Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η σπανακοτυρόπιτα της ακαμάτρας!

Ε ε; Για πείτε δεν φαίνεται λαχταριστή; Είναι σας λέω! Έτσι τα καλύτερα γίνονται στα βιαστικά!
Γυρνούσα που λέτε εχθές με ένα συνάδερφο από την δουλειά και αναρωτιόμουν τι να μαγειρέψω, μιας και δεν είχα τίποτα και ήταν ήδη 6:30 το απόγευμα. Δεν με αφήνεις σούπερ μάρκετ; Και με άφησε. Η απόφαση είχε παρθεί. Σπανακόπιτα. Τι βάζουν μέσα οεο; Ε σπανάκι και φύλλο. Σιγά μη κάτσω να καθαρίσω σπανάκι βραδιάτικα. Πάω στα κατεψυγμένα και παίρνω ένα σακουλάκι σπανάκι και φύλλο κουρού γιατί βαριόμουν να αλείβω ένα ένα τα φύλλα του φύλλου κρούστας. Πάω μετά στα λαχανικά και έψαχνα κρεμμυδάκια φρέσκα. Δεν είχε. Βλέπω τα πράσα. Α τέλεια, ας πάρω ένα πράσο. Στεκόμουν δίπλα στα τυριά και δεν είχε ουρά. Ε δεν παίρνω και φέτα; Σπανακοτυρόπιτα λοιπόν.

Πάμε σπίτι τώρα. Google. Βρίσκω κανά δυο συνταγές, παίρνω τηλ την μαμά, την πεθερά την είχα ρωτήσει την προηγούμενη φορά που έκανα απόπειρα και τελικά έκανα μια μίξη.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κουρού
1 πακέτο σπανάκι ψιλοκομμένο κατεψυγμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
Λίγο άνιθο
1/2 κ. φέτα
1 αυγό
Λάδι (έβαλα με το μάτι, θα'ταν μισό ποτήρι του κρασιού δεν θα'ταν;)
πιπέρι

Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε το φύλλο δίπλα στο μάτι το ζεστό, μπας και ξεπαγώσει φέτος. Να κάπως έτσι.
 Βάζουμε μέσα το σπανάκι, άνιθοκαι καπακώνουμε μέχρι το σπανάκι να γίνει νιανια και να πιεί όλα του τα νερά. Ενίοτε ανακατεύουμε.
 Όταν βαρεθούμε να περιμένουμε να πιει όλα τα νερά, αδειάζουμε την γούρνα του νεροχύτη για να μην γίνουμε ρόμπα κατά την φωτογράφιση και βάζουμε τα άπλυτα πιάτα στην διπλανή. Βάζουμε το μείγμα στο σουρωτήρι και το πατάμε με την κουτάλα να φύγουν τα υγρά.
 Τρίβουμε την φέτα και βάζουμε μέσα ένα αυγό. Καλό είναι να το έχετε χτυπήσει πρώτα. Εγώ το ξέχασα. Στην συνέχεια βάζουμε μέσα και το σπανάκι.
 Απλώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί (πυρέξ έβαλα) το κάτω φύλλο και από πάνω βάζουμε την γέμιση.
 Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και χαράσουμε το φύλλο. Πως τα καταφέρνουν οι κοπελιές στο ιντερνετ και γυρνάνε το φύλλο από κάτω για να κολλήσει με το άλλο και ταυτόχρονα να φαίνεται όμορφη  η πίτα δεν ξέρω. Εμένα έτσι μου βγήκε.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Αυτό με τις δυο παύλες πάνω κάτω ντε. Μετά από πολύ ώρα. Τόσο πολύ που είχα φάει ότι μπισκότο, φυστίκι και φρούτο είχα βρει μπροστά μου, την βγάζουμε. Πρέπει να είναι κάπως έτσι.
 Περήφανη πήρα την μαμά μου να της πω ότι έφτιαξα ΤΗΝ σπανακοτυρόπιτα και να ακούσω τα εύσημα της. Παιδί της μαμάς τι να πεις...

Καλή βγήκε, ίσως ήθελε λιγότερη γέμιση ή μεγαλύτερο ταψί. Από εμφάνιση πάντως σκίζει:)
Άντε καλή μας όρεξη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...