Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ζωγραφίζουμε το λουλούδι του Eric Carle



Από τα πρώτα βιβλία που αγοράσα για την Αγνή ήταν το "Ένα σποράκι ταξιδεύει" του  από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ. Έψαχνα θυμάμαι ένα βιβλίο που να έχει τον κύκλο ζωής ενός φυτού και στο βιβλιοπωλείο μου πρότειναν, μεταξύ άλλων, και αυτό. Το πήρα χωρίς να γνωρίζω το συγγραφέας και μάλιστα επειδή είχα πάει βιαστική δεν το "πολύ-έψαξα" και απλά το πήρα ξεχωρίζοντας την ωραία εικονογράφησή του!

Τελικά, το μικρό σποράκι που ταξιδεύει έγινε το αγαπημένο μας βιβλίο και το έχουμε χιλιοδιαβάσει (εννοείται)! Είναι ένα βιβλίο με απλό και κατανοητό λόγο που παρουσιάζει τον κύκλο ζωής ενός φυτού, χωρίς όμως ιδιαίτερες αναλύσεις και λεπτομέρειες. Αυτό επίσης που σε κερδίζει είναι η εικονογράφιση του, την οποία έχει κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ με ζωγραφισμένα χαρτιά, δημιουργεί εντυπωσιακές, γεμάτες χρώμα εικόνες που σίγουρα εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη και κάνουν το βιβλίο μοναδικό!

Λίγα λόγια για την ιστορία που ξεδιπλώνεται στο βιβλίο (για να το μάθουν όσοι δεν το ξέρουν).



Το βιβλίο ξεκινά ως εξής...
"Είναι φθινόπωρο. Ο αέρας φυσάει δυνατά. Παρασέρνει τους σπόρους των λουλουδιών ψηλά στον ουρανό και τους ταξιδεύει πάνω από τη γη. Ένας από αυτούς είναι μικρούλης, πιο μικρός από τους άλλους. Θα καταφέρει το σποράκι να μη μείνει πίσω και χαθεί; Αλλά για πού το 'βαλαν όλοι τους;"

Ο Eric Carle μας μιλά για τις τέσσερις εποχές του χρόνου και μας αφηγείται  το ταξίδι που κάνουν τα σποράκια καθώς τα παρασέρνει ο αέρας.  Έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια… όπως τον καυτό ήλιο, το χιόνι, τη θάλασσα, τα ζώα... Όλο και κάποιο δεν τα καταφέρνει και χάνεται... όμως τα περισσότερα συνεχίζουν, καταφέρνουν να φυτρώσουν και να βλαστήσουν... όπως το μικρούτσικο σποράκι που κατάφερε να γίνει ένα πανέμορφο, τεράστιο ηλιοτρόπιο.



Μ'ολις είδα λοιπόν αυτή την ιδέα από εδώ σκέφτηκα να ζωγραφίσουμε με την Αγνή κι εμείς το τεράστιο λουλούδι του Eric Carle.

Θα χρειαστείτε:
  • Ρευστά χρώματα (πορτοκαλί, πράσινο και κίτρινο)
  • Πινέλο και σφουγγάρι
  • Λευκές κόλες χαρτί
  • Χαρτόνι
  • κόλλα
  • ψαλίδι


Με το πινέλο ή το σφουγγάρι απλώνουμε τα χρώματα με τους εξής συνδυασμούς:
 - πορτοκαλί με κίτρινο και
 - πράσινο με κίτρινο
στις λευκές κόλες χαρτί, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος τους.




Όταν στεγνώσουν, κόβουμε τα πέταλα, ένα κλωνάρι και τα φύλλα από τα αντίστοιχα χρώματα.
Τα κολλάμε σε ένα χαρτόνι με κόλλα και σχηματίζουμε το γιγαντιαίο ηλιοτρόπιο.


Και να το! Έτοιμο


Δεν είναι πανέμορφο;
Έχετε διαβάσει εσείς το βιβλίο "Ένα σποράκι ταξιδεύει"; Σας άρεσε;



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...