Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Friday Play Date #7





Καλημέρα σας!

Αυτή η Παρασκευή είναι δική μου, δική μας! Αυτό το Friday Play Date θα φιλοξενήσει το παιχνίδι μου και θα σας βάλω να παίξετε!
Επ... μη φεύγετε... συνεχίστε να διαβάζετε...

Μετά από αξιόλογες παρουσιάσεις και συμμετοχές από πολλές φίλες, ήρθε η σειρά μου να σας παρουσιάσω το δικό μου παιχνίδι! Περίμενα πως και πως αυτή τη μέρα, άλλαζα γνώμες για το ποιο παιχνίδι να σας δείξω... Αλλά νομίζω ότι αυτό που αποφάσισα θα σας ενθουσιάσει όσο και εμένα. Είναι ένα παιχνίδι που με το που το είδα στο διαδίκτυο μου έκανε κάτι… και σας διαβεβαιώνω όχι άδικα.Το έφτιαξα και είπα στην Αγνή να  έρθει να παίξουμε. Και πια το παίζουμε συνέχεια και μου λέει "πάλι" και "πάλι"...
Οι κανόνες είναι πολύ απλοί και το μόνο που απαιτεί είναι να χαλαρώσετε και να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει!!!


Συχνά, ζητάω από την Αγνή να μου διηγηθεί μια ιστορία, ένα παραμύθι και πάντα μου λέει ένα που της είχα πει εγώ αυτοσχεδιάζοντας. Της κάνω ερωτήσεις ώστε να προχωρήσει την ιστορία, να τη διανθίσει με λεπτομέρειες αλλά πάντα μένουμε στο ίδιο story! Και αυτό δεν γίνεται μόνο με τα παιδιά, που επιλέγουν να πλάθουν ιστορίες με τα ίδια θέματα όπως ο καλύτερος τους φίλος ή το αγαπημένο τους άθλημα ή χόμπι αλλά συμβαίνει και με τους μεγάλους. Όλοι μας, χρειαζόμαστε ένα «κάτι»… μια ιδέα, μια εικόνα, μια λέξη για να αλλάξουμε τη ροή του παραμυθιού μας ή ακόμα και να δημιουργήσουμε μια νέα ιστορία.
Το παιχνίδι που θα σας παρουσιάσω σήμερα λέγεται…



Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, με απρόσμενη ροή και φαντασία. Παίζεται με ζάρια, όχι όμως τα κοινά ζάρια που όλοι γνωρίζουμε, αλλά, ζάρια που στην κάθε τους πλευρά υπάρχει μια διαφορετική εικόνα. Είτε με κοινή θεματολογία, είτε όχι. Τα ζάρια αυτά παρακινούν τους παίκτες να δημιουργήσουν μια ιστορία, να εμπνευστούν και να φτιάξουν ένα αστείο πολλές φορές μύθο. Κάθε εικόνα είναι μια νέα ιδέα, που σε συνδυασμό με τις άλλες πλέκεται και δημιουργείται ένας γρήγορος, απλός ή πολύπλοκος, διασκεδαστικός μύθος.

Το παιχνίδι απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις ηλικίες και στο πλήθος των ατόμων που παίζουν κάθε φορά. Μπορεί να γίνει ένας ευχάριστο και συναρπαστικό μέσο για να εμπλουτίσουμε την εκπαίδευση του παιδιού μας στο σπίτι. Παίζοντας, αναπτύσσεται η φαντασία του , εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό του, διευρύνονται οι σκέψεις του και οικοδομείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης όσον αφορά στην έκφραση και στην ανταλλαγή ιδεών. Μερικά από τα οφέλη του είναι η συσχέτιση εννοιών, το λεξιλόγιο, η ομαδικότητα και η ακουστική ικανότητα.


Εγώ ετοίμασα 4 κύβους. Ο πρώτος έχει ζώα, ο δεύτερος σπίτια/δεντρόσπιτα/φωλιές κτλ, ο τρίτος μέσα μεταφοράς και ο τέταρτος αντικείμενα.






Και εδώ όλα μαζί με ένα <κλικ>!

Τους έκοψα, τους δίπλωσα και τους κόλλησα... και με την Αγνή φτιάξαμε απίστευτες ιστορίες...

Το μικρό σκατζόχοιρος είχε φαγούρα και περπατούσε στο δάσος. Εκεί βρήκε τη νεράιδα με το ραβδάκι της και του είπε ότι του πήρε την πιπίλα για να μην του χαλάσουν τα δόντια!

Ένα μικρό ελαφάκι έβαλε φωτιά το δάσος "κατά λάθος" και το πυροσβεστικό όχημα με το νερό του πλημμύρησε τα πάντα και πήραν μια βάρκα για να φύγουν όλα τα ζώα!

Οι κυρίες κουτάλες που μένουν σε ένα σπίτι-κολοκύθα μαγειρεύουν σάντουιτς. Όταν τελείωσαν τα φόρτωσαν στο τρέιλερ για να τα δώσουν στα παιδάκια ...

Το παιχνίδι παίζεται με διάφορους τρόπους και σίγουρα μπορούν να υπάρξουν και άλλες παραλλαγές!
Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές...


