο είναι χαμηλό και υπάρχει φόβος να γίνει κάποιο ατύχημα. Εξαρτάται βέβαια από το παιδί, αν είναι μεγαλόσωμο και ζωηρό, θα πρέπει να βγει νωρίτερα. Αν πάλι είναι μινιόν όπως το δικό μου τότε θα κρατήσει περισσότερο.
Η δεύτερη επιλογή είναι η καλαθούνα. Η καλαθούνα είναι ένα ψάθινο καλάθι, το οποίο στηρίζεται πάνω σε μια σιδερένια βάση. Η καλαθούνα είναι για ακόμη λιγότερο καιρό, γιατί είναι πιο μικρή από λίκνο. Την καλαθούνα την χρησιμοποιούν πολλοί γονείς για να βγάλουν το μωρό από το μαιευτήριο και να το μεταφέρουν σπίτι. Εδώ, να κάνω μια μικρή παράθεση, στην Αμερική δεν δίνουν εξιτήριο στο μωρό, αν οι γονείς δεν έχουν φροντίσει να υπάρχει κάθισμα αυτοκινήτου για την μεταφορά του μωρού. Καλαθούνες, φρου φρου και αρώματα δεν περνάνε εκεί.

Εμείς στο σπιτάκι που φέραμε τον Νικόλα μας αφού βγήκε από το νοσοκομείο, δεν υπήρχε αρκετός χώρος, έτσι ώστε να μπει κούνια δίπλα στο κρεββάτι. Έτσι πήραμε ένα λίκνο, που ακόμα και με αυτό, δεν ήταν λίγες οι φορές που χτυπήσαμε το μικρό μας δαχτυλάκι στην γωνία του κρεβατιού! αχχχ...


Τέλοσπάντων ήταν μια αγορά που δεν μετανιώσαμε καθόλου! Μας βόλεψε πάρα πολύ και όταν το αποσυναρμολογήσαμε έπιασε πολύ μικρό χώρο. Δεν θα αγόραζα ποτέ καλαθούνα. Θεωρώ ότι είναι ένα πεταμένο πενηντάευρο (αν πάρετε την φτηνή και όχι με swarowski κλπ). Μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιήσει για πολύ λίγο καιρό και στην συνέχεια μένει με ένα τεράστιο καλάθι που δεν έχει που να το αποθηκεύσει. Βέβαια, από την άλλη καταλαβαίνω την οργιάζουσα μαμά που παίρνει σβάρνα τα μαγαζιά και θέλει να πάρει στο μωρό της τα πάντα, δεν μπα να λέω εγώ ότι δεν την θεωρώ χρήσιμη:)
Το λίκνο μας το αγοράσαμε το 2012 από το motherbaby.gr, νομίζω 120 ευρώ μαζί με το στρώμα. Ήταν το πιο φτηνό της αγοράς! Βέβαια μπήκα μόλις τώρα στο site και είδα ότι κοστίζει 180 ευρώ. Κρίση...

Και ερχόμαστε στην κούνια. Σε όλες τις κούνιες το στρώμα είναι ψηλά για τους πρώτους μήνες και μπορεί να κατέβει χαμηλά για όταν μεγαλώσει το παιδί. Υπάρχουν και κούνιες που ανεβοκατεβαίνει το κάγκελο. Εμείς, λοιπόν κάναμε μια έρευνα αγοράς πριν αγοράσουμε κούνια. Πήγαμε στα mothercare, στα ΛΗΤΩ, στο motherbaby, στο πρατήριο στον Γέρακα που διαφημίζεται σε κάθε φανάρι, σε όλα τα εμπορικά και τα μαγαζιά τους, στα jumbo και τελικά, μετά από πολλαπλά εγκεφαλικά και κρίσεις του στυλ, δεν βγάζω αρκετά λεφτά ούτε για να πάρω μια κούνια στο παιδί μου, καταλήξαμε στα ΙΚΕΑ. Οι τιμές τους ήταν απλά ασυναγώνιστες! Δεν λέω, πολύ όμορφες οι άλλες κούνιες. Κάποιες πολύ πιο όμορφες από αυτές του ΙΚΕΑ, αλλά πολύ ακριβές! Υπήρχε κούνια με 900 ευρώ! Μα 900 ευρώ; Για 3 χρόνια και πολύ λέω! Και χωρίς το στρώμα 900! Δεν λέω υπήρχαν και πιο φτηνές με 200. Αλλά και πάλι το ΙΚΕΑ κέρδισε. Αν ξαναγόραζα κούνια πάλι εκεί θα πήγαινα, εκτός και αν έβρισκα κάποια άλλη προσφορά, όπως αυτή που βρήκε η Νίκη όταν έψαχνε για κούνια.
Στρώμα πήραμε επίσης από εκεί. Ήμουν λίγο επιφυλακτική στην αρχή, αλλά μας βγήκε πάρα πολύ καλό. Πιο άνετο από το δικό μας, γνωστής εταιρείας.


Στα ΙΚΕΑ πήραμε όλη την σειρά που άνηκε η κούνια. Μας άρεσε πολύ που έμοιαζε σαν να έχει βγει από cartoon. Πήραμε την σειρά mammut, σε μπλε χρώμα. Λόγω του χρώματος αποφασίσαμε να κάνουμε το δωμάτιο σαν θάλασσα. Αγοράσαμε αυτά τα αυτοκόλλητα,
και βάψαμε τον τοίχο όπως στην φωτογραφία. Το δωμάτιο έγινε πολύ κουκλίστικο και χαιρόμασταν να καθόμαστε μέσα. Τα αυτοκόλλητα επίσης πολύ ποιοτικά, άξιζαν τα λεφτά τους. Τα κολλήσαμε στο σπίτι μας, στην συνέχεια στο πατρικό μου, στην συνέχεια στο σπίτι που μένουμε τώρα και κάτι μου λέει έτσι όπως πάνε τα πράγματα, θα τα κολλήσουμε σε πολλά σπίτια ακόμα, ζωή να χουμε...

Όπως και να χει μην αγχώνεστε με τις τιμές που βλέπετε, υπάρχει κάπου σίγουρα μια κούνια που σας περιμένει. Και στην τελική υπάρχει το λατρεμένο coosleeping, που το τιμήσαμε και εμείς δεόντως;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...