Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

"Εναλλακτικές" προτάσεις διατροφής για μωρά

tlife.gr
Μετά τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού, αρχίζουν επιτέλους οι στερεές τροφές! Και λέω επιτέλους, γιατί όταν θηλάζεις, το βλέπεις ως βάλσαμο! Ως ώρα χαλάρωσης. Τώρα που το σκέφτομαι και να μην θηλάζεις, πάλι ώρα χαλάρωσης είναι.
Εμείς ξεκινήσαμε στερεές στον 5ο μήνα. Άλλοι ξεκινάνε στον τέταρτο, άλλοι στον έκτο και άλλοι μετά το έτος. Ανάλογα με τον γιατρό, που έχει η κάθε μια από εμάς, ανάλογα με το παιδί, ανάλογα με την φιλοσοφία του κάθε γονιού, διαφοροποιείται η ηλικία. Όταν έρθει όμως η στιγμή αυτή, αρχίζουν άλλα ερωτήματα. Τι να του δώσω να φάει;
Δεν μπορώ φυσικά να σας πω τι να δώσετε στο παιδί σας. Αυτό το αποφασίζει ο καθένας μόνος του. Μπορώ όμως να σας πω τι έκανα εγώ.
Εμείς ξεκινήσαμε με στερεά τροφή,
μια φορά την ημέρα, το μεσημέρι και συγκεκριμένα με φρούτα. Προσθέταμε ένα φρούτο την φορά, μήπως και βγάλει αλλεργίες. Πάλι καλά δεν έβγαλε. Μετά βάλαμε τα λαχανικά και μετά τα κρέατα. Ως εδώ καλά.
Φτάσαμε μετά από καιρό, να τρώμε το πρωί φρουτόκρεμα, το μεσημέρι λαχανικά με κρέας και το απόγευμα λαχανικά σκέτα. Έτοιμες τροφές δεν ήθελα προσωπικά να δώσω, οπότε οι φρουτόκρεμες ήταν από φρούτα αποκλειστικά και κάτι μπισκοτόκρεμες κλπ ήταν άγνωστες γεύσεις για εμάς. Πιστέψτε με, τώρα που κοντεύει τα τρία, τρώει τόση ζάχαρη, αναπόφευκτα, που πραγματικά χαίρομαι που δεν του την έδωσα όταν ήταν μωρό.
Υπήρχαν όμως στιγμές, που είτε βαριόμουνα να μαγειρέψω, ή δεν το είχα υπολογίσει σωστά και δεν έφτανε για το απόγευμα, ή ήμουν έξω σε βόλτα ή ήθελα να του δώσω κάτι νέο να δοκιμάσει. Έτσι ανακάλυψα τα δημητριακά. Την κινόα, το κεχρί, το ρύζι, το φαγόπυρο, το muesli! Άγνωστα σε εμένα μέχρι τότε. Βρήκα λοιπόν ένα βιολογικό μαγαζί, και πήρα καταπληκτικά προϊόντα. Βιολογικά, χωρίς ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά. Ο μικρός τα λάτρευε και μου έκανε και εμένα την καθημερινότητα πιο εύκολη. Τα ανακάτευα με νεράκι ή με μητρικό γάλα και του τα έδινα. Όταν έβαζα μητρικό γάλα, έπρεπε να τον ταΐζω πολύ γρήγορα, γιατί με την ώρα το μείγμα γινόταν πολύ νερουλό.

Τα βασικά συστατικά των βιολογικών βρεφικών τροφών δεν διαφέρουν από αυτά των συμβατικών, εκτός του ότι δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, συντηρητικά, αντιβιοτικά, ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες.
Οι βιολογικές βρεφικές τροφές, δεν μπορεί να είναι τόσο δελεαστικές, νόστιμες και πολύχρωμες, όπως οι συμβατικές αλλά είναι πολύ πιο ωφέλιμες για την υγεία των μωρών.
Και κάτι ακόμα! Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες Βιολογικών Βρεφικών Τροφών, και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες των ηλικιακών ομάδων, ειδικών αναγκών, των δραστηριοτήτων, των υγειονομικών όρων, της ιατρικής κατάστασης κ.λπ. και, επομένως θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά. Μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό του παιδιού σας ώστε να προτείνει τις κατάλληλες για εσάς τροφές.
Επίσης, τα τρόφιμα αυτά φέρουν την ένδειξη "100% Εκατό Βιολογικά", "βιολογικής εκτροφής" ή και "περιέχουν βιολογικά συστατικά", που σημαίνει αντίστοιχα ότι περιέχουν εκατό τοις εκατό βιολογικά συστατικά, τουλάχιστον ενενήντα πέντε τοις εκατό βιολογικά συστατικά, και τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό βιολογικά συστατικά.

