Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Μαμά τι είναι Πάσχα;

via

Το Πάσχα είναι μια δύσκολη γιορτή να εξηγήσεις. Δεν έχει καμία σχέση με τα Χριστούγεννα που μιλάς στο μικρό σου τετράχρονο για προβατάκια και αστέρια και αγγέλους και την γέννηση ενός μωρού. 
Το Πάσχα έχει να κάνει με προδοσία, με πάθη, με θάνατο, με θυσία, με Ανάσταση. Με έννοιες που μεγαλύτερα παιδιά δεν κατανοούν, πόσο μάλλον ένα τετράχρονο. 
Στην ανάρτηση αυτή δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση του τίτλου. Ξέρω τι σημαίνει Πάσχα για τον δικό μου γιο.


Πάσχα σημαίνει διακοπές. Πάσχα σημαίνει λαμπάδα και σοκολατένιο αυγό από την νονά. 

Κόκκινα αυγά και ψήσιμο αρνιού στην σούβλα στο χωριό. Βραδυνή βόλτα στην εκκλησία για να βάλουμε λουλουδάκια επάνω σε ένα πράγμα που λέγεται επιτάφιος και την επόμενη ημέρα βόλτα πίσω από  τον επιτάφιο κρατώντας ένα κεράκι ενώ η καμπάνες χτυπάνε ρυθμικά, αργά και στεναχωρημένα. 
Ο επιτάφιος στο χωριό μας

Ύπνος το απόγευμα και για μια από τις σπάνιες φορές, ξύπνημα μέσα στην νύχτα για νυχτερινή βόλτα στην εκκλησία, όπου όλοι μαζί τραγουδάνε, οι καμπάνες χτυπάνε δυνατά και χαρούμενα και όλοι θαυμάζουν την λαμπάδα μας. Και κάτι ακόμη πιο σπάνιο. Φαγητό βραδιάτικα με ένα φαγητό που μυρίζει απαίσια αλλά με ένα ξεχωριστό πιάτο, για εκείνον, που θα έχει κάτι αγαπημένο. Και φυσικά πάντα κερδίζει στο τσούγκρισμα τον αυγών.

Ο Νικόλας δεν ξέρει τι σημαίνει η λαμπάδα και το άναμμα της. Δεν ξέρει τι συμβολίζει το χρώμα των αυγών και δεν έχει δει ποτέ τον Χριστό σταυρωμένο μέσα στην εκκλησία. Δεν ξέρει τι συμβολίζει ο επιτάφιος, ούτε η Ανάσταση. Πρέπει να του τα εξηγήσω άραγε; Δεν ξέρω. 
Επιλέγω να μην του τα εξηγήσω. Είναι μικρός ακόμη. Έχει χρόνο μπροστά του να τα ακούσει, να τα κατανοήσει και να τα εκτιμήσει, αν θέλει, μεγαλύτερος και πιο ώριμος.
Τα ερεθίσματα που εγώ θα επιλέξω να του δώσω είναι αυτά που έχει ήδη από πέρυσι. Δηλαδή την "μυρωδιά" του Πάσχα όπως την θυμάμαι εγώ από τα παιδικά μου χρόνια, εκκλησία αλλά μαζί με χάρτινα κουνελάκια, χάρτινα καλαθάκια, λαγούς που χοροπηδάνε και τα συναφή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...