Παιχνίδι #1:

- Ρίχνουμε το ένα ζάρι και με την εικόνα που τύχαμε ξεκινάμε την ιστορία

- Ρίχνουμε το επόμενο ζάρι και συνεχίζουμε στην ιστορία μας χρησιμοποιώντας την δεύτερη εικόνα που τύχαμε

- Συνεχίζουμε ρίχνοντας και τα υπόλοιπα ζάρια και εισάγουμε τις απεικονίσεις στην ιστορία μας


Παιχνίδι #2:

- Ρίχνουμε όλα τα ζάρια με τη μία και δημιουργούμε μια ιστορία εισάγοντας με όποια σειρά θέλουμε τα αντικείμενα των εικόνων που τύχαμε



Παιχνίδι #3:

-Αποφασίζουμε ένα θέμα, ένα χαρακτήρα ή ένα σκηνικό

- Ρίχνουμε όλα τα ζάρια με τη μία και δημιουργούμε την ιστορία μας βασιζόμενη στο θέμα . στο χαρακτήρα ή στο σκηνικό που έχει προ-αποφασιστεί



Παιχνίδι #4:

- Κάθε άτομο της ομάδας κρατά ένα ζάρι.

- Το πρώτο παιδί ρίχνει το ζάρι του και ξεκινά την ιστορία με την εικόνα που έτυχε. Όταν ολοκληρώσει, ρίχνει το ζάρι του το δεύτερο παιδί και προσπαθεί να συνεχίσει την ίδια ιστορία εισάγοντας τώρα το αντικείμενο της δικής του εικόνας .



Μερικές ιδέες για μεγαλύτερα παιδιά με περισσότερες και πιο σύνθετες προκλήσεις σας έχω εδώ:

- Ρίχνουμε τα ζάρια και γράφουμε ένα ποίημα

- Ρίχνουμε τα ζάρια και κάθε παίχτης θα δημιουργούσε και θα έγραφε τη δική του ιστορία. Στο τέλος κάθε παιδί θα διάβαζε την ιστορία του.

- Ρίχνουμε τα ζάρια και φτιάχνουμε ένα πρόβλημα μαθηματικών (δεν μπορώ να κρύψω την αγάπη μου.. τι να κάνω;;;)

- Ρίχνουμε ένα ζάρι και φτιάχνουμε μια λίστα με ό, τι μπορούμε να σκεφτούμε που περιγράφει την εικόνα που έτυχε

- Ρίχνουμε δύο ζάρια και φτιάχνουμε λίστες με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των 2 εικόνων (Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσει και διαγράμματα Venn… ουάουυυυυυ τι είπα πάλι!)

Οι κύβοι μπορεί να είναι ξύλινοι ή χάρτινοι ή ακόμα οι εικόνες μπορεί να αποτυπωθούν πάνω σε πέτρες (τοποθετούμε μια εικόνα σε κάθε πλευρά της πέτρας).
Βάλτε τα ζάρια στην τσάντα σας και σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια βαρετή αναμονή στο σαλόνι ενός γιατρού ή σε ένα εστιατόριο ή ακόμα και σε ένα μακρινό ταξίδι. Καταγράψτε τις ιστορίες που φτιάξατε με τα παιδιά σας, ως αναμνηστικό.

Φτιάξτε τα δικά σας ζάρια με διάφορα θέματα όπως:
  • Γλυκίσματα: γλειφιτζούρι, καραμέλα, κεικ...
  • Φυτά: λουλούδια, θάμνους, δέντρα, μανιτάρια …
  • Φρούτα: μήλο, αχλάδι, μπανάνα, καρύδα, πορτοκάλι, καρπούζι..
  • Λαχανικά: ντομάτες, λάχανο, καρότα,
  • Ζώα: βάτραχος, κροκόδειλος, μυρμήγκι, κουνέλι, δεινόσαυρος, πεταλούδα, σαλιγκάρι, πασχαλίτσα, γάτα, καμηλοπάρδαλη…
  • Μουσικά όργανα: ξυλόφωνο, κλασσική κιθάρα, τύμπανα, φλογέρα, πιάνο…
  • Μέσα μεταφοράς: πλοίο, βάρκα, τρένο, αεροπλάνο, αμάξι, ποδήλατο…
  • Ρούχα: μπλούζα, καπέλο, κάλτσες, παπούτσια, παντελόνι, γιλέκο…
  • Παιχνίδια: αμαξάκια, κούκλες, πατίνι, τουβλάκια…
…χρησιμοποιήστε στους κύβους σας ένα κίτρινο στέμμα, ένα σπίτι, μια τέντα τσίρκου, ένα στοιχειωμένο κάστρο, ένα κέρατο, ένα σύννεφο βροχής, ένα πορτοκαλί ρομπότ, μια ομπρέλα και ότι άλλο σας έρθει στο μυαλό…

Και τώρα η σειρά σας!!!
Χρησιμοποιήστε τις εικόνες και φτιάξτε τη δική σας ιστορία...


Για να φτιάξετε τα δικά σας ζάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το online tool <κλικ>.

Δείτε όλα τα παιχνίδια των Friday Play Dates συγκεντρωμένα σε μια σελίδα, πατώντας εδώ >>>>>>.

Πηγές:  1 | 2 | 3 | 4


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...