Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η τέλεια νονά!

Η νονά του Νικόλα είναι τέλεια! Όταν της ζητήσαμε να γίνει νονά δέχτηκε με χαρά και ήταν κάτι που επισφράγισε την τόσα χρόνια φιλία μας.
Ο Νικόλας την αγαπάει πολύ... Αφού να φανταστείτε ήταν από τις πρώτες λέξεις που είπε. Όποτε βλέπει βαμμένα νύχια και χρωματιστά φουλάρια μου την ζητάει. Και αυτό γιατί η νονά μας είναι ένας χαρούμενος, χρωματιστός άνθρωπος που τον ζουλάει συνέχεια:)


Ο ρόλος της νόνας είναι πολύ σημαντικός τόσο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου της βάπτισης, όσο και αργότερα στη ζωή του παιδιού, καθώς αυτό μεγαλώνει.
Ο ανάδοχος θεωρείται ο πνευματικός γονέας ενός παιδιού και είναι καλό πριν κάποιος βαπτίσει ένα παιδί να το σκεφτεί πολύ. Είναι τιμή για τον νονό να τον επιλέξουν οι γονείς και ο νονός-ά πρέπει να ανταποκριθεί. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που το μόνο που έχουν δει από τον νονό τους είναι οι φωτογραφίες της βάπτισης.

Ως προς το μυστήριο, οι υποχρεώσεις της νονάς διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. Η νονά συνήθως αναλαμβάνει τα έξοδα της εκκλησίας και αγοράζει τον σταυρό του παιδιού και τα βαπτιστικά του, που περιλαμβάνουν τη λαμπάδα, δύο μικρές πετσέτες για τα χέρια, μία μεγάλη πετσέτα για να τυλίξετε το μωρό, τα λαδόπανα, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, ένα σαπούνι, τρία κεράκια, τα μαρτυρικά και τα ρούχα και παπούτσια του μωρού.

Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση η νονά πηγαίνει στο σπίτι του μωρού, για να το κάνει το πρώτο του μπάνιο, όπως απαιτεί η παράδοση, ενώ το συνοδεύει στην εκκλησία την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο, για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Εκτός, όμως, από τις υποχρεώσεις, που αφορούν τη βάπτιση, η νονά πρέπει κάθε Πάσχα να πηγαίνει στο παιδί τη λαμπάδα του, που συνοδεύεται από ένα σοκολατένιο αβγό και ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά τα δώρα στην γιορτή του, στα γενέθλια του και τα Χριστούγεννα.

Εμάς η νονά μας φέτος μας πήρε ήδη τα παπούτσια μας και είναι καταπληκτικά. Ήδη σχεδιάζει τι λαμπάδα θα πάρει στον Νικόλα και μάλιστα αλλάζει γνώμες συνεχώς. Αλλά έτσι είναι, οι συμπάθειες δεν κρύβονται:)

Η νονά μας φροντίζει να μας βλέπει πολύ συχνά και να αφιερώνει χρόνο με τον μικρό. Προσπαθεί να του μάθει νέα πράγματα και νέες λέξεις. Ήδη τον έχει μάθει να λέει cupcake και προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να τον κάνει να πει "αλληλεπίδραση".

Εσείς σταθήκατε τυχερή στο θέμα του νονού - νονάς;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...