Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Παιχνιδοκάρτες - Ατέλειωτες ώρες δημιουργικής απασχόλησης


Αρκετό καιρό τώρα θέλω να γράψω αυτήν την ανάρτηση για τις παιχνιδοκάρτες αλλά συνεχώς αμελούσα. Ωστόσο, η αγάπη της Αγνής για αυτές με έκανε να ετοιμάσω τελικά την ανάρτηση και να μοιραστώ μαζί σας πόσα πολλά πράγματα μάθαμε παίζοντας με αυτές.

Ίσως τις έχει πάρει το μάτι σας σε βιβλιοπωλεία ή καταστήματα παιχνιδιών. Κάθε κουτί περιέχει μια σειρά από εικονογραφημένες κάρτες και μια κάρτα με απλές οδηγίες για τους όρους του παιχνιδιού. Ανάλογα με το θέμα κάθε συλλογής οι κάρτες απεικονίζουν αντίστοιχα αντικείμενα. Τα παιχνίδια είναι ομαδικά, αλλά σε κάθε συσκευασία υπάρχουν κάποιες ιδέες για να απασχοληθεί το παιδί ακόμα και μόνο του.



Από πέρυσι σχεδόν με την Αγνή παίζουμε με τις παιχνιδοκάρτες. Αρχικά αγοράσαμε τις κάρτες "Ταίριαξέ το", έπειτα "Τα επαγγέλματα" και τελευταία "Τα χρώματα".


Όταν ακόμα η Αγνή δεν μιλούσε μέσα από το παιχνίδι με τις κάρτες άρχισε δειλά δειλά να προφέρει τις εικόνες που έβλεπε. Έμαθε να ταυτίζει τα αντικείμενα που έβλεπε όπως τη βροχή με την ομπρέλα, το πουλί με το κλουβί, την εκκλησία με την καμπάνα, το αλεύρι με το ψωμί και βέβαια να ακονίζει την παρατηρητικότητά της. Η αλήθεια είναι ότι δεν ακολουθήσαμε ποτέ τους κανόνες που προτείνονταν. Εμείς τοποθετούσαμε τις 24 κάρτες (τις μισές / τη μια από κάθε ζευγάρι) στο τραπέζι, στο κρεβάτι ή στο πάτωμα και μετά της έδινα μια μια την άλλη κάρτα κάθε ζευγαριού για να την ταιριάξει. Δεν φανταζόμουν ότι θα κατάφερνε μέσα σε λίγο καιρό να ταυτίζει τόσο εύκολα δύο αντικείμενα και να τα βρίσκει ανάμεσα σε 24 κάρτες που βρίσκονταν ανοιχτές.

Έπειτα, με τον ίδιο τρόπο παίζαμε και τα επαγγέλματα όπου εκεί καλούνταν η Αγνή να συνδυάσει και να ταιριάξει κάθε επάγγελμα με το αντικείμενο της δουλειάς, αντιστοιχούσε δηλαδή το μανάβη με το καφάσι, τη δασκάλα με τον πίνακα, τη νοσοκόμα με την ένεση, τον ηθοποιό με το θέατρο κτλ

Τις κάρτες με τα χρώματα τις παίξαμε λίγο διαφορετικά.
Εδώ κάθε κουτί περιέχει κάρτες διαφορετικών χρωμάτων με τρία αντικείμενα από το ίδιο χρώμα και κάρτες με κάθε αντικείμενο ξεχωριστά. Απλώναμε τις κάρτες που περιείχαν και τα 3 αντικείμενα...


Και έπειτα έπαιρνε η Αγνή μια μια από τις υπόλοιπες κάρτες (ανακατεμένες) και τις αντιστοιχούσε βάσει του χρώματος.



Ο προτεινόμενος τρόπος παιχνιδιού είναι να αραδιάσεις όλες τις κάρτες με τα μεμονωμένα αντικείμενα και έπειτα διαλέγοντας από τις κάρτες της ομάδας να βρίσκεις μέσα στο σωρό τα αντίστοιχα αντικείμενα ανά χρώμα.


Με τις κάρτες αυτές πραγματικά περνάμε ακόμα και τώρα αμέτρητες ώρες δημιουργικής απασχόλησης. Και εννοείται πως για κάθε κάρτα η Αγνή δραματοποιεί αυτό που απεικονίζει ή μου λέει μια ιστορία. Από τις κάρτες με τα χρώματα πάντα η Αγνή κρατά στο χέρι της τη ροζ κάρτα με την καραμέλα, κάνει ότι την τρώει και λέει ότι είναι η αγαπημένη της!!! Με τις κάρτες του "Ταίριαξέ το" πάντα μου λέει ότι ο παπάς χτυπάει την καμπάνα "ντιν-νταν" για να ακούσουμε και να πάμε στην εκκλησία. Παίρνει την κάρτα με το ποτήρι και κάνει πως πίνει. Όταν στις κάρτες με τα επαγγέλματα παίρνει την κάρτα με τη φωτογραφική μηχανή του φωτογράφου και με βγάζει φωτογραφίες... και πόσα άλλα.

Εσείς τις ξέρετε αυτές τις κάρτες; Έχετε παίζει με αυτές;
Ποια είναι η εμπειρία σας;


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...