Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Wood Crafts: Τόμπολα αφής - Κατασκευή ξύλινου παιχνιδιού (tutorial)




Η σημερινή ανάρτηση είναι διαφορετική! Είναι η βήμα – βήμα παρουσίαση ενός ξύλινου παιχνιδιού όχι από εμένα αλλά από τον άντρα μου. Την ετοίμασε και την έγραψε μόνος του για το MommyWiki. Μπορεί να μην το διαβάζει αλλά πάντα με ακούει και μου λέει τη γνώμη του.. και βέβαια καμαρώνει που το αγαπώ εγώ!

Το παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκε μέσα από μια συζήτηση… όταν η κουμπάρα μας - νηπιαγωγός μας έδειχνε τη χάρτινη τόμπολα αφής που είχε φτιάξει για την τάξη της. Και εκεί έπεσε η ιδέα της ξύλινης κατασκευής όπως θα τη δείτε παρακάτω… Ο άντρας μου τότε μου πρότεινε να την φτιάξουμε αμέσως και μάλιστα να παίρνω φωτογραφίες για ένα tutorial στο MommyWiki. Άλλο που δεν ήθελα!!!


Τόμπολα αφής - Κατασκευή ξύλινου παιχνιδιού (tutorial)

Σήμερα θα κατασκευάσουμε ένα ξύλινο παιχνίδι αφής. Στόχος του παιχνιδιού είναι το παιδί να ανακαλύψει ταυτόσημες, όσον αφορά την αφή, επιφάνειες και να αντιληφθεί την διαφοροποίηση στην αφή διαφόρων υλικών .


Η κατασκευή είναι αρκετά απλή, και μπορεί να γίνει με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους. Τα απαιτούμενα υλικά, εργαλεία και οι διστάσεις θα αναφέρονται καθώς κυλούν τα βήματα της κατασκευής


Ας ξεκινήσουμε βήμα - βήμα να το κατασκευάζουμε.



Βήμα 1:

Κόβουμε 3 ίδια κομμάτια κόντρα πλακέ πάχους 4mm σε διάσταση 390 mm επι 170mm.

Η κοπή μπορεί να γίνει με ένα πριόνι πάγκου όπως το κάναμε εμείς ή εναλλακτικά με τη χρήση σέγας ή ακόμα και ενός πριονιού (χεριού). Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε Σέγα ή πριόνι χεριού, για να πετύχετε ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις και στα 3 κομμάτια, κόψτε τα από μεγαλύτερα κομμάτια βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο δηλαδή και τα τρία μαζί.





Βήμα 2:

Μαρκάρουμε σε ένα από τα 3 κομμάτια τα κέντρα των κύκλων που θα κόψουμε. Οι διαστάσεις των κέντρων δίνονται παρακάτω.





Βήμα 3:

Στο βήμα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα ποτηροτρύπανο φ50 για να ανοίξουμε τις απαιτούμενες τρύπες κρατώντας τις ροδέλες ξύλου που θα προκύψουν. Στερεώνουμε μεταξύ τους τα δύο από τα τρία κομμάτια. Τοποθετούμε πρώτο το μαρκαρισμένο ξύλο. Είναι σημαντικό τα δύο κομμάτια ξύλου να στερεωθούν καλά μεταξύ τους χωρίς όμως να τα κολλήσουμε, και τούτο γιατί δεν θέλουμε να κολλήσουν οι εξαγόμενες ροδέλες. Ως μέσο στερέωσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ λεπτά καρφιά ή σφικτήρες στερέωσης. Εάν χρησιμοποιήσετε καρφιά, προτιμήστε να τα καρφώσετε εντός των κύκλων αλλά όχι στο κέντρο ή σε ένα επιπλέον περιθώριο που έχετε αφήσει στο βήμα 1.



Κόβουμε τους κύκλους.



Βήμα 4:

Λειαίνουμε όλες τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας κάποιο εργαλείο λείανσης ή απλά γυαλόχαρτα. Εφαρμόζουμε διαδοχικά γυαλόχαρτα Νο120 και Νο200.



Προαιρετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό ρούτερ με κοντίλι κουρμπαρίσματος για να πετύχουμε καμπυλότητα στο χείλος των κύκλων. Ανάλογο αποτέλεσμα μπορούμε να έχουμε χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτα επιμένοντας παραπάνω στα συγκεκριμένα σημεία.





Βήμα 5:

Κολλάμε με κόλλα ξύλου τις τρεις επιφάνειες μεταξύ τους προσέχοντας να συμπέσουν οι κύκλοι. Τοποθετούμε τρίτη την επιφάνεια που δεν έχει κομμένους κύκλους. Για να κολλήσουν ισχυρά, απαιτείται να τα σφίξουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή όσο οι προδιαγραφές της κόλλας αναφέρουν). Μη χρησιμοποιήσετε άλλου τύπου κόλλα πλην της κόλλας ξύλου.



Βήμα 6:

Μετά τη συγκόλληση των ξύλων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ρούτερ ή τα γυαλόχαρτα για να λειάνουμε και να δημιουργήσουμε καμπυλότητα στις εξωτερικές αιχμές (περίγραμμα) του παιχνιδιού.





Βήμα 7:

Βάψιμο: Το περνάμε με συντηρητικό ξύλου με conditioner.


Βήμα 8:

Τώρα θα δημιουργήσουμε τις επιφάνειες αφής. Θα χρησιμοποιήσουμε 12 διαφορετικής υφής υλικά και ανά δύο θα καλύψουμε την πάνω επιφάνεια των 24 ροδελών που πρόεκυψαν. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γυαλόχαρτα (Νο 40, Νο120, Νο300 ώστε να υπάρχει σαφής διαφοροποίηση στην αφή), διάφορα είδη υφάσματος όπως σατέν, βελούδο, μάλλινο ή τσόχα, χαρτόνια όπως γκοφρέ, κανσόν, αλουμινόχαρτο ή με κυψέλες και άλλα.




Οδηγίες παιχνιδιού

Τοποθετούμε 6 διαφορετικούς δακτυλίους στην πάνω σειρά της βάσης και το 6 ταίρι τους σε τυχαία θέση στην κάτω σειρά. Ζητάμε από το παιδί με κλειστά μάτια να πιάσει ένα - ένα κάθε δακτύλιο της πάνω σειράς και να αναγνωρίσει τον όμοιό του στην κάτω σειρά. Οι δακτύλιοι μπορούν να αντικατασταθούν με τις υπόλοιπες δυάδες ώστε το παιδί να χρειάζεται να ανακαλύπτει το ταίριασμα κάθε φορά.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα υλικά αφής μέσα στους δακτυλίους της βάσης μόνιμα με τον ίδιο τρόπο όπως πριν. Αυτό βέβαια θα περιόριζε την ποικιλία των διαφορετικών επιφανειών, αλλά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους δακτυλίους για τη δημιουργία ενός άλλου παιχνιδιού αφής. Σε αυτό τα υλικά αφής κολλιούνται και στις δύο επιφάνειες των δακτυλίων (πάλι ανά δυάδες) και τοποθετούνται σε ένα σάκο, ή σε ένα κουτί ή αδιαφανές βάζο. Το παιδί καλείται να βρει δυο δακτυλίους με την ίδια υφή χωρίς να κοιτά.

Πως σας φάνηκε; Δεν έγινε υπέροχο;
Είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψουν οι μαθητές στο νηπιαγωγείο!



 Με αυτήν την ανάρτηση συμμετέχουμε στα Link Parties:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...