Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Οικολογικά καθαριστικά

Στο σπίτι που ενοικιάζω είχε εντοιχισμένη κουζίνα, οπότε η δική μου είναι στην αποθήκη και έπρεπε να ξεβρομίσω την ενοικιαζόμενη! Δοκίμασα τα πάντα! Κόντεψα να πάθω ασφυξία από τα χημικά και τελικά την καθάρισα. Δεν το ξανακάνω όμως! Δεν θέλω να ξαναναπνεύσω αυτό το πράγμα! Απορώ που δεν φωσφορίζω το βράδυ! Την συντηρώ λοιπόν με την παλιά καλή συνταγή, δηλαδή την σόδα!
Βρήκα λοιπόν μερικά οικολογικά απορρυπαντικά και τα παραθέτω:)

Μαγειρική σόδα

Η σόδα είναι φοβερή στο να κάνει τον ανοξείδωτο χάλυβα να λάμπει. Καθαρίστε τον νεροχύτη σας με ένα πανί με σόδα και στη συνέχεια σκουπίστε τον με ένα στεγνό πανί. Θα δείχνει σαν καινούργιος. Επίσης αν βάλετε σόδα μαζί με ξύδι στα μάρμαρα του μπάνιο θα δείτε πόσο θα γυαλίσουν! Δοκιμασμένο αυτό από εμένα!
Πριν πάτε διακοπές, αφήστε σε ένα πλαστικό ποτήρι, σόδα. Όταν γυρίσετε δεν θα μυρίζει αυτή η κλεισούρα του μπάνιου. Και αυτό δοκιμασμένο από εμένα.

Άσπρο ξίδι

Το ξίδι είναι ένα απλό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Αναμίξετε ξίδι με ίση ποσότητα νερού. Το διάλυμα αυτό θα απολυμάνει και θα εξουδετερώσει τις οσμές ενώ μόλις εξατμιστεί θα εξαφανιστούν οι οσμές. Μην βάλετε πολύ ξύδι γιατί μπορεί -ως οξύ- να προκαλέσει διάβρωση σε επιφάνειες όπως το μάρμαρο. Δοκιμάστε το σε μια ακρούλα.
Η μαμά μου με το ξύδι ανανεώνει και τα χαλιά τώρα τον χειμώνα και επίσης όταν έχει καλεσμένους τα ποτήρια τα πλένει με ξύδι για να μην μυρίζουν.

Κόρνφλαουρ

Μια κουταλιά κόρνφλαουρ αρκεί για να εξαφανίσει μια λιπαρή ουσία που χύθηκε στο χαλί σας. Καλύψτε άμεσα το λεκέ και αφήστε το να δράσει για 15-30 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα. Ο λεκές θα απορροφηθεί από το κόρνφλαουρ και θα πρέπει να καθαριστεί.

Και αν το αγαπημένο κουκλάκι του παιδιού σας χρειάζεται καθάρισμα, δοκιμάστε το εξής: Τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα και πασπαλίστε το με κόρνφλαουρ. Ανακινήστε τη σακούλα και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Αφαιρέστε το παιχνίδι, ξεσκονίστε το κορνφλάουρ και μαζί θα φύγουν και οι λεκέδες.

Χυμός λεμόνι
Όπως το ξίδι, έτσι και το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό πολλών σημείων στο σπίτι σας. Απομακρύνει τα άλατα και τα υπολείμματα σαπουνιού από το μπάνιο ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει λάμψη σε αντικείμενα από χαλκό.

Αναμείξτε χυμό λεμονιού με baking soda και ξίδι για να δημιουργήσετε ένα μίγμα για τον καθαρισμό των πιάτων, των επιφανειών και των λεκέδων ή προσθέστε λάδι για να το χρησιμοποιήσετε ως γυαλιστικό επίπλων.

Οινόπνευμα

Γνωρίζατε ότι το οινόπνευμα μπορεί να αφαιρέσει μόνιμα λεκέδες από μαρκαδόρους από το δάπεδο ή το ξύλο; Απλώς ρίξτε μια μικρή ποσότητα σε ένα βαμβάκι και αλείψτε το λεκέ. Το οινόπνευμα, μπορεί επίσης να εξαφανίσει σημάδια από μελάνι. Απλώστε λίγο στο ρούχο που έχει λερωθεί, αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.

Τέλος αφαιρεί αποτελεσματικά τα σημάδια από τους καθρέπτες του μπάνιου. Εφαρμόστε το σε σημάδια από λακ, οδοντόπαστα, makeup κ.α.

Κέτσαπ

Εκτός από τη θέση της στα ράφια του ψυγείου, η κέτσαπ έχει θέση και στα ράφια με τα καθαριστικά. Χρησιμοποιήστε την για να φύγει η θαμπάδα από τα μαγειρικά σκεύη. Απλώς πιέστε τρίψτε με λίγη κέτσαπ την κατσαρόλα ή το τηγάνι και αφήστε το να δράσει για λίγο. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και τα σκεύη θα μοιάζουν με καινούργια.

Κόκκοι καφέ

Ο καφές μπορεί να λειτουργήσει ως αποσμητικό. Τοποθετήστε κόκκους καφέ σε δύσοσμα σημεία όπως η σανίδα κοπής της κουζίνας. Τοποθετήστε επίσης ένα μπολ με καφέ στον πάτο του κάδου σκουπιδιών.

Τσάι

Το τσάι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για τα ξύλινα πατώματα ξύλου, προσφέροντάς τους μια επιπλέον λάμψη! Για να ξεκινήσετε, βράστε μια κατσαρόλα νερό και προσθέστε 5 με 6 φακελάκια τσαγιού. Αφήστε το τσάι να δράσει για περίπου 10 λεπτά και ρίξτε το στον κουβά της σφουγγαρίστρας.

Επίσης το τσάι αποτελεί την τέλεια λύση για τον καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων. Προσθέστε μερικά πράσινα φύλλα τσαγιού σε βραστό νερό και αφήστε τα για λίγο. Όταν είναι αρκετά δροσερό το τσάι, καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων με αυτό για να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τις οσμές.
Πηγή: http://proionta-tis-fisis.blogspot.com, mama365.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...