Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Βιωματικό πάρκο και "Ο μικρός κτηνοτρόφος"

Πριν λίγο καιρό πήγαμε στο βιωματικό πάρκο του "Paradise Park" και παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα "Ο μικρός κτηνοτρόφος".
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα από την σελίδα του στο διαδίκτυο.

Τα παιδιά γνωρίζουν τα οικόσιτα ζώα, τα προϊόντα που αυτά παράγουν και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον άνθρωπο Τα παιδιά θα ντυθούν μικροί κτηνοτρόφοι και θα γνωρίσουν τα οικόσιτα ζώα (κατσίκα, πρόβατο, αγελάδα, άλογο, γαϊδούρι, κότα, πάπια, γαλοπούλα, κουνέλι, σκύλος)



Θα ταΐσουν τριφύλλι και καλαμπόκι το πρόβατο, την κατσίκα και την αγελάδα. Θα ταΐσουν τα άλογα με βρώμη και θα παίξουν με τα κουνελάκια. Θα ρίξουν καλαμπόκι στα πουλερικά, θα μαζέψουν αυγά από το κοτέτσι και τέλος θα γνωρίσουν και θα ταΐσουν το ελάφι μας.
Τα παιδιά μαθαίνουν για:
  • τον κόσμο των οικόσιτων ζώων και τις διαφορές τους με τα άγρια ζώα
  • τα βασικά χαρακτηριστικά των ζώων
  • την αναπαραγωγή τους
  • τον μυρικασμό και την παραγωγή γάλακτος
  • τα παράγωγα προϊόντα, τη διατροφική τους αξία και τη θέση τους στη διατροφική πυραμίδα
  • τη σημαντικότητά τους στην οικονομία ενός τόπου
Έτσι και έγινε! Έντυσαν τα πιτσιρίκια κτηνοτρόφους, φορώντας τους καπέλο και ποδιά και η περιπέτεια τους ξεκίνησε. Τα πήραν οι υπεύθυνοι του χώρου και κάναν όλες τις παραπάνω δραστηριότητες και την ώρα του αρμέγματος μας φώναξαν να πάμε να τους φωτογραφίσουμε. Εντάξει η καημένη η κατσίκα... Ότι θα έβλεπα τον Νικόλα να αρμέγει δεν το είχα φανταστεί:))) Στην συνέχεια τους έπλυναν τα χέρια και τους κέρασαν προϊόντα φτιαγμένα από ζώα, γιαούρτι, τυράκι κίτρινο και φέτα. Όλα τα παιδιά το διασκέδασαν και ήρθαν πραγματικά σε επαφή με τα ζώα και την δουλειά ενός κτηνοτρόφου.


Πριν από όλο αυτό προηγήθηκε το "ψυχαγωγικό" κομμάτι το οποίο ήταν χωρισμένο σε δυο χώρους, Στον ένα χώρο είχε ένα φουσκωτό, ένα τραμπολίνο, ένα παιδικό σπιτάκι και διάφορα άλλα, όπου το παιδί ήταν ελεύθερο να παίξει. Στον δίπλα χώρο, τα παιδιά θα παρακολουθούσαν όλα ανεξαιρέτως διάφορες δραστηριότητες οι οποίες ήταν, Βόλτα με την άμαξα που οδηγούσε ένα πόνυ, βόλτα με ένα αυτοκινούμενο jeep, και κάποιες άλλες δραστηριότητες που ποτέ δεν κατάλαβα.
Αυτό που δεν μου άρεσε στο ψυχαγωγικό κομμάτι ήταν ότι υποτίθεται ότι εκεί θα ήταν διάφοροι, καθηγητές; υπεύθυνοι; εκπαιδευτές; κάτι τέτοιο, οι οποίοι θα καθοδηγούσαν τα παιδιά και θα έκαναν οργανωμένα όλες τις δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον την μέρα που πήγα εγώ, που γινόταν χαμός από κόσμο, δεν λειτουργούσε έτσι. Οι γονείς ήταν πίσω από τα παιδιά να τα προσέχουν και ήταν υπεύθυνοι για να βάλουν τα παιδιά να ανέβουν στην άμαξα ή στο αμαξάκι. Εγώ προσωπικά δεν είδα κανέναν να τα παίρνει ως ομάδα και να τους λέει, τώρα παιδιά θα κάνουμε το τάδε και το δείνα, έτσι ώστε να διασκεδάσουν. Αντιθέτως το καθένα ήταν όπου ήθελε και έκανε ότι ήθελε. Ξαναλέω ότι έτσι έγινε την μέρα που πήγα εγώ. 
Έτσι απογοητεύτηκα και πίστεψα ότι πέταξα τα λεφτά μου και καλύτερα να πήγαινα στις κούνιες τις γειτονιάς. Ευτυχώς το βιωματικό κομμάτι μας αντάμειψε με το παραπάνω! Έμεινα πολύ ευχαριστημένη από την οργάνωση και από την εμπειρία που προσέφεραν στο παιδί μου. Το πρώτο κομμάτι, για εμένα θα μπορούσε απλά να μην υπάρχει.
Όπως θα δείτε και από την σελίδα του χώρου, γίνονται πολλές δραστηριότητες. Αν θα ξαναπήγαινα; Ναι θα ξαναπήγαινα. Αλλά αποκλειστικά για να παρακολουθήσω την δραστηριότητα και όχι για το ψυχαγωγικό κομμάτι.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...