Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Friday Play Date #18

 
Καλημέρα!
Σήμερα θα παίξουμε με Lego. Ποιος δεν ξέρει αυτά τα υπέροχα τουβλάκια; 

Αναμφισβήτητα είναι ένα ασφαλές παιχνίδι, αθόρυβο που αναπτύσσει την ικανότητα λεπτών κινήσεων. Ενθαρρύνει το παιδί να κατανοήσει την έννοια των σχημάτων και των δομών και  να αναπτύξει την φαντασία του. Η ενασχόληση του παιδιού με δραστηριότητες και παιχνίδια που στηρίζονται στο σχηματισμό ή την ακολουθία μοτίβων στην πραγματικότητα το εξασκούν στο να μπορεί να προβλέπει και να ξέρει τι περιμένει μετά.

Διαφορετικοί τρόποι να παίξεις με Lego Duplo




Τα Lego είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια της Αγνής. Από πολύ μικρή της είχαμε πάρει ένα κουτάκι  με ζωάκια. Θυμάμαι, κατάφερνε να εφαρμόσει μόνο 2 τουβλάκια μεταξύ τους και μάλιστα μόνο αν αυτά ήταν του ίδιου μεγέθους ή έβαζε τις μαργαριτούλες στα δαχτυλάκια της. Έπειτα, οι πύργοι άρχισαν να μεγαλώνουν και η χαρά και ο ενθουσιασμός της δημιουργίας και του "γκρεμίσματος" βεβαίως βεβαίως το έκαναν αγαπημένο της παιχνίδι. Τελευταία επιλέγει συχνά να παίζουμε με τα Lego της μαζί. Να χτίζουμε σπίτια, γκαράζ, γράμματα, να ακολουθούμε μοτίβα, να μετράμε, να παίζουμε παιχνίδια ρόλων και να προσποιούμαστε ότι είμαστε τα Lego ανθρωπάκια. Πρόσφατη μας ανακάλυψη είναι να παίζουμε επιτραπέζιο με τα τετράγωνα τουβλάκια Lego και ένα ζάρι.


Πάμε όμως να τα δούμε ένα ένα...

Χτίζουμε σπίτια και γκαράζ με Lego

Η Μαρία (αυτό το όνομα έχουμε δώσει στο κοριτσάκι Lego με την αλογοουρά!) με τους φίλους της θέλει ένα ήσυχο μέρος να μένει. Βέβαια θέλει και το αμάξι της μέσα... οπότε αυτοσχεδιάζουμε και φτιάχνουμε σπίτια-γκαράζ. Δύο σε ένα!!!



Τα σχέδιά μας βέβαια έχουν εξελιχθεί και έτσι τώρα πια κατασκευάζουμε πολυόροφα σπίτια, όπου το αυτοκίνητο παίρνει θέση στο γκαράζ που είναι στο ισόγειο, τα ζώα στην ταράτσα, και στον πρώτο όροφο μένει η Μαρία και οι φίλοι της (δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία να σας δείξω...).

Χτίζουμε Γράμματα με Lego

Ευτυχώς το όνομα της Αγνής και το δικό μου φτιάχνονται εύκολα με γράμματα που υπάρχουν στο Αγγλικό Αλφάβητο (Για το Γ χρησιμοποιούμε το ανάποδο L). Έτσι βάσει των σχεδίων που βρήκαμε εδώ, γράφουμε το ΑΓΝΗ!





καθώς και διάφορες κατασκευές βάσει έτοιμων σχεδίων, όπως ένα δέντρο (ιδέα από εδώ)


και μια καρδιά (που βρήκα από εδώ)




Ακολουθούμε το μοτίβο και μετράμε με Lego

Μια άλλη δραστηριότητα που σίγουρα έχει πάρει το μάτι σας στην μπλογκόσφαιρα  είναι αυτές οι κάρτες που βοηθούν το παιδί να ακολουθεί το ζητούμενο μοτίβο και να μετράει. Τι κάρτες τις βρήκα έτοιμες εδώ, τις πλαστικοποίησα και τις έδωσα στην Αγνή.




Αμέσως μπήκε στη λογική του παιχνιδιού και άρχισε να χτίζει, να μετράει και να επιβεβαιώνει το μέτρημά της με τους αριθμούς που αναγράφονταν στις κάρτες!







Επιτραπέζιο με Lego


Και εδώ είναι το πρόσφατο παιχνίδι μας. Ένα παιχνίδι που βρήκα εδώ και έχει γίνει το αγαπημένο της Αγνής και της γιαγιάς, οι οποίες μάλιστα το παίζουν με λίγο διαφορετικά...


Είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα εξασκεί στην εκμάθηση των αριθμών και στο μέτρημα. Με διάφορες παραλλαγές μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο παιχνίδι ακόμα και για μεγαλύτερα παιδιά.

Θα χρειαστείται:

  • Τετράγωνα τουβλάκια Lego Duplo
  • Ένα ζάρι



Κανόνες παιχνιδιού:

- Αραδιάζουμε όλα τα τουβλάκια στο κέντρο και κάθε παίχτης ρίχνει το ζάρι και παίρνει όσα τουβλάκια λέει η ζαριά του. Τα βάζει το ένα πάνω στο άλλο σαν πύργο.
-  Ο επόμενος παίχτης ρίχνει το ζάρι και δημιουργεί το δικό του πύργο με τουβλάκια.




-  Το παιχνίδι τελειώνει όταν τελειώσουν τα τουβλάκια.
-  Οι παίχτες μετρούν τα τουβλάκια τους και ο νικητής είναι όποιος έχει τα περισσότερα τουβλάκια ή τον πιο ψηλό πύργο.


Με το παιχνίδι αυτό το παιδί μαθαίνει να περιμένει τη σειρά του (πολύ πολύ σημαντικό, γιατί κανένα δεν θέλει να περιμένει...), να μετράει και να συγκρίνει μεγέθη.

Η παραλλαγή με την οποία παίζουν το παιχνίδι Αγνή και γιαγιά είναι η εξής. Μοιράζουν όλα τα τουβλάκια μεταξύ τους και ρίχνουν το ζάρι και παίρνουν τουβλάκια η μία από της άλλη βάσει της ζαριάς. Νικήτρια είναι όποια καταφέρει να πάρει όλα τα τουβλάκια από την άλλη. Η παραλλαγή αυτή λειτουργεί καλά όταν είναι δύο παίκτες και διαρκεί περισσότερη ώρα αφού τα τουβλάκια πηγαινοέρχονται από τον ένα παίχτη στον άλλο για αρκετή ώρα!

Πως σας φάνηκαν τα παιχνίδια μας με Lego Duplo; 
Εσείς έχετε άλλα παιχνίδια με τουβλάκια να μας προτείνετε; 
Πως παίζετε εσείς με τα τουβλάκια σας;


Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στα Friday Play Dates με τη δική σας πρόταση για παιχνίδι, μάθετε πως πατώντας εδώ >>>>>>.
Δείτε όλα τα παιχνίδια των Friday Play Dates συγκεντρωμένα σε μια σελίδα, πατώντας εδώ >>>>>>.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...