Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μαθηματικά στο μπάνιο;;;;


Την επόμενη φορά που θα γεμίσετε την μπανιέρα για να κάνετε μπάνιο το παιδί σας, είτε είναι νήπιο είτε είναι ακόμα μωρό, είναι μια καλή ευκαιρία να παίξετε μαζί του με ένα διαφορετικό τρόπο.

Κατευθύνετε το παιχνίδι σας ώστε να το φέρετε σε επαφή με την έννοια της ποσότητας.
Δείξτε του το "κενό" και το "πλήρες", το "άδειο" και το "γεμάτο", το "περισσότερο" και το "λιγότερο" και συγκρίνετε τον όγκο.




Τι να έχετε μαζί σας:

  •  πλαστικά κύπελλα
  •  μικρά μπολάκια
  •  δοσομετρητές μαγειρικής

Δραστηριότητες:

1. Αφήστε το παιδί σας να παίξει με τα δοχεία κατά την ώρα του μπάνιου. Συμμετέχετε στο παιχνίδι του ή δώστε το παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το δικό σας δοχείο. Γεμίστε το δοχείο με νερό και εξηγήστε αυτό που κάνετε:

«Κοίτα! Το φλιτζάνι μου είναι γεμάτο!»

«Δεν μπορώ να βάλω περισσότερο νερό! «

«Το φλιτζάνι μου δεν χωράει περισσότερο νερό.»

Αδειάστε το νερό για να δείξετε το κενό:

«Ρίχνω έξω όλο το νερό. Τώρα το κύπελλο είναι άδειο!»

Προτρέψτε το παιδί σας να αντιγράψει αυτό που κάνετε. Ενθαρρύνετε το να χρησιμοποιεί τις λέξεις "γεμάτο" και "άδειο" για να περιγράψει τι συμβαίνει.



2. Επιλέξτε δύο δοχεία, το ένα μικρότερο από το άλλο, και δώστε το μικρότερο στο παιδί σας. Αναρωτηθείτε φωναχτά αν τα δοχεία έχουν την ίδια ποσότητα νερού. "Άραγε το δικό μου έχει περισσότερο ή λιγότερο νερό από το δικό σου; Μήπως μπορούν και τα δύο δοχεία να πάρουν την ίδια ποσότητα;" Ρίξτε το νερό από το δοχείο σας στου παιδιού σας και εξηγείστε του τι συμβαίνει.

«Δυστυχώς, το δικό σου δοχείο δεν χώρεσε όλο το νερό από το δικό μου δοχείο

«Το δοχείο μου δεν είναι άδειο ενώ το δική σου είναι ήδη γεμάτο!»

«Το δικό μου δοχείο παίρνει περισσότερο νερό!»



3. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αρκετές φορές και στη συνέχεια δώστε στο παιδί σας ένα δοχείο μεγαλύτερης ποσότητας από το δικό σας, ώστε να μπορεί να γεμίζει. Συζητήστε τι συμβαίνει.

«Χμμ… Το νερό μου έχει κιόλας τελειώσει, αλλά το δοχείο σου δεν είναι γεμάτο

Πάρτε κι άλλο νερό και συνεχίστε να γεμίζετε το δικό του. Επαναλάβετε με διαφορετικού μεγέθους δοχεία.


4. Σε ένα επόμενο μπάνιο, ζητήστε από το παιδί σας να γίνει ο αρχηγός. Ζητήστε του να σας δείξει γιατί το ένα δοχείο είναι μεγαλύτερο από το άλλο… και να επαληθεύσει μεταφέροντας το νερό από το ένα δοχείο στο άλλο. Επαναλάβετε τη δραστηριότητα εφ 'όσον το παιδί σας το απολαμβάνει. Μην ξεχνάτε να αναφέρετε μεγαλόφωνα τι συμβαίνει κάθε φορά:

«Κοίτα, όλα τα δοχεία είναι γεμάτα!»

«Ωχχχ ... το δοχείο σου δεν είναι γεμάτο, ενώ το δικό μου είναι ήδη άδειο!»


Συμβουλές / tips:

• Η δραστηριότητα αυτή βοηθά στην κατανόηση της μέτρησης του όγκου.

• Προσαρμογή για βρέφη: Αφήστε το παιδί σας να παίξει με τα δοχεία, όπως περιγράφεται στην πρώτη δραστηριότητα. Προχωρήστε στα επόμενα βήματα όταν το παιδί σας μπορεί να συμμετέχει.

• Επέκταση για μεγάλα παιδιά: Συμπεριλάβετε διαφορετικού σχήματος δοχεία, τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερη πρόκληση στην πρόβλεψη του όγκου. Η χρήση εργαλείων μέτρησης όπως ένα φλιτζάνι, μισό φλιτζάνι ή μια κουταλιά, ένα κούταλάκι του γλυκού κτλ θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του για περαιτέρω πειραματισμό.


Πως σας φάνηκε;
Θα το επιχειρήσετε στο επόμενο μπάνιο του παιδιού σας;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...