Τα τελευταία χρόνια με τον άντρα μου αποφασίσαμε να φτιάχνουμε πελτέ (πάστα) ντομάτας μόνοι μας και μην αγοράζουμε του εμπορίου. Λέω αποφασίσαμε γιατί νομίζω πως μόνη μου δεν θα τολμούσα να ξεκινήσω τη διαδικασία με 40 ή 50 κιλά ντομάτες. Με συντροφιά και βοήθεια όμως όλα γίνονται!!! Η χαρά της σπιτικής παρασκευής συνδυασμένη με την αφθονία εποχικών υλικών - στην περίπτωσή μας της ντομάτας - και βεβαίως με την οικονομία είναι ότι καλύτερο! Όλο και συχνότερα διαπιστώνω πόσες κοπέλες / νοικοκυρές / μαμάδες παρασκευάζουν στο σπίτι τους προϊόντα όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τουρσιά. Σιγά, σιγά επιστρέφουμε στις πρακτικές των γιαγιάδων μας που παρασκευάζαν συστηματικά στο σπίτι τα προϊόντα τους και μου φαίνεται τόσο όμορφο!
Τη συνήθεια αυτή την ξεκινήσαμε επειδή κάποιοι γνωστοί μας χάρισαν αρκετά κιλά ντομάτες από τον κήπο τους. Ψάξαμε στο διαδίκτυο, βρήκαμε συνταγές, τις ακολουθήσαμε... όμως τα σποράκια στις ντομάτες ήταν μεγάλο πρόβλημα και μεγάλη ταλαιπωρία να αφαιρεθούν. Έτσι, ψάχνοντας βρήκαμε μια συσκευή που αφαιρεί τη φλούδα και τα σπόρια από τις ντομάτες. Με τη βοήθεια αυτής η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη. Αλλάζοντας εξαρτήματα στη μηχανή αυτή, μπορείς να αλέσεις κιμά και να γεμίσεις λουκάνικα (δεν είναι διαφημιστική η ανάρτηση).
Θα ήθελα να σας πω από την εμπειρία μου, ότι καλό είναι να χρησιμοποιούμε ντομάτες καλές και ώριμες, όχι όμως πολύ ώριμες ή που έχουν αρχίσει να χαλάνε. Επίσης, καλό είναι στην πάστα να χρησιμοποιούμε άνυδρες ντομάτες, πομοντόρια, ώστε να μην έχουν πολύ νερό που στην περίπτωση του πελτέ δεν θέλουμε.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη διαδικασία!
Πλένουμε με άφθονο νερό τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση.
Τις περνάμε από τη μηχανή
και παίρνουμε έτοιμο χυμό ντομάτας χωρίς σπόρια και φλούδες.
Βάζουμε το χυμό ντομάτας στην κατσαρόλα(ες) προσθέτοντας αλάτι και βράζουμε για αρκετές ώρες ανακατεύοντας που και που - κατά το τέλος συχνότερα.
Όλες οι κατσαρόλες επί το έργον!!!
Αποστειρώνουμε τα βάζα στο φούρνο: τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω στη σχάρα του φούρνου στους 100 βαθμούς για 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα δηλαδή έχουν φύγει όλα της τα νερά και έχει πήξει αρκετά γεμίζουμε τα βάζα (με προσοχή γιατί όλα είναι καυτά) και ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.
Όταν κρυώσουν τα καπάκια θα έχουν κάνει ένα κοίλωμα προς τα μέσα, που σημαίνει ότι έχει βγει ο αέρας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε το πελτέ ντομάτας για αρκετούς μήνες στο ντουλάπι της κουζίνας. Κάθε φορά που θα ανοίγουμε ένα βάζο, ανανεώνουμε το λάδι και το συντηρούμε στο ψυγείο.
Η διαδικασία είναι απλή απλά χρειάζεται αρκετός χρόνος βρασμού και αναμονής.
Έχετε φτιάξει εσείς ποτέ πελτέ ντομάτας;