Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Friday Play Date #25




Η αφορμή για το παιχνίδι αυτό ήταν η εκδρομούλα μας στο Ναύπλοιο την Πρωτομαγιά. Σε κάποιο μαγαζάκι βρήκα ένα χάρτη της περιοχής και τον πήρα. Διαφημιστικός και δωρεάν. Αυτό ήταν! Δεν ξέρω πως έγινε και τον άνοιξε η Αγνή- αν της τον έδωσα εγώ ή τον πήρε από μόνη της - πάντως το βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι είχε τον χάρτη αγκαλιά και μου ζητούσε να παίξουμε. Τότε συνειδητοποίησα πόσο πολύ αγαπούσα κι εγώ τους χάρτες και πόσα πράγματα μπορείς να μάθεις με αυτούς!

Παιχνίδια με χάρτες λοιπόν έχει σήμερα το Friday Play Date με πολλές εναλλαγές και εκδοχές ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού!

Map-it! Παιχνίδια με χάρτες


Όταν άνοιξε η Αγνή τον χάρτη αφού τον κοιτούσε καλά καλά μου είπε "Μαμά, αυτό είναι το φαρμακείο;". Κοίταξα το χάρτη και μου έδειξε το εικονίδιο του νοσοκομείου. Ανατρέχοντας στη λίστα με τα αξιοθέατα που βρισκόταν στην αριστερή πλευρά του χάρτη της εξήγησα ότι είναι το Νοσοκομείο και όχι το Φαρμακείο. Το Φαρμακείο έχει διαφορετική εικόνα. Μέσα σε λίγα λεπτά, είχαμε ξεκινήσει το παιχνίδι. Δείχνοντας της ένα - ένα τα εικονίδια της ζητούσα να μου τα βρει μέσα στο χάρτη. Το Μουσείο, το Σινεμά, το Πανεπιστήμιο... Τότε συνειδητοποίησα ότι είχα στη διάθεση μου ένα υλικό για παιχνίδι και μια ωραία αφορμή να γνωρίσει και να μάθει να "διαβάζει" ένα χάρτη.

Της εξήγησα που είναι η στεριά και η θάλασσα. Τις έδειξα τους δρόμους και ότι τα σημαντικά πράγματα της περιοχής λέγονται αξιοθέατα και έχουν εικονίδια.


Παίζουμε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι παρατηρητικότητας ή αλλιώς ένα  I SPY με το χάρτη.


Ο χάρτης βρισκόταν μόνιμα ανοιχτός πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού και η Αγνή αναζητούσε ξανά και ξανά τα αξιοθέατα. 
Το επόμενο παιχνίδι που παίξαμε ήταν να βρίσκει και να ακολουθεί μικρές διαδρομές μέσα στο χάρτη. Της ζητούσα να μου δείξει πως θα πάμε από το Στάδιο στο Γυμνάσιο ή από το Σινεμά στην Μαρίνα. Εκείνη με το δάχτυλό της ή με ένα μολύβι μου υποδείκνυε τη διαδρομή (με αρκετή βοήθεια βέβαια και παρότρυνση).

Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, τότε μπορούμε να τους ζητήσουμε να βρουν μια πιο μεγάλη διαδρομή ή ακόμα να απαιτήσουμε να περάσουν από συγκεκριμένα σημεία. για παράδειγμα τη διαδρομή από το σημείο Σινεμά στο Γυμνάσιο περνώντας από το Νοσοκομείο και το Μουσείο.

Ένα άλλο παιχνίδι είναι να υποδεικνύουν το Δεξιά και το Αριστερά - με σκοπό να εξασκηθούν σε αυτό.
Ή να εντοπίσουν τα Aξιοθέατα που θα συναντήσουν σε μια διαδρομή.

Επίσης, για παιδιά που ξεκινούν να διαβάζουν, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να αναγνώσουν τους δρόμους που θα περάσουν σε μια διαδρομή.

Τέλος, αν ο χάρτης συνδέεται και με την επίσκεψή μας στο μέρος, τότε θα ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τα αξιοθέατα που είδαμε, τις διαδρομές που κάναμε ή να συζητήσετε για το τι μας άρεσε στην εκδρομή αυτή.

Νομίζω ότι τα παιχνίδια με χάρτες είναι πολλά και για κάθε γούστο! Ευκαιρία είναι λοιπόν αν πάτε εκδρομούλα αυτό το τριήμερο να πάρετε ένα χάρτη της περιοχής που θα επισκεφτείτε και να παίξετε! Τι λέτε;

Καλό τριήμερο σε όλους! Καλά να περάσετε και να το διασκεδάσετε!


Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στα Friday Play Dates με τη δική σας πρόταση για παιχνίδι, μάθετε πως πατώντας εδώ >>>>>>.


Δείτε όλα τα παιχνίδια των Friday Play Dates συγκεντρωμένα σε μια σελίδα, πατώντας εδώ >>>>>>.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...