Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Από την κούνια στο κρεββάτι

Νομίζω ότι έχει φτάσει η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να πάμε από την κούνια στο κρεββάτι.

Οι λόγοι είναι δυο:
  • Ο μικρός έχει ψηλώσει αρκετά, με αποτέλεσμα να μην είναι άνετα στην κούνια και να χτυπάει κατά την διάρκεια της νύχτας δεξιά και αριστερά.
  • Όταν ξυπνήσει το πρωί ή αν δεν θέλει να κοιμηθεί το βράδυ, προσπαθεί να βγει, ανεβάζοντας το πόδι στο κάγκελο. Ευτυχώς ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι λίγο ακόμη δύναμη να βάλει, θα βγει έξω.
Η λύσεις στην περίπτωση μας είναι είτε να βγάλω το κάγκελο της κούνιας ή να πάρουμε κρεββάτι. 

Γενικά υπάρχουν οι εξής επιλογές:

Κρεβάτι "junior": Είναι χαμηλά στο πάτωμα και έχει προστατευτικά. Είναι κατάλληλο μόνο μέχρι την ηλικία των 5 ετών, επειδή είναι κοντό.
Κρεββάτι κανονικό μονό: Θα το κρατήσει μέχρι να το βαρεθείτε ή μέχρι να χαλάσει.
Κουκέτα: Επιτρέπεται από 4 και πάνω, στο επάνω κρεββάτι. 
Στρώμα για το πάτωμα: Είναι κι αυτό μια λύση μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε ένα κανονικό κρεβάτι. Είναι και σύμφωνο με της μοντεσσοριανές αρχές.


Αυτό όμως που με τρομάζει δεν είναι τι κρεββάτι θα πάρω ούτε αν πρέπει ή όχι να τον βγάλω από την κούνια. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι, αν έχει την επιλογή να βγει από την κούνια του, θα ξημεροβραδιαζόμαστε μέχρι να ξαπλώσει για να κοιμηθεί. Φοβάμαι τα ξενύχτια που πρόκειται να ρίξω μέχρι να του μάθω να κοιμάται στο κρεββάτι του. Φοβάμαι ότι θα είναι πιο δύσκολα και από όταν ήταν νεογέννητο.

Βρήκα λοιπόν ψάχνοντας ένα άρθρο από το παιδί μου και εγώ που αναφέρει μεταξύ άλλων:
  • Αν περιμένετε κι άλλο μωρό, κάντε αυτή την αλλαγή τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη γέννηση του νέου μωρού, για να μη χρεώσει το παιδί σας την αλλαγή αυτή στο μικρό του αδερφάκι.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει στην αγορά του κρεβατιού και αγοράστε του ένα σετ από σεντόνια με τους αγαπημένους του ήρωες.
  • Διευκολύνετε την κατάσταση. Αν είναι δυνατόν, βάλτε το κρεβάτι δίπλα στην κούνια και αφήστε και τα δύο εκεί. Πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί ελεύθερα να κοιμάται όπου θέλει μέχρι να είναι έτοιμο να πει αντίο για πάντα στην κούνια του.
  • Αλλάξτε μερικές συνηθισμένες διαδικασίες της βραδινής ρουτίνας του παιδιού σας, όπως για παράδειγμα, τα παραμύθια και την ώρα του ύπνου.
  • Να είστε αυστηρή όταν το παιδί σας σηκώνεται από το κρεβάτι του. Να το βάζετε αμέσως πίσω στο κρεβάτι του εξηγώντας του ότι πρέπει να παραμείνει σε αυτό μέχρι το πρωί.
Κουβεντούλες στο μαξιλάρι..... Τι να πείτε και τι όχι!Όταν προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να δεχτεί το καινούργιο του κρεβάτι, διαλέξτε προσεκτικά τα λόγια σας.

Να πείτε: "Θα μπορείς να σηκώνεσαι μόνος σου για να πάρεις τα χαρτομάντιλα σου"
Ο λόγος: Θέλετε να του τονίσετε τα οφέλη που θα έχει αν κοιμάται στο κρεβάτι.

Να μην πείτε: "Είσαι τόσο καλό κορίτσι και ξέρω ότι θα σου αρέσει πολύ να κοιμάσαι στο καινούργιο σου κρεβάτι.
Ο λόγος: Το παιδί σας μπορεί να ανησυχεί μήπως σας απογοητεύσει αν δεν προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση.

Να πείτε: "Τώρα που μπορείς να κάνεις τόσα πράγματα μόνος σου, αποφασίσαμε ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να μπορείς να έχεις το δικό σου κρεβάτι"
Ο λόγος: Το παιδί σας θα δει το καινούργιο του κρεβάτι ως ένα σύμβολο της ολοένα αυξανόμενης ανεξαρτησίας του.

Να μην πείτε: "Είσαι μεγάλος τώρα, πολύ μεγάλος για να κοιμάσαι σε κούνια".
Ο λόγος: Το παιδί σας μπορεί να νομίζει ότι είναι ντροπή να νιώθει μωρό!

Ωραία όλα αυτά, άντε να δούμε και την εφαρμογή...
Από κρεββάτι χαλβαδιάζω το KURA της ΙΚΕΑ. Σκεφτόμουν τώρα που είναι μικρός να το βάλω ανάποδα με το στρώμα κάτω, και όταν μεγαλώσει να το βάλω ψηλά έτσι ώστε να έχουμε χώρο από κάτω. Το έχει κανείς; Το προτείνετε;

Εσάς πως πήγε η μετάβαση από την κούνια στο κρεββάτι;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...