Θα μου πείτε τώρα, εντάξει κοπελιά και εγώ στο δικό μου έδωσα μη βιολογικά προϊόντα και δεν έπαθε τίποτα. 
Ο καθένας δίνει ότι επιλέξει, δεν θα πάθει κάτι το παιδί αν φάει ζάχαρη και μπισκοτόκρεμα. Έτσι θα έκλειναν όλες αυτές οι βιομηχανίες. Μήπως όμως υπάρχουν καλύτερες, πιο υγιεινές προτάσεις στην αγορά που δεν τις γνωρίζουμε; Και εγώ δεν θα έδινα κινόα αν δεν το είχα διαβάσει στο διαδίκτυο:)

Και λίγο copy paste από διάφορα site που δίνουν πληροφορίες για τα δημητριακά αυτά...

Κινόα

Το κινόα είναι ένας υπερ – σπόρος, αν και χρησιμοποιείται σαν δημητριακό. Είναι πηγή πλήρους πρωτεΐνης, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, φυτικών ινών και πολλών μεταλλικών στοιχείων, όπως ασβεστίου, σιδήρου και φυλλικού οξέως. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν δημητριακό ή σαν υποκατάστατο ρυζιού.
Το κινόα δεν θεωρείται αλλεργιογόνος τροφή και για αυτό το λόγο αποτελεί πολύ καλή τροφή για τα μωρά, ακόμη και για αυτά με αλλεργίες.
Το κινόα, όπως το κεχρί, όταν βράζει φουσκώνει σαν το ρύζι, για το λόγο αυτό ο κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε για 1 κούπα κινόα 2-3 κούπες νερό.
Τροφές που μπορούν να αναμειχθούν με το κινόα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, και τα κρέατα.

Κεχρί

Η κρέμα με κεχρί μπορεί να καταναλωθεί από τον 4 μήνα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής από βιο-δυναμικές καλλιέργειες. Το κεχρί έχει μια καλύτερη ισορροπία βιταμινών και ανόργανων συστατικών από το σιτάρι, το κριθάρι, την βρώμη, το ρύζι, και τη σίκαλη. Το κεχρί περιέχει αυξημένες ποσότητες σιδήρου, βιταμινών Β, πολύπλοκες πρωτεΐνες, αμινοξέα, φώσφορο και κάλιο. Πρόκειται για ένα χαλαρωτικό και θεραπευτικό σιτηρό. Είναι εύπεπτο και έχει τη σωστή ποσότητα ινών για το πεπτικό σύστημα του μωρού. Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες σε κόκκους διαπιστώνουν ότι το κεχρί αποτελεί μια εξαίρεση, καθώς λίγοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι εξαιρετική για τους γονείς που επιλέγουν ένα χορτοφαγικό τρόπο ζωής για τα παιδιά τους.

Φαγόπυρο

Το Φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο στάρι», είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες. Πρόκειται για ένα δημητριακό, το οποίο προέρχεται από την Ανατολή και καταναλωνόταν για εκατοντάδες χρόνια, αφού το καλλιεργούσαν στην Ευρώπη από τα τέλη του 14ου αιώνα.
Είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα, με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ. Τέλος, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο.
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη). Επίσης, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι δίαιτες που το περιέχουν, έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρτασης) και μείωσης της υψηλής χοληστερόλης. Συνάμα, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης, ενώ δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες. Τέλος, επειδή είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες αρρώστιες.

Το αγαπημένο του ήταν ένα που είχε κινόα και κακάο! Ε βέβαια, ποιος μπορεί να αντισταθεί στην σοκολάτα;;;
Όπως και να έχει, πολύ χαίρομαι που πέρασε αυτή η περίοδος και που καταχώνιασα το multi. Όσο για τις νέες μανούλες... Υπομονή θα περάσει:)

Εσείς έχετε δοκιμάσει τα παραπάνω δημητριακά;

Πηγές
babyseeds.gr
pedvoudouris.blogspot.gr
mednutrition.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...