Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Παιχνίδια ρόλων για σήμερα!




Σήμερα το απόγευμα είπα θα αφιερώσω λίγο παραπάνω χρόνο στον γιο μου. Λίγο το ότι είναι λίγο αρρωστούλης, λίγο το ότι ήμουν πτώμα, λίγο το ότι έπρεπε να μαγειρέψω, πάει πέρασε η ώρα και δεν παίξαμε όσο ήθελα. Όσο όμως παίξαμε είχε πολύ πλάκα! Ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια γιατί παίξαμε, τα 3 γουρουνάκια. Στην περίπτωση μας, το ένα γουρουνάκι και τον κακό τον λύκο. Φυσικά το γουρουνάκι (που τρώει όλο του το φαϊ), το έκανα εγώ και ο Νικόλας τον κακό τον λύκο. Τρέξαμε, λαχανιάσαμε και στο τέλος γαργαληστήκαμε μέχρι τελικής πτώσεως.
Πως μου ήρθε η ιδέα να κάνουμε κάτι τέτοιο, ούτε που ξέρω! Είχα ακούσει/διαβάσει για παιχνίδια ρόλων, θεατρικό παιχνίδι(θα γράψω μα άλλη ανάρτηση) κλπ αλλά το είχα ξεχάσει! Και τώρα η ηλικία του Νικόλα είναι τέτοια που μπορεί να παίξει τέτοια παιχνίδια. Πόσο μάλλον σε λίγο καιρό!  
Η αλήθεια είναι ότι έχει ξεκινήσει και παίζει τέτοιου είδους παιχνίδια εδώ και καιρό, αλλά δεν το είχα συνδυάσει στο μυαλό μου. Κάνει τον γιατρό, τον μαστοράκο, τον μάγειρα... Το γλυκό μου το παιδάκι!

Για τα περισσότερα παιδιά
μια από τις πρώτες μορφές, παιχνιδιών ρόλων, είναι η μίμηση της μαμάς και του μπαμπά, ένας ρόλος που τα βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα ποιοι είναι οι γονείς τους και τι κάνουν οι μεγάλοι. Μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε σε αυτό ζητώντας τους να μας βοηθήσουν σε μικροδουλειές(στρώσιμο τραπεζιού, ψώνια) ή να μπουν στο ρόλο ενός ενήλικα οδηγώντας ένα παιδικό αυτοκίνητο ή φροντίζοντας μια κούκλα.
Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν παιχνίδια ρόλων φορώντας διάφορες στολές ή ρούχα και αξεσουάρ ενηλίκων. Είναι τροφή για την παιδική φαντασία και σίγουρα είναι μια καλή ιδέα να έχουν στη διάθεση τους όλο το χρόνο –και όχι μόνο τις απόκριες- στολές που θα τους επιτρέψουν να πειραματιστούν με διαφορετικούς ρόλους.

Καταστάσεις της καθημερινής ζωής, όπως το σχολειό, η επίσκεψη στο γιατρό, τα ψώνια στα μαγαζιά είναι αγαπημένο υλικό, που ενισχύει όλα όσα τα παιδιά έχουν μάθει για την σωστή συμπεριφορά σε διαφορετικές καταστάσεις και μέρη. Η συνεργασία, η ευκαιρία διαπραγμάτευσης και η ομαδικότητα που απαιτεί αυτό το παιχνίδι συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.
Η αναπαράσταση ιστοριών από βιβλία ή ταινίες προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να σκεφτούν και να αξιολογήσουν καλύτερα τη στάση και τα συναισθήματα των άλλων. Με το να ταυτιστούν μέσα από το ρόλο με τον ήρωα τα βοηθάει να εξερευνήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων (πώς αισθάνθηκε ο αγαπημένος ήρωας; αισθάνθηκε χαρά, απογοήτευση, έκπληξη κ.τ.λ.).
Πολλά παιδιά επιλέγουν να πειραματιστούν με το παιχνίδι των ρόλων μέσα από μια μικρή παράσταση: παίζοντας ένα σκετς, ερμηνεύοντας ένα τραγούδι, χορεύοντας ή παίζοντας ένα μουσικό όργανο.

Ενθαρρύνετε τα μικρά σας να σας ακολουθήσουν σε τέτοια παιχνίδια! Είναι φοβερό το βλέμμα τους την στιγμή που σε κοιτάνε να κάνεις το γουρουνάκι ή κάτι αντίστοιχο! Είναι σαν να βλέπεις την φαντασία τους να γυρνάει σαν γρανάζι! Και όταν έρθει η ώρα να μιλήσουν και να παίξουν τον δικό τους ρόλο είναι φοβερό, πόσο ευρηματικά, θαρραλέα γίνονται! Πρόκειται για δραστηριότητες που ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους και τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους.

Ποιό παιχνίδι ρόλων είναι το αγαπημένο σας;

Πηγή: www.iefimerida.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...