Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Κακομαθαίνει το "σ'αγαπώ";

Ποιά από εμάς όταν απέκτησε το μωρό της, δεν ακουσε τη συμβουλή να μην το παίρνει πολλές αγκαλιές για να μην το κακομάθει...; ή να μην το χαιδεύει γιατί θα το κάνει μαμόθρεφτο...;

Αλλά πείτε μου... από τη δική σας εμπειρία...
Θυμάστε κάποια στιγμή που μια αγκαλιά να ενεργοποίησε τις αντικοινωνικές συμπεριφορές σας;
Θυμάστε κανένα φιλί να σας προκάλεσε επιθετικά;
Ή μήπως τη στιγμή που ένα χάδι, σας έκανε χειρότερο άνθρωπο;

Πόσο μπορεί λοιπόν να κακομάθει ένα «σ’ αγαπώ»; 

Ξέρω ότι τα παραπάνω ερωτήματα σας φαίνονται αντιφατικά. Και βέβαια είναι!

Γιατί τότε κάποιοι γονείς στερούν το "σ' αγαπώ" από τα παιδιά τους;


Είναι λάθος να συνδέουμε την έκφραση του συναισθήματος προς το παιδί μας με παράγοντα αρνητικό στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Πολλές φορές φοβόμαστε την ένταση αυτού που αισθανόμαστε και την αντίστοιχη ανάγκη μας να υπερβάλουμε με επαναλήψεις στην διατύπωση ή στην ανταλλαγή του. 

Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει δεν είναι φόβος για το αν η αγάπη μας θα κακομάθει το παιδί μας, αλλά πως αντιμετωπίζουμε εμείς την ένταση που μας προκαλεί αυτό το συναίσθημα.
Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το μέγεθος ίσως που το συναίσθημα για πρώτη φορά με τέτοιο απόλυτο τρόπο καταλαμβάνει μέσα μας. Σκεφτείτε ωστόσο πως και ο φόβος είναι κι αυτός συναίσθημα. Γι’ αυτό το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μάθουμε να ζούμε μαζί του χωρίς να τον αφήνουμε να μας στερεί στιγμές με τα παιδιά μας, πίσω από λογικοφανείς δικαιολογίες, περί μίας δήθεν συγκροτημένης έκφρασης που θα κρατήσει τις ισορροπίες στην σχέση μας μαζί του. 
Αν δεν μπορούμε να εκστομίσουμε το ρήμα σ' αγαπώ, μην αρχίζουμε τις δικαιολογίες, τα δεν χρειάζεται, το δείχνω με πράξεις, θα γίνουν κακομαθημένα, η ζωή είναι σκληρή και πρέπει να συνηθίσουν… Και κατόπιν για να απαλύνουμε τον δικό μας πόνο να αρχίζουμε τα υποκατάστατα. Σοκολάτες, χατίρια, υποχωρήσεις, αδυναμία να τους πούμε όχι. 

Κανένα μέλος της οικογένειας, δεν αξίζει να στερείται να γνωρίζει πόσο οι υπόλοιποι το αγαπούν και κανένας από εμάς δεν είναι τόσο δυνατός για να κρατάει για τον εαυτό του…..τέτοιο μυστικό!…

Πηγή: innerwork.gr, my-family.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...