Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Τι γάλα να δώσω στο παιδί μου μετά το πρώτο έτος;

Όλοι οι γονείς αργά ή γρήγορα αναρωτιούνται πιο γάλα είναι το καλύτερο για το παιδί τους μετά την ηλικία του ενός έτους.
Μετά το πρώτο έτος τα παιδιά μπορούνε να πιούνε φρέσκο γάλα. Πιο όμως είναι το καλύτερο; Σίγουρα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας, αλλά παρακάτω είναι μερικές πληροφορίες που είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι οι γονείς, έτσι ώστε όταν πάμε στον παιδίατρο, να έχουμε άποψη και να το συζητήσουμε.


Σύμφωνα με έρευνες τα εμπλουτισμένα γάλατα, σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, δεν είναι ιδανικά.
Συγκεκριμένα ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, αναφέρει στην σελίδα του.
... Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ξένο γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας με υψηλά ποσά σιδήρου μπορεί να βλάψει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του παιδιού, ιδιαίτερα όταν το παιδί δεν έχει χαμηλή αιμοσφαιρίνη στο αίμα του, δεν έχει αναιμία δηλαδή αλλά αντίθετα φυσιολογική ή και υψηλή αιμοσφαιρίνη. ...

...Οι Αρχαίοι μας πρόγονοι ήξεραν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε γενικότερα αλλά και ποιο συγκεκριμένα για την διατροφή των παιδιών μας: Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Το λίγο βλάπτει, αλλά και το πολύ βλάπτει. Κανείς ποτέ δεν απέδειξε επιστημονικά ότι ο επιπλέον σίδηρος στο γάλα σε σκόνη ή στα εμπλουτισμένα νηπιακά γάλατα απορροφάται από το έντερο του παιδιού, αντίθετα η απορρόφηση είναι έτσι και αλλιώς ελάχιστη λόγω ασβεστίου, ενώ ο περίσσειος σίδηρος που μένει στο έντερο είναι άριστο υπόστρωμα για ανάπτυξη δυνητικά παθογόνων μικροβίων. Ούτε αποδείχθηκε ποτέ ότι τα νήπια που παίρνουν εμπλουτισμένο γάλα έχουν καλύτερα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους, σε σχέση με εκείνα που πίνουν φρέσκο γάλα, με την προυπόθεση να τρώνε καλά και ποικιλία στερεών τροφών από το οικογενειακό τραπέζι. Δεν έχει επιβεβαιωθεί λοιπόν ούτε επιπλέον αποτελεσματικότητα ούτε όμως – προσέξτε – και η ασφάλεια τέτοιων γαλάτων. Για αυτό σε σοβαρές χώρες όπως η Σουηδία και η Αγγλία, το νορμάλ είναι να δίνεται φρέσκο γάλα από 12 μηνών, για τα περισσότερα, φυσιολογικά παιδιά. Η απλουστευτική λογική του όσο περισσότερο τόσο καλύτερα δεν είναι καθόλου επιστημονική και είναι πιθανό να οδηγεί σε κινδύνους μακροπρόθεσμα για την υγεία των παιδιών, πέρα από το γεγονός ότι κάνει ζημιά χωρίς λόγο στην τσέπη μας...

Πολλά ακούγονται και για τα πλεονεκτήματα του κατσικίσιου γάλακτος

http://www.flickr.com/photos/sprogz/
  • Λιγότερη λακτόζη, λιγότερες ενοχλήσεις.Κλινικές έρευνες σε αυτό τον τομέα -όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας- έδειξαν ότι η γαλακτοαλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα και ενοχοποιείται για αλλεργίες, στο κατσικίσιο εμφανίζεται με διαφορετική δομή, που δεν προκαλεί παρενέργειες.
  • Προστασία από την οστεοπόρωση και τη σιδηροπενία.
  • Μικρότερη επιβάρυνση από αντιβιοτικά και ορμόνες. Οι κατσίκες ως πιο ανθεκτικοί και καλύτερα εγκλιματισμένοι στα ελληνικά δεδομένα οργανισμοί σε σχέση με τα βοοειδή, αν είναι ελευθέρας βοσκής, συνήθως δεν επιβαρύνονται με αντιβιοτικά που παρέχονται μέσω της τροφής για προληπτικούς λόγους ή με αυξητικές ορμόνες.
  • Η χημική δομή του ταιριάζει πολύ με το μητρικό γάλα και για αυτό μεταβολίζεται καλύτερα, ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλής λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη του γάλακτος.
  • Η δομή του λίπους που περιέχει ενδείκνυται για αντιχοληστερινική δίαιτα και το καθιστά ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες.
  • Βοηθάει στην εξουδετέρωση του γαστρικού έλκους.

Τα παιδιά ηλικίας ενός έως δύο ετών θα πρέπει να πίνουν εκτός ειδικών εξαιρέσεων πλήρες γάλα, καθώς ορισμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους σε αυτή την ηλικία.
Μεταξύ 2 και 5 ετών, οι γονείς θα πρέπει να αντικαθιστούν σταδιακά το πλήρες γάλα με άπαχο ή με γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τέλος, υπάρχουν παιδιά που δεν πίνουν γάλα. Δεν το θέλουν με τίποτα
Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Ένα παιδί που δεν πίνει γάλα ΘΑ μεγαλώσει. Το ασβέστιο βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές, που τρώνε τα παιδιά. Τροφές που μπορούνε να αντικαταστήσουν την ημερήσια ποσότητα ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί.

Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα ασβεστίου

1 - 3 χρονών — 500 mg
4 - 8 χρονών — 800 mg
9 -18 χρονών — 1.300 mg


Αντί για γάλα μπορεί να φάει
  • Γιαούρτι Σκέτο, με δημητριακά, με μέλι ή με φρέσκα φρούτα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το γάλα, καθώς ανήκει στην ίδια ομάδα τροφίμων και έχει όμοια σύσταση.
  • Tοστ με τυρί. Παρέχει στον οργανισμό τα κύρια θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. 
  • Σοκολατούχο γάλα. Πολλά παιδιά που απεχθάνονται το λευκό γάλα θα μπορούσαν να πιουν σοκολατούχο, το οποίο είναι εξίσου θρεπτικό, είναι όμως επιβαρυμένο με ζάχαρη.
  • Παγωτό. Ένα ποτήρι γάλα ισοδυναμεί με το παγωτό. Προσοχή! παγωτό και όχι "παγωμένο γλύκισμα" όπως τελευταία αποκαλούν όλες οι γνωστές εταιρείες τα προϊόντα τους. Αν και συνήθως έχει ως βάση του το γάλα, δεν ενδείκνυται για καθημερινή κατανάλωση, επειδή περιέχει πολλή ζάχαρη και κορεσμένο λίπος.
Πηγές
http://women.gr.msn.com
http://pediatros-thes.gr
http://www.vita.gr
http://goneis-paidia.